„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
-0.8 °C
skaidrs laiks

Cietokšņa promenādē uzstādīts cietokšņa makets

Līdz ar Daugavpils cietokšņa maketa un papildu video novērošanas kameras uzstādīšanu Daugavpils cietokšņa apkaimē noslēgusies gājēju atpūtas zonas jeb trešās promenādes būvniecība un tuvākajā laikā tiks iesniegti dokumenti objekta nodošanai ekspluatācijā.

No krāsainā metāla izlietā Daugavpils cietokšņa maketa autori ir tēlnieki Kārlis Alainis un Ivo Folkmanis. Jaunās promenādes kopējais garums ir gandrīz viens kilometrs. Tā stiepjas no dzelzceļa tilta līdz bijušajam futbola stadionam. Jauno objektu pastaigām jau ir iecienījuši gan vietējie iedzīvotāji, gan pilsētas viesi.

Daugavpils pilsētas pašvaldībā “Latgales Laiku” informēja, ka promenādes būvniecība sākās 2020. gada augustā. Darbu gaitā ir izbūvēta autostāvvieta, ieklāti apgaismojuma elektriskie kabeļi, uzstādītas dzelzsbetona konstrukcijas, soliņi, krasta nocietinājumi un kāpnes, pa kurām var nokāpt pie ūdens. kur organizēta laivu un plostu piestātne, kā arī sakārtota promenādei piegulošā teritorija.

Vienā posmā atsegts vēsturiskā aizsargdambja seguma posms: pārlikts vēsturiskajā augstuma atzīmē, lokāli papildināts un izveidots savienojums ar betona bruģa ietvi. Atsegts vēsturiskā ceļa posms, kurš 19. gadsimtā veda no pontontilta vietas pāri aizsargdambim uz cietoksni pie Nikolaja vārtu tilta. Projektā apzīmētais “Lunetes ceļš” izbūvēts no dažāda izmēra apaļiem laukakmeņiem, lokāli remontēts, atsegts faktiskajā platumā. Atjaunoti koka stabiņi, kuri atdala braucamo daļu no ietves.

Dabu gaitā atraktas arī trīs vēsturiskās akas, kuras tika izbūvētas 1860. gados, lai nodrošinātu cietokšņa ūdensapgādes sistēmu. Divām galējām akām nav saglabājusies no ķieģeļiem izbūvētā daļa virs zemes, tāpēc tās tika apbērtas ar zemi. Savukārt centrālajai akai nostiprināja un daļēji rekonstruēja virszemes daļu, apsedza to ar koka vāka imitāciju.

Darbu veikšanas gaitā vērā ņemti arī upes ledus iešanas un plūdu faktori. Vienlaikus ar promenādes būvniecību salabotas arī vēsturiskās slūžas un akas pie cietokšņa, kā arī vieta, kur ūdens no aizsarggrāvja tika novadīts tieši Daugavā.

Krastmalas sākuma un nobeiguma posmā ir uzstādīti velo statīvi. Krastmalas teritorijā ir uzstādīti arī citi labiekārtojuma elementi: metāla drošības margas, parka soliņi, atkritumu urnas.

Pēc SIA “Baltex Group” izstrādātā būvprojekta, būvdarbus veica ģenerāluzņēmējs SIA “Rīgas tilti”. Būvuzraudzību objektā nodrošināja SIA “Fortum”, bet autoruzraudzību -- SIA “Rem Pro”,

Cietokšņa krastmalas izbūve veikta projektā “Kultūras mantojuma objekta publiskās ārtelpas attīstības un pieejamības veicināšana tūrisma pakalpojumu daudzveidošanai Daugavpils pilsētā”. Būvdarbu kopējas izmaksas ir 1 680 476 eiro. Lielāko daļu promenādes izbūvei nepieciešamā finansējuma nodrošinājis Eiropas Reģionālais attīstības fonds.

Jaunā promenāde ir kļuvusi par labu papildinājumu gan esošajai infrastruktūrai gar Daugavas upi, gan visam Daugavpils cietokšņa tūrisma kompleksam kopumā. Gājēju promenādes izbūve ļaus paplašināt Daugavpils cietokšņa tūrisma piedāvājumu, sekmējot tūristu plūsmas pieaugumu nākotnē.

Konceptuāli promenāde pie Daugavpils cietokšņa ir Bruģu ielas promenādes turpinājums. Starp tām gar dambi Daugavas ielas otrajā pusē ir ierīkots gājēju un velosipēdistu celiņš.

Komentāri

09.11.2021 10:05
Un
Kam piederes nakotne