„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Kapsētā top „jauna pilsēta”…

Kopš pasaulē sākusies „Covid-19” izplatība, līdzīgi kā daudzās citās valstīs, arī Latvijā strauji ir pieaugusi cilvēku mirstība, un Daugavpils šajā ziņā, diemžēl, nav izņēmums. To uzskatāmi apliecina situācija pilsētas Komunālajos kapos, kur svaigas kapu kopiņas parādās katru dienu un to skaits pēdējā laikā ir dramatiski palielinājies.

„Apbedījumus pavasarī sākām veidot, lūk, tur. Patlaban esam jau šeit,” uz teritoriju, kas pēc saviem izmēriem līdzinās teju vai futbola laukumam, ar roku norāda kapos satiktais strādnieks, „ja iepriekš ik nedēļu apbērējām vidēji piecus līdz septiņus cilvēkus, tad patlaban šis skaitlis ir pieaudzis līdz 10--15 cilvēkiem dienā,” neslēpjot skumjas, dramatisko mirstības pieaugumu raksturo satiktais.

Pieļauju, ka līdz šim vairums cilvēku, droši vien, bija pieraduši, ierodoties kapos, ieraudzīt vairākas svaigas kapu kopiņas. Patlaban šīs dažas svaigās kapu kopiņas ir nomainījušas svaigu apbedījumu rindas... Turklāt vienlaicīgi kapos var sastapt nevis vienu, bet gan trīs un četras apbedīšanas procesijas.

Redzot visu notiekošo, pārņem tāda kā sirreāla sajūta un neviļus prātā nāk kadri no sen redzētām filmām par karu, kur pēc kaujām rindās tiek apbērēti kritušie karavīri.

Daudzi no mirušajiem ir bijuši inficēti ar „Covid-19”. Tikai Daugavpils reģionālajā slimnīcā ar šo diagnozi pēdējā laikā ik dienu šo pasauli atstāj četri pieci cilvēki. Taču ir bijušas dienas, kad aizgājēji bijuši astoņi un deviņi. Pamatā tie ir vecāka gadagājuma cilvēki ar dažādām hroniskām slimībām un pamatā nepotējušies.

Vēlaties testu? Lūdzu -- pēc nedēļas

Daugavpils reģionālajā slimnīcā atzīst, ka ārstniecības iestādē pamatā nonāk cilvēki smagā stāvoklī, daudziem no kuriem jau ir nepieciešama skābekļa terapija. Situāciju būtiski sarežģī primārās medicīniskās palīdzības sliktā pieejamība.

Cilvēks, kuram ir radusies nepieciešamība pēc mediķu palīdzības, to var saņemt vien pēc „Covid-19” testa veikšanas, rindā uz kuru patlaban ir jāgaida teju nedēļa. Arī lai tiktu pie sava ģimenes ārsta, cilvēkiem ir jāpierakstās rindā un jāgaida līdz pat nedēļai.

Savukārt cīņā ar vīrusu, kā paši mediķi atzīst, svarīgas ir pirmās piecas dienas. Tādējādi slimība tiek ielaista, tās gaita ir smagāka, ārstēšana -- sarežģītāka un izredzes uz pozitīvu iznākumu – zemākas.

Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati liecina, ka aizvadītajā svētdienā Latvijā reģistrēti 423 jauni „Covid-19” gadījumi un saņemti ziņojumi par 16 ar šo slimību sasirgušu personu nāvi.

Dienu iepriekš tika reģistrēti 1225 jauni „Covid-19” gadījumi un saņemti ziņojumi par 27 „Covid-19” pacientu nāvi.

Inficēšanās ar „Covid-19” samazinās

Divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs sarucis no 1545 līdz 1520,5 gadījumiem. Pēc ilgstoša pieauguma, kad 30. oktobrī 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar „Covid-19” Latvijā sasniedza 1801,2 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, pēdējās dienās šis rādītājs ir krities. Nedēļas nogalē pēc divu nedēļu posma kumulatīvais rādītājs nokritās zem 1600 robežas.

No visiem svētdien, 7 novembrī, reģistrētajiem „Covid-19” gadījumiem 263 saslimušie jeb 62,1% bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, kamēr 160 bija vakcinējušies. No 16 mirušajiem „Covid-19” slimniekiem 14 bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet divi -- vakcinēti.

Latvijā līdz šim „Covid-19” laboratoriski apstiprināts 232 247 cilvēkiem, savukārt līdz šim reģistrēti 3515 „Covid-19” pacientu nāves gadījumi.

Komentāri

09.11.2021 19:20
Ko piedāvā?
09.11.2021 18:31
Kaps
Bet potesanas tak nepasarga no saslimianas...un valstis ar lielu vakcinacijas procentu ta ari puula imunitate heiestajas bet gluzii otradi slimicas pildas ar inficetajiem piirms poteties ar ejkssperimentalu poti vajadzetu paintereseties par tas sastavu..un to kapec neviens neuznemas atbildibu par tas drosibu ..faktiski hedrosibu blaknem un pat navi..ja kadam nav skaidrs ir biologiskais kars..kars pret cilveci..un luk radusies miruso pilseta.