„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Kristīnes Stašulānes labsajūtas veiksmes stāsts

Latgales reģions ir viens no mazāk apdzīvotajiem un ekonomiski mazāk attīstītajiem reģioniem Latvijā. Tomēr neskatoties uz drūmo statistiku, ir daudz iedvesmojošu cilvēku, kuri izvēlas attīstīt uzņēmējdarbību tieši savā dzimtajā pusē – Latgalē. Ar vienu no šādiem veiksmes stāstiem dalījās latgaliete, divu meitu mamma Kristīne Stašulāne, kura pirms pieciem gadiem nolēma pamest stabili apmaksātu darbu un ar Valsts nodarbinātības aģentūras projektu programmas atbalstu izveidoja savu uzņēmumu “LabaSajūta”.

Kristīne Stašulāne ir medicīnas māsa, SPA meistare un aromaterapeite, kura jau piecus gadus rūpējas par cilvēku labsajūtu Preiļu novadā. Viņai patīk ieklausīties dabā un ņemt no tās visu, ko daba spēj dot. “Es esmu vietējā – Preiļu novada iedzīvotāja. Te esmu dzimusi, uzaugusi un skolojusies. Lielākas skolas pabeidzu nedaudz tālāk no mājām – RSEBAA filiāli Daugavpilī un Bulduru tehnikumu. Es esmu patriote, uzskatu, ka tepat ir daudz iespēju,” norāda Kristīne Stašulāne.

Kristīnes ceļš līdz savam, nu jau labi atpazīstamajam zīmolam “LabaSajūta” bija interesants un piepildīts dažādām pārmaiņām. “Tajā laikā es biju valsts ierēdne, strādāju mežniecībā,” stāsta Kristīne, “paralēli sāku nodarboties ar masāžām. Pati nesaprotu, kā tas viss sākās. Man ieteica pamēģināt, un es Preiļos sāku apmeklēt kursus, ko vadīja meistari no Daugavpils. Sākumā tie bija klasiskās masāžas kursi, pēc tam arommasāža. Tad mani ceļi krustojās ar fantastisku aromterapijas speciālisti Ingu Milleri. Sākumā es braucu pie viņas kā kliente, pēc tam braucu mācīties. Viņai ir sava skola, kur ļoti daudzi apgūst aromterapiju, ēteriskās eļļas un dažādas mentālas lietas. Arī es apguvu daudz noderīga par ēteriskajam eļļām, to iegūšanu un pielietojumu. Tad sekoja atsevišķi kursi, kur uzzināju, kādas eļļas jāpielieto, piemēram, grūtniecēm, maziem bērniem, stresa situācijās.”

Kristīnes ģimene un draugi bija pirmie klienti, kuri izbaudīja viņas iepazīšanos ar ēteriskajām eļļām. Pēc tam viņa piedāvāja masāžas saviem tuviniekiem, kuri par to stāstīja labas atsauksmes saviem draugiem, un tā sāka veidoties Kristīnes pirmais klientu loks. Ar masāžu Kristīne Stašulāne nodarbojās paralēli darbam mežniecībā. “Pēc darba bija nogurums, bet, kad atbraucu mājās, atvēru istabas durvis, kur ir dažādas eļļas un kušetīte, tad man likās, ka man atveras otrā elpa,” atceras Kristīne.

