„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+9.7 °C
skaidrs laiks

Vai privātmāju ar sausajām tualetēm īpašniekiem tiks piemērots sods?

Līdz 2022. gada sākumam ikvienam privātīpašniekam Latvijā pilsētās un ciemos bija jāreģistrē sava decentralizētā kanalizācijas sistēma (DKS) -- betona krājtvertne vai sausā atejas bedre, septiķis vai attīrīšanas iekārta. Daugavpilī ir aptuveni 6500 privātā sektora objektu, kas ietilpst DKS kategorijā, bet šogad februāra sākumā reģistrā bija ierakstīti vien 1574 objekti jeb 24%. Tajā pašā laikā tika iesniegti 1916 pieteikumi, t. i., gandrīz katrs piektais pieteikums tika noraidīts.

Paziņojumus par nepieciešamību reģistrēt DKS iedzīvotājiem sāka sūtīt 2019. gada beigās, savukārt termiņš ierakstīšanai reģistrā saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem bija 2021. gada 31. decembris. Taču šis periods „iekrita” koronavīrusa pandēmijas laikā, tāpēc pašvaldības pagaidām nekādas sankcijas neparedz. Tas, protams, nenozīmē, ka var ignorēt Ministru kabineta prasības. Decentralizēto kanalizācijas sistēmu darbību uzrauga pašvaldības ūdensapgādes saimniecības (Daugavpilī – “Daugavpils ūdens”) sadarbībā ar pašvaldības policiju.

Nepieciešamību reģistrēt DKS rada ūdenstilpju un dzeramā ūdens avotu mikrobioloģiskā piesārņojuma riski, notekūdeņiem un fekāliju ūdenim nonākot augsnē. Par šādu pārkāpumu likums paredz brīdinājumu vai naudas sodu: fiziskām personām līdz 500 eiro, juridiskām personām -- līdz 1500 eiro. Līdz ar to visiem privātmāju īpašniekiem ir pienākums rūpēties par atejas bedru hermētiskumu un reģistrēt sakārtotās kanalizācijas sistēmas.

Pēdējā laikā aizvien populārāka kļūst pieslēgšanās centralizētajai kanalizācijas sistēmai, ja tāda ir nekustamā īpašuma tuvumā. Atsevišķām iedzīvotāju grupām Daugavpilī tiek piedāvātas pat dažādas līdzfinansējuma shēmas. Piemēram, personas, kurām ir piešķirta 1. un 2. invaliditātes grupa, var rēķināties ar 100% pieslēguma izmaksu segšanu, bet ne vairāk kā 8000 eiro. Citas fiziskas personas var saņemt atbalstu līdz 55% no projekta izmaksām, bet ne vairāk kā 4000 eiro.

Uzņēmumā "Daugavpils ūdens" uzsver, ka ilgtermiņā pieslēgums kanalizācijai būs izdevīgs, jo asenizācijas pakalpojumi ar katru gadu sadārdzinās.

Tomēr ir vērts atzīmēt, ka pat apzinīgiem iedzīvotājiem, kuri vēršas ūdensapgādes saimniecībā, lai reģistrētu DKS vai vēlas pieslēgt savu īpašumu kanalizācijai, nereti nākas samierināties ar to, ka procedūra kavējas -- tas ir saistīts ar pandēmiju, speciālistu trūkumu, kā arī pastāvīgo uzņēmuma „Daugavpils ūdens” darba formāta maiņa -- no apkalpošanas klātienes uz attālinātu apkalpošanu.

Plašāku informāciju par šiem jautājumiem var iegūt, zvanot SIA "Daugavpils ūdens" uz tālruņiem 65421568, 65424761, 62103020 vai rakstot uz e-pastu klientu.nodala@daugavpils.udens.lv.