„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Dmitrijs Leitāns: "Dienests Operatīvās vadības nodaļā nav tik vienkāršs, kā varētu šķist"

Žurnālisti, kuri ne tikai raksta kriminālhroniku, bet arī atspoguļo policijas darbu, lūdzot intervijas, parasti kā savus varoņus vēlas redzēt Ceļu policijas darbiniekus, izmeklētājus utt. Taču par operatīvās vadības nodaļu darbu tiek rakstīts visai reti.

Atspoguļot Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes (LRP) Kārtības policijas biroja Operatīvās vadības nodaļas (dežūrējošais policijas iecirknis, kur tiek saņemti iedzīvotāju zvani un no kurienes tiek doti rīkojumi policijas dežūrekipāžām – aut. piez.) darbu Daugavpilī pirms dažiem gadiem man piedāvāja LRP priekšnieka vietnieks, Kārtības policijas biroja priekšnieks Gvido Mednis. Vienojāmies, ka kādu laiku pavadīšu nodaļā, pavērošu darbu, parunāšu ar darbiniekiem. Taču toreiz dažādu iemeslu dēļ to nevarēja izdarīt. 5. decembrī tika svinēta Policijas diena, un šogad tās priekšvakarā notika saruna ar Operatīvās vadības nodaļas operatīvo dežurantu Dmitriju Leitānu.

Zīmīgi, ka pašā mūsu sarunas sākumā Dmitrijs nevarēja pateikt, par ko viņš gribēja kļūt bērnībā. Taču sarunas gaitā atcerējos, ka nesen bijis absolventu salidojumā un viens no klasesbiedriem viņam parādījis mazā Dimas Leitāna sacerējumu, kurā viņš rakstīja, ka vēlas būt policists!

Agrā bērnībā mēs gribam kļūt par tās vai citas profesijas pārstāvjiem, bet ar gadiem prioritātes mainās, un reti kurš, pieaugot, piepilda savus bērnības sapņus. Taču Dmitrija Leitāna bērnības sapnis ir piepildījies!

Dmitrijs stāsta, ka tad, kad pienāca laiks izdarīt patstāvīgu izvēli, viņš nolēma, ka būs vai nu policists, vai robežsargs, vai ugunsdzēsējs. Vienkārši bija vēlme būt noderīgam sabiedrībai, palīdzēt cilvēkiem visgrūtākajos, iespējams, kritiskākajos brīžos. Rezultātā Dmitrijs izvēlējās darbu policijā.

Dmitrijs Leitāns dienestu policijā iesāka 2002. gadā, kad iestājās policijas skolā. Pēc gada, pabeidzis mācības un ieguvis profesionālo izglītību, viņš jau pilnvērtīgi sāka strādāt Daugavpils pilsētas un rajona policijas pārvaldes (DPRPP) Patruļrotas operatīvās reaģēšanas daļā kā ierindas un jaunākā komandējošā sastāva policijas darbinieks. Pēc tam kādu laiku strādāja DPRPP Patruļrotā.

Savukārt 2005. gada septembrī viņš tika pārcelts uz DPRPP Operatīvās vadības nodaļu un arī tur dienēja kā ierindas un jaunākā komandējošā sastāva policijas darbinieks.

Dmitrijs Leitāns savu pārcelšanu uz Operatīvās vadības nodaļu skaidroja šādi: “Strādājot Patruļrotā, es bieži aizvietoju kolēģus Operatīvās vadības nodaļā mācību vai atvaļinājuma laikā. Un, kad tur atbrīvojās vieta un man piedāvāja pāriet uz Dežūrdaļu, es gandrīz bez vilcināšanās piekritu un to nenožēloju.”

Pēc reorganizācijas 2009. gadā D. Leitāns ieņēmu atbilstošu amatu Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Operatīvās vadības nodaļā.

Pēc tam, kad Dmitrijs ieguva bakalaura grādu krimināltiesībās un administratīvajās tiesībās un maģistra grādu civiltiesībās un vienlaikus virsnieka pakāpi, viņš kļuva par jaunāko inspektoru Operatīvās vadības nodaļā, pēc trim gadiem (2015. gadā) – par inspektoru, bet 2019. gadā iecelts par operatīvo dežurantu. Šo amatu viņš ieņem līdz pat šai dienai.