Neskatoties uz kursiem un iegūtajām iemaņām, Kristīnei šķita, ka viņas zināšanu bagāža nav pietiekama, lai viņa justos droša un pārliecināta par savu profesionalitāti, strādājot ar klientiem, tāpēc viņa pastāvīgi papildināja savas zināšanas. “Es sāku mācīties SPA skolā,” stāsta Kristīne, “pienāca brīdis, kad bija jāizdara izvēle, un es izvēlējos par labu savam hobijam, sirdslietai – pametu darbu valsts iestādē. Tā bija ļoti grūta izvēle, taču es ne mirkli neesmu nožēlojusi šo lēmumu. Es jūtos laimīga un apgarota, darot to, kas man patīk. Te jāsaka paldies Preiļu novada uzņēmējdarbības konsultantei Inetai Liepniecei, kura ieteica man vērsties Nodarbinātības valsts aģentūrā. Tieši tajā laikā bija iespēja piedalīties projektu programmā, kur savas uzņēmējdarbības uzsākšanai varēja dabūt 3000 eiro. Tas bija vērtīgs atbalsts, lai iegādātos nepieciešamo inventāru. Darbs pie biznesa plāna palīdzēja saprast un gūt pieredzi, plānojot un sistematizējot ieņēmumus un izdevumus. Liels paldies jāsaka arī projekta vadītājai Inesei Matisānei. Viņa ļoti palīdzēja – saprast, kāda būs mana uzņēmējdarbības forma, izprast grāmatvedību, juridiskās puses, veikt tirgus izpēti un analīzi, saprast savu konkurētspēju ar citiem līdzīgu pakalpojumu sniedzējiem.”

Tomēr Kristīni nepameta sajūta, ka zināšanu vēl aizvien trūkst, tāpēc viņa nolēma studēt medicīnu. “Man piedāvāja medmāsu kursus P. Stradiņa medicīnas koledžas Rēzeknes filiālē. Es piekritu, jo zināju, ka ar medicīnisko pamatu es būšu drošāka un pārliecinātāka, strādājot ar saviem klientiem. Māsu programmā bija jāmācās 3 gadus. Es biju nomācījusies jau 2 gadus, kad Rēzeknē atvēra arī masieru programmu. Tā es paralēli pabeidzu gan māsas, gan masierus, un nozvērējos, ka vairs tālāk nemācīšos. Bet atkal jau āķis lūpā! Skatos, ka varētu pamācīties vēl kaut ko,” smejas Kristīne.

Uzņēmums “LabaSajūta”, kas nu ir Kristīnes Stašulānes sirdslieta, darbojas jau no 2016. gada. Viņa norāda, ka savs, neliels klientu loks viņai bija jau pirms uzņēmuma dibināšanas: “Atklāti sakot, es īpaši nestrādāju pie savas pašreklāmas. Klienti ir, daži aiziet, bet vairāk tomēr nāk klāt. Sākumā klientes bija pilsētas dāmas, bija vairākas skolotājas. Pēc tam bija periods, kad klienti saviem radiem un draugiem dāvināja dāvanu kartes. Jāsaka, ka apmēram 50% klientu no tiem, kuri izmantoja dāvanu kartes, atgriezās pie manis arī pēc tam. Cilvēkiem laikam patīk! Pie manis nāk gan vietējie, gan no citām pilsētām, arī no Rīgas. Atnāk arī tie, kuri atbraukuši atpūsties uz Latviju no ārzemēm. Pie manis nāk ne tikai sievietes, bet arī vīrieši.”

Masāža nav tikai taktila mijiedarbība ar otru cilvēku. Kristīnes izpildījumā tas ir vesels rituāls, kur liela nozīme ir cilvēka sajūtu izzināšanai. “Masāža sākas ar sarunu,” atklāj Kristīne, “klients pastāsta par sevi – kas viņam noticis, varbūt kāda fiziska problēma, stress vai nogurums. Masāžas notiek ar ēteriskajām eļļām, tāpēc telpā ir patīkams aromāts. Ja klients pasaka, ka viņam bijusi smaga diena, es piedāvāju nomierinošas eļļas. Ja tie ir sāpoši muskuļi, piedāvāju sildošas eļļas. Man ir tāda sajūta, ka esmu starpniece starp cilvēku un ēterisko eļļu. Te jāsaka paldies dabai. Daba mums daudz ko pasaka priekšā. Ēteriskās eļļas es pasūtu pie dažādiem ražotājiem Vācijā, Francijā, Anglijā. Arī pati esmu apguvusi augu hidrolātu ražošanu, kas ir pusceļš uz ēterisko eļļu ražošanu. Hidrolātus es izmantoju arī savās procedūrās, piemēram, ādas kopšanā vai pirtī.”

