„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.3 °C
daži mākoņi

“Neradāmies tukšā vietā” jeb DRMA 24 gadi

Pavasarī pirms teju 24 gadiem mākslas salonā “Māra”, sanākot kopā 24 Daugavpils aktīvākajiem māksliniekiem, pilsētā tika izveidota sabiedriskā organizācija -- Daugavpils reģiona mākslinieku asociācija (DRMA). Lai atsauktu atmiņā sen pagājušus notikumus un apkopotu šajā laikā paveikto, “Latgales Laiks” aicināja uz sarunu nevalstiskās organizācijas vadītāju Līgu Čibli.

-- Mūsu mākslinieku kopai ir paveicies, jo mēs neradāmies tukšā vietā, Daugavpilī pagājušā gadsimta 70. gados darbojās spēcīga mākslinieku grupa. Toreiz pašvaldības piešķīra māksliniekiem dzīvokļus un darbnīcas, nodrošināja ar pasūtījumiem, kā rezultātā tapa ievērības cienīgi mākslas darbi, pilsētvides instalācijas. Darbojās tēlotājmākslas studija, tika dibināta Bērnu mākslas skola. Grupas izstādes muzejā bija īpašs notikums gan māksliniekiem, gan apmeklētājiem. Daļa mākslinieku dažādu apsvērumu dēļ laika gaitā devās prom no Daugavpils, taču daļa turpināja strādāt pilsētā.


Arī 90. gados mākslas dzīve neapsīka. Mākslinieki panāca Saules skolas atjaunošanu, veidoja Kristīgā teātra festivāla “Dzeltenais dzenis” vizuālo piepildījumu, kurš notika luterticīgo baznīcā, kur pirms tam bija boksa skola. Tajā laikā aktīvi darbojās Mākslas padome, kura lēma par mākslas un kultūrvēstures procesiem pilsētā.


Nevalstiskā organizācija DRMA tika dibināta ar mērķi veicināt jaunradei labvēlīgus apstākļus, popularizēt biedru radošā darba rezultātus, aizstāvēt mākslinieku radošo brīvību, morālās, ekonomiskās, sociālās tiesības un profesionālās intereses. Šie mērķi organizācijai ir aktuāli joprojām.


Patlaban biedrībā ir apvienojušies vairāk nekā 50 dažādu nozaru, vecumu, skolu profesionālie mākslinieki -- gleznotāji, grafiķi, tēlnieki, tekstilmākslinieki, keramiķi, scenogrāfi, dizaineri, fotogrāfi un stikla mākslinieki.

PIE MARKA ROTKO MĀKSLAS CENTRA ŠŪPUĻA

-- Daudzus gadus DRMA dalībnieki bija arī Mākslas dienu veidotāji Daugavpilī, gan veidojot ikgadējās „Mākslas dienu” profesionālo mākslinieku izstādes, gan organizējot jauno mākslinieku un bērnu izstādes, rīkojot mākslas akcijas pilsētvidē.


Notika gan “nopietnās” mākslas lekcijas, gan arī “nenopietnās” mākslinieku balles. Izstādes tika veidotas gan tradicionālās vietās -- muzejā, Vienības namā, mūzikas vidusskolā, gan netradicionālās vietās -- Daugavpils Ledus hallē, ugunsdzēsēju depo, Daugavpils Universitātes ziemas dārzā, kafejnīcā “Vēsma”, pilsētas domē un Latgales zoodārzā.


2008. gadā toreiz vēl neizremontētajā Artilērijas arsenāla ēkā, kur mākslinieki ticēja, ka reiz būs Marka Rotko mākslas centrs, notika viena no interesantākajām akcijām -- instalāciju izstāde “Arsenāls. Māksla. Ieņemšana.”


DRMA piedalījās arī Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko simtgades svinībās, veidojot izstādi. Mākslinieks Romualds Gibovskis toreiz izveidoja piemiņas zīmi veltītu dižajam māksliniekam.

Sadarbībā ar Daugavpils pilsētas pašvaldības Kultūras nodaļu, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju, “Saules skolu” DRMA no 2005. līdz 2012. gadam organizēja starptautiskos “Marks Rotko” mākslas plenērus. Tieši DRMA bija šī plenēra iniciatore -- rakstījām nolikumu, veidoja vizuālo identitāti, piepildīja plenēra saturisko pusi un plānoja tā materiāli tehnisko un sadzīvisko bāzi.


Lielā mērā tieši pateicoties Daugavpils mākslinieku uzstājībai pilsēta atguva Marka Rotko vārdu, kas kļuva par īpašu pavērsienu tās vēsturē un attīstībā.

AKTĪVI ORGANIZĒ UN PIEDALĀS DAŽĀDOS MĀKSLAS PROJEKTOS

-- DRMA mākslinieki ir aktīvi organizējuši un piedalījušies dažādos mākslas projektos. 2000. un 2001. gadā Mairita un Ivo Folkmaņi organizēja lielformāta keramikas simpoziju “OLA”. Sadarbībā ar DRMA Daugavpils mākslinieki aktīvi piedalījās mākslas akcijās Berķenelē, veidojot vides objektus, instalācijas, gleznojot un veidojot performances.


2001. gadā sākās viens no nozīmīgākajiem DRMA projektiem sadarbība ar uzņēmumu “Axon Cable’”. DRMA mākslinieki daudzkārt piedalījās izstādēs un mākslas instalāciju radīšanā no uzņēmuma ražošanas atkritumiem gan Francijā, gan Latvijā. DRMA mākslinieki un viņu mākslas darbi ir regulāri ciemiņi Daugavpils rūpnīcā, kura ir “pieradinājusi pie mākslas” savus darbiniekus. Arī patlaban šajā rūpnīcā notiek mākslas izstāde.

2007. gadā DRMA māksliniece Ilona Šauša uzsāka darbu pie projekta „Raku un augstas temperatūras keramikas apdedzinājuma tehnikas attīstība Latgalē”. Valsts Kultūrkapitāla fonds atbalstīja šo projektu, piešķirot līdzekļus keramikas cepļu iegādei, kā rezultātā notika un notiek raku apdedzinājuma meistarklases ar tām sekojošām izstādēm.


PIESAISTA FINANSĒJUMU UN ORGANIZĒ MĀKSLAS IZSTĀDES


-- DRMA biedri pašu spēkiem, rakstot projektus finansējuma saņemšanai, organizē savu biedru mākslas izstādes daudzās pilsētās Latvijā un ārzemēs. DRMA ir organizējuši grupas izstādes Latvijā: Daugavpilī, Rīgā, Līvānos, Krāslavā, Preiļos, Talsos, Valmierā, Madonā, Jēkabpilī; Lietuvā: Šauļos, Rokišķos, Dusetos, Zarasos; Baltkrievijā: Minskā, Vitebskā Marka Šagāla muzejā, Gomeļā, Bobruiskā, kā arī Vācijā -- Ribnicā-Damgartenā, un Francijā -- Montmiralē, Šavillē??????.


Individuāli DRMA mākslinieki ir veidojuši un piedalījušies ap 600 izstādēm dažādās valstīs -- Igaunijā, Krievijā, Austrijā, Polijā, Francijā, Norvēģijā, Dānijā, Zviedrijā, Spānijā un citur.

Nozīmīgs darbs ir veikts arī mākslas procesu fiksēšanā, izdodot mākslas katalogus -- “Daugavpils mākslinieki 2000”, “10 jauno mākslinieku katalogs” (2002. g.), Keramikas studijas “Latgale” