„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.6 °C
skaidrs laiks

Daugavpils Universitātē skatāma izstāde “Holokausta pieminēšana un antisemītisma apkarošana Zviedrijā”

Daugavpils Universitātes vēsturiskajā korpusā, Vienības ielā 13, skatāma izstāde “Remember -- ReAct. Holokausta pieminēšana un antisemītisma apkarošana Zviedrijā”.


Izstāde ir veltīta izpratnei par holokausta piemiņu Zviedrijā, tās attīstībai un saistībai ar cilvēktiesību problemātiku. Izstādē parādīts, kā antisemītisms, rasisms un ksenofobija izpaužas mūsdienās, kā tie ietekmē dažādas sabiedrības grupas, traucējot normālu funkcionēšanu.


Tieši šiem jautājumiem lielā mērā bija veltīts 2021. gada 13. oktobrī Malmē notikušais Starptautiskais holokausta atceres un antisemītisma apkarošanas forums, kurā piedalījās 50 valstu, tai skaitā Latvijas, vadītāji.


Izstāde “Remember -- ReAct. Holokausta pieminēšana un antisemītisma apkarošana Zviedrijā” tapusi pēc šī foruma un parāda, kā holokausta traģēdija, centieni to novērst un palīdzēt izdzīvojušajiem veidojuši mūsdienu izpratni par cilvēktiesībām, to aizsardzības nepieciešamību gan valstī, gan starptautiskajā līmenī.


Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes dekāne, Rusistikas un slāvistikas katedras profesore Elīna Vasiļjeva “Latgales Laikam” atzina, ka šai izstādei ir ne tik daudz mākslinieciska, cik saturiska vērtība, jo viens no izstādes galvenajiem mērķiem ir pievērst uzmanību antisemītismam, kas pastāv mūsdienās, kas pastāv valstīs, kuras varbūt pat nemēģina iedomāties par to, ka antisemītisms kā tāds ir. Ar šo izstādi zviedri demonstrē savu piemēru, kā viņi ir apzinājuši antisemītismu, kā viņi ar saviem jauniešiem runā par antisemītisma sekām.


Vienā no izstādes stendiem ir apkopota informācija par Zviedrijā notikušajiem pasākumiem saistībā ar antisemītisma seku apzināšanu un izpratni par holokausta upuriem. Viens stends ir veltīts tieši antisemītitsmam -- kas ir antisemītisms, kā tas izpaužas Zviedrijā un kā to atpazīt. Vēl vienā stendā atspoguļojas tas, kā ebreju kopienai ir pastāvēt esošajā situācijā un kā mūsdienās jūtas tie, kas izdzīvoja holokaustā un viņu pēcteči.


Zviedru Institūta, Zviedrijas vēstniecības Latvijā un muzeja “Ebreji Latvijā” piedāvātā izstāde būs aplūkojama līdz 5. martam