Radot ciemiņiem labsajūtu, Kristīne piedāvā arī iešanu pirtī. Neskatoties uz to, ka reģionā ir vairāki pirtnieki, arī Kristīnes pirts ir pieprasīta. “Cilvēkam, braucot pie manis uz pirti, jārēķinās ar 4 stundām,” Kristīne brīdina, “mēs ejam pirtī kopā ar augiem, mērcējam kājas, gatavojam skrubīšus, kurus uzreiz arī izmantojam. Tad ir pēriens ar slotām. Arī barojošas procedūras ādai. Svarīgi, lai cilvēks ļaujas dabai.”

Tāpat kā citiem uzņēmējiem, arī Kristīnei Stašulānei ikdiena ir mainījusies „Covid-19” pandēmijas laikā. Viņa norāda, ka bijusi neizpratnē, kāpēc viņai liegta iespēja strādāt, ja viņa ir vakcinēta un ar katru ciemiņu strādā individuāli. Tomēr Kristīne respektē un ievēro valdības lēmumu, jo uzskata, ka lieka pretošanās un pukošanās mājsēdi tikai pagarinās.

Jāatzīst, ka pēc darba gaitu pārtraukšanas mežniecībā Kristīnei nav izdevies sevi simtprocentīgi veltīt tikai savai sirdslietai. Paralēli “LabaSajūta” viņa strādā par ambulatoro māsu Preiļu slimnīcā un poliklīnikā. Arī ar mediķes darbu viņa palīdz cilvēkiem.

Skatoties uz Kristīnes aktivitāti, rosību un nemitīgu savu zināšanu un prasmju pilnveidošanu, neviens vien uzdod jautājumu, kā atpūšas Kristīne – cilvēks, kurš vienmēr rūpējas par citu labsajūtu. Kristīnes atbilde ir ļoti vienkārša: “Mani restartē pirts, man patīk pastaigāties mežā, lasīt zālītes pļavā. Tas man dod jaunu spēku.”

Liels atbalsts Kristīnes ieceru īstenošanā ir viņas ģimene – vīrs Aivars ar meitām Anniju un Justīni. “Mums pamazām izdevās atjaunot mūsu Dzeņu dzimtas mājas. Mēs paši dzīvojam renovētajā kūts ēkā, bet dzīvojamo māju mēs esam atjaunojuši un no pagājušā gada tur ir neliela viesu māja. Annija vairāk palīdz saimniekot viesu mājā. Mēs ģimenē esam viena liela komanda un strādājam kopā. Es savām meitām mācu, ka viss jādara kārtīgi, no sirds. Ja tu nevēlies ko darīt, tad labāk nedari, lai nav pavirši, pa roku galam. Manuprāt, tas jāievēro, darot jebkuru darbu. Viss jādara ar sirdi! Ļoti viegli pamanīt, kurš darbs darīts no visas sirds,” saka Kristīne.

Plānojot savas uzņēmējdarbības attīstību, Kristīnei ir dažādas ieceres: “Bez sapņiem nevar dzīvot! Man ir sapnis -- es vēlētos uztaisīt lauku SPA. Pašlaik mēs renovējam pirti, es ceru, ka izdosies pierunāt vīru paplašināt pirti un ierīkot masāžas kabinetu tur. Pašlaik man masāžas kabinets ir Preiļos, bet gribas, lai viss būtu pieejams vienuviet – Dzeņu mājās.”

Savās atjaunotajās dzimtas mājās Kristīne Stašulāne ar ģimeni uzņem ne tikai labsajūtas meklētājus, bet arī ciemiņus, kuri vēlas uzzināt vairāk par uzņēmējdarbības iespējām Latgalē. Piemēram, septembra vidū Dzeņu mājās notika Preiļu novada Uzņēmējdarbības centra un Latgales plānošanas reģiona rīkotās mazā biznesa “Iedvesmas brokastis”. Pasākuma ietvaros savā uzņēmējdarbības pieredzē dalījās četri uzņēmēji, kas ar saviem radītajiem zīmoliem iekarojuši klientu sirdis. Arī Kristīne Stašulāne bija viena no šiem uzņēmējiem, kura dalījās savā pieredzē un uzņēmuma “LabaSajūta” tapšanā.