– Dmitrij, vai varat īsumā pastāstīt, kas un kādus pienākumus veic Dežūrdaļā, vadoties no ieņemamā amata?

– Ir nepieciešams ilgs laiks, lai pastāstītu sīkāk, bet īsumā -- ierindas policists ir persona, kas Operatīvās vadības nodaļā pieņem zvanus un reģistrē attiecīgo informāciju. Jaunākajam inspektoram jau ir daudz vairāk pienākumu: viņš atbild par ieročiem, veic dislokāciju utt. Inspektors un vecākais inspektors ir virsnieki, kuri nepieciešamības gadījumā uz īslaicīgi, piemēram, pusdienlaikā, aizvieto operatīvo dežurantu. Savukārt visu Operatīvās vadības nodaļas darbu koordinē operatīvais dežurants, kurš 24 stundu laikā pieņem visus lēmumus, koordinē sadarbību ar citām struktūrām – ugunsdzēsības, robežsardzes dienestu, ārstiem u.c. Dežūrdaļas kontroli veic priekšnieks, bet viņa darba diena sākas pl. 8.00 un beidzas pl. 16.30. Pēc pl. 16.30 par visu Dežūrdaļas darbu ir atbildīgs operatīvais dežurants.

-- Kādām īpašībām jāpiemīt operatīvajam dežurantam?

– Pirmkārt, viņam jāspēj ātri un precīzi pieņemt lēmumus. Otrkārt, viņam ir jābūt zināšanām daudzos jautājumos. Piemēram, ceļu policistiem teicami jāzina ceļu satiksmes noteikumi, likums "Par policiju", vārdu sakot viss, kas saistīts ar administratīvo lietvedību. Runājot par Kriminālpoliciju, tad no operatīvajiem darbiniekiem un izmeklētājiem ir perfekti jāpārzina Krimināllikums, Operatīvās darbības likums utt. Savukārt Dežūrdaļas darbiniekiem jāzina, kā mēdz saka, pa druskai no visa. Jo Operatīvās vadības nodaļā saņem visdažādākos -- gan krimināla, gan civila, gan administratīva rakstura zvanus. Bet gadās, ka mums zvana un sūdzas, ka nedeg ielu apgaismojums vai applūdina kaimiņš, kurš dzīvo augšstāvā. Mums ir jāizvērtē katrs zvans un jāreaģē uz to. Daugavpilī ir Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums un iedzīvotāji zina, kur vērsties, ja ir plīsusi caurule, bet, piemēram, Balvu novadā daudzi nezina, kam zvanīt šādā situācijā. Mums nekavējoties jāreaģē uz zvanu, jāsazinās ar atbilstošo dienestu un jāpaziņo par notikušo.

– Vai jūsu darbā ir riski?

– Mūsu darbā mēdz būt dažādi pavērsieni. Piemēram, atnāk iedzēris cilvēks un sāk sūdzēties. Un tad pēkšņi viņam kaut kas nepatīk, neapmierina atbilde vai padoms, tāpēc viņš kļūst agresīvs. Sāk lamāties, dauzīt logus, lauzt durvis un daudz ko citu. Mums ir jāveic atbilstoši pasākumi, lai novērstu šādas darbības. Protams, tas notiek reti. Ar to daudz biežāk saskaras ceļu policisti, Patruļrotas darbinieki. Bet mums, Dežūrdaļā, pastāvīgi jābūt gataviem novērst likumpārkāpumus.

Jāpiebilst, ka brīdī, kad Dmitrijs atbildēja, man atausa atmiņā sens gadījums (to izskatīja tiesā), kad policijas dežūrdaļā Līvānos ielauzās bruņots noziedznieks un sāka šaut uz nodaļas darbiniekiem, Tiesa, visi policisti izdzīvoja, lai gan guva daudzus ievainojumus. Vienu no dežurantiem bandīts burtiski sacaurumoja, pat ievainoja galvā, taču arī viņš izdzīvoja. Ja tagad nemaldos, tiesa noziedzniekam piesprieda 15 gadus cietumā.

– Dmitrij, kas jums darbā sagādā vislielāko gandarījumu?

