„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Privāto siltumenerģijas piegādātāju rīcību izvērtē SPRK

Privāto siltumenerģijas piegādātāju rīcību, kas atteikušies piegādāt pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” siltumenerģiju atbilstoši noslēgtajiem līgumiem, patlaban izvērtē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), „Latgales Laikam” pastāstīja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Oktobrī pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” saražoja rekordlielu siltumenerģijas daudzumu, jo nenotika siltumenerģijas iegāde atbilstoši noslēgtajiem līgumiem no SIA “Cefus” un SIA “Latņeftegaz” TEC-1 un TEC-2 vajadzībām.

Kā galveno argumentu saistībā ar nepiegādāto siltumenerģiju abi uzņēmēji ir minējuši tehniskās problēmas vienlaicīgi deviņās stacijās, kurām ir arī obligātās iepirkuma komponentes (OIK) licences un kuru koģenerācijas iekārtas ir sadalītas nelielās jaudās.

Tādējādi patlaban Daugavpils siltumapgādes uzņēmums ir bijis spiests ražot nepieciešamos siltumenerģijas apjomu patstāvīgi un pagaidām veiksmīgi ar to tiek galā.

Tā kā pašvaldībai nav pašai savu sviru, lai pārbaudītu, cik šāds pamatojums ir bijis pamatots vai nepamatots, tā ir lūgusi SPRK šķetināt šo lietu. Patlaban SPRK komisija skaidro apstākļus, vai atteikuma iemesli piegādāt siltumenerģiju PAS ”Daugavpils siltumtīkli” ir bijuši objektīvi.

Faktiski pašvaldība ir nonākusi ķīlnieka lomā, jo netiek nodrošināta solītā siltumenerģijas padeve atbilstoši noslēgtajiem līgumiem. Patlaban šīs rīcības juridiskos aspektus izvērtē arī Daugavpils domes juristi.

Otrs problēmu bloks ir saistīts ar uzņēmumu „Gren” (iepriekš „Fortum”). TEC-3 ir divas katlumājas, kas nodrošina siltumenerģijas padevi – „BK Enerģija””, kas kā kurināmo izmanto dabasgāzi, un „Sprino”, kas izmanto šķeldu. „BK enerģija” arī ir atteikusies piegādāt siltumenerģiju, bet „Gren” uzstāj, ka viņi „BK enerģijas” saistības varētu izpildīt caur „Sprino” pieslēgumu. Arī šo apstākļu - vai no Enerģētikas likuma viedokļa vienu pieslēgumu drīkst aizvietot ar citu -- pamatotību vērtē SPRK..

Mācība, ko pašreizējā situācijā ir guvusi Daugavpils pašvaldība, ir sekojoša - pašvaldībai noteikti būtu jādiferencē savi siltumenerģijas ražošanas avoti – līdz brīdim, kamēr tiek nodota ekspluatācijā šķeldas katlumāja. Patlaban pašvaldība ražo siltumenerģiju, kā kurināmo izmantojot tikai dabasgāzes, jo citu jaudu tai nav. Savukārt augstās dabasgāzes cenas rada Daugavpils siltumapgādes uzņēmumam papildus izdevumus siltumenerģijas ražošanā.

Lai diferencētu un padarīt sevi neatkarīgu no privātajiem siltuma piegādātājiem, plānots lemt arī par otras šķeldas katlumājas būvniecību TEC-2 teritorijā, jo tur ir vieta gan tās būvniecībai, gan arī pieslēgumiem. Tas ir nepieciešams arī tādēļ, ka TEC-3 nevar apgādāt ar siltumenerģiju pilsētas centru, bet TEC-2 – var. Tad pie augstām dabasgāzes cenām pašvaldības uzņēmums siltumenerģijas ražošanai varēs izmantot šķeldu un otrādi, norādīja pašvaldības vadītājs.

Patlaban visi jautājumi, kas skar privātos piegādātājus, atrodas SPRK paspārnē un tieši viņi lems par pieņemto lēmumu pamatotību. Pateicoties SPRK iesaistei, TEC-1 un TEC-2 teritorijā strādājošie privātie piegādātāji ir paziņojoši, ka no 1. decembra plāno atsākt siltumenerģijas piegādes.

Šī gada septembrī Gaspool biržā tika konstatēts rekordliels dabasgāzes izmaksu pieaugums, kas tieši ietekmē siltumenerģijas tarifus. Vēl pirms pusgada gāzes izmaksas pasaules tirgū sastādīja 135-150 eiro par tūkstoti kubikmetru, tagad tās ir pieaugušas aptuveni desmit reizes.