„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.9 °C
apmācies

Križu dūņu lauka apkaimē grodu aku ūdeni atzīst par nelietojamu

Divos īpašumos Križu dūņu lauka apkaimē (Augšdaugavas novada Naujenes pagasts) grodu aku ūdens atzīts par nelietojamu nedz cilvēku, nedz dzīvnieku uzturā.

Augšdaugavas novada pašvaldībā “Latgales Laiku” informēja, ka 3. un 8. decembrī vairākās mājsaimniecībās piesārņotajā teritorijā tika veiktas aku ūdens analīzes. Dažu vasarnīcu īpašnieki atteicās no analīžu veikšanas, jo akas ūdeni izmanto tikai dārza laistīšanai, bet daudzi zemes īpašnieki nav sasniedzami, jo vasarnīcās dzīvo tikai vasaras periodā.  Kopumā SIA “Daugavpils ūdens” speciālisti pārbaudīja desmit grodu akas.

12. decembrī Augšdaugavas novada pašvaldība saņēma Veselības inspekcijas atbildi par grodu aku dzeramā ūdens kvalitāti mājsaimniecībās Križu dūņu lauku tuvumā. Analīžu rezultāti liecina, ka četros īpašumos aku ūdens ir lietojams cilvēku uzturā, četros īpašumos rekomendēts aku ūdeni pirms lietošanas novārīt, savukārt divos īpašumos, tostarp mini zoodārzā “Jurita”, grodu aku ūdens atzīts par nelietojamu nedz cilvēku, nedz dzīvnieku uzturā.

Pagaidām Veselības inspekcija nevar apgalvot, ka ūdens sliktā kvalitāte saistīta ar dūņu noplūšanu, tāpēc rekomendē pavasarī pēc atkušņa veikt atkārtotas analīzes, kā arī iesaka veikt apsekoto grodu aku tīrīšanu un dezinfekciju. Pagaidām iedzīvotāji tiek nodrošināti ar dzeramo ūdeni.

Aptuveni 14 000 kubikmetru ar lietus ūdeņiem sajauktu dūņu no Križu dūņu laukiem vaļņa nobrukuma rezultātā vidē noplūda novembra nogalē. Lielākā dūņu daļa noplūda blakus esošā purvainā meža teritorijā. Tomēr piesārņojums pa grāvju sistēmu un pēc tam pa Stropicas upi ieplūda arī Līksnas upē.

Nekavējoties tika uzsākti darbi avārijas seku novēršanai. Noplūdušo dūņu savākšana vel turpinās. Pašlaik ir savāktas jau vairāk nekā sešas tonnas dūņu, kas nogādātas dūņu dīķos.

30. novembrī Augšdaugavas novada pašvaldības domes ārkārtas sēdē tika pieņemts lēmums pieprasīt Latvijas Republikas Ministru kabinetam izsludināt ārkārtējo situāciju Augšdaugavas  novada pašvaldības  Naujenes, Maļinovas un Līksnas pagastos sakarā ar būtisku apdraudējumu cilvēku veselībai, vides un saimnieciskās darbības drošībai, pašvaldības infrastruktūrai, ko rada no SIA “Daugavpils ūdens”  Križu dūņu laukiem vidē noplūdušās dūņas. Šāds lēmums nepieciešams, lai varētu turpmāk pieprasīt no valsts kompensāciju sakarā ar avārijas radītajiem zaudējumiem.

Ņemot vērā ūdenstilpnēs nonākušo piesārņojumu, Valsts vides dienests aicinājis apkārtējos iedzīvotājus neizmanot saimnieciskām vajadzībām, tai skaitā lopu dzirdināšanai, Stropicas upes ūdeni posmā no dūņu laukiem līdz tās ieplūdei Līksnas upē, kā arī Līksnas upes ūdeni no vietas, kur upē ieplūst Stropicas upe.

Dūņu laukos uzkrātās dūņas var tikt izmantotas lauksaimniecībā kā mēslojums, tomēr, šādā lielā apjomā nonākot vidē, tās nodara būtisku kaitējumu, tāpēc Valsts vides dienests veiks aprēķinu un SIA “Daugavpils ūdens” būs jāsedz videi nodarītie zaudējumi. Sagaidāms, ka šis bioloģiskais piesārņojums atstās ilgtermiņa negatīvu ietekmi uz vidi, jo iespējas to savākt pēc nonākšanas ūdenstilpēs ir ierobežotas.

SIA “Daugavpils ūdens” notekūdeņu attīrīšanas iekārtās saražotās dūņas tika izvestas, uzkrātas un Križu dūņu laukos uzglabātas līdz 2011. gadam. Vēsturiski dūņu lauki tika paredzēti mehāniski un bioloģisko attīrīto notekūdeņu nogulšņu uzglabāšanai. Uzglabājamo notekūdeņu dūņu daudzums dūņu laukos kopā ~ 142 000 tonnas.