– Kad izdodas palīdzēt cilvēkiem. Kad ir iespējams novērst noziegumu, ātri atrast pazudušu cilvēku. Taču es vēlos atzīmēt, ka ne vienmēr ir iespējams novērtēt konkrētu situāciju. Piemēram, saņemam zvanu par ģimenes konfliktu, nosūtām turp patruļu, policistiem izdodas samierināt konfliktējošos. Un šajā gadījumā ir grūti pateikt, kā būtu, ja policijas patruļa uz ģimenes strīdu būtu ieradusies nevis desmit minūtēs, bet pusstundā. Varbūt šajā laikā kāds kādu būtu nogalinājis, vai arī konfliktā iesaistītie cilvēki strīdu būtu atrisinājuši mierīgā ceļā.

– Esmu bijis reidos ne tikai ar ceļu policistiem, bet arī ar Patruļrotas puišiem. Un uz ģimeņu konfliktiem vienmēr dodas Valsts policijas ekipāžas. Un kā ir ar pašvaldības policiju?

– Viņi arī brauc uz šādiem konfliktiem. Šeit noteicošais ir tas, kam cilvēki šādās situācijās zvana -- pašvaldības policijai vai mums. Mums vienkārši ir vieglāk piezvanīt. Operatīvo numuru 110, domāju, zina visi, bet pašvaldības policijas tālruņa numuru (Daugavpilī -- 65421500) daudzi nemaz nezina. Vēlos uzsvērt, ka mēs saskaņojam kopīgas darbības ar pašvaldības policiju.

-- Vai jums ir arī brīvais laiks?

– Pēdējos trīs mēnešus man nebija brīvā laika -- darba bija pārāk daudz. Bet kopumā, protams, ir brīvais laiks.

-- Ko jūs darāt brīvajā laikā?

– Līdz šim viss brīvais laiks tika veltīts mācībām. Augusta beigās pabeidza studijas datortehniķa specialitātē.

– Vai jūsu pašreizējā darbā tas ir ļoti nepieciešams?

-- Protams, nē. Tiešajā darbā man ir nepieciešamā izglītība. Man ir pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība, ko ieguvu Valsts policijas koledžā, pēc tam ieguvu bakalaura grādu krimināltiesībās un administratīvajās tiesībās un maģistra grādu civiltiesībās. Runājot par datortehniķa specialitāti, jāteic, ka mūsdienās bez datora neiztikt. Tā kā man bija iespēja un vēlme iegūt augstāko izglītību datorzinātnēs – izmācījos un ieguvu to (smejas).

-- Jums ir vēl viens interesants sertifikāts...

– Jā, lai vadītu dronus. Pēdējā laikā arī policija sākusi aktīvi izmantot dronus -- gan meklējot pazudušus cilvēkus, gan uzraugot situāciju uz ceļiem, gan ķerot noziedzniekus, gan citos gadījumos. Šie lidaparāti ļoti palīdz mūsu darbā, bet ne visi var tos vadīt. Tam nepieciešams speciāls sertifikāts. Šim nolūkam izgāju speciālu apmācību Rīgā. Policijā šāds sertifikāts ir vairākiem darbiniekiem.

-- Dmitrij, paldies par sarunu un sveicam Policijas dienā!

Atliek piebilst, ka 19 nostrādāto gadu laikā Dmitrijs Leitāns daudzkārt apbalvots, tajā skaitā ar Iekšlietu ministrijas (IeM) Pateicību, IeM Goda rakstu, krūšu nozīmi "Par centību policijā".

Komentāri

12.02.2022 15:57
Erika
PElnisi zagļi apzaga manu dzīvokli. Policijā strādā radinieks Arzajevs parto un nebaidās .Romka Pelnis bijušais daudzkārt cietumnieks Olga Pelnisa bijusī Šapkovska arī ar dažādiem bezkaunīgiem notikumiem.
12.02.2022 15:37
marusa
Policijā strādā Arzajevs un kopā ar radiem Romku pelnisu un Olgu Pelnisu bijušo Šapkovsku iznesa visu māju mirušās Irēnas Pauliņas . pati Olga pelnisa un Pastāstīja . Tātad policistam visu var un nekas nebūs. Vēl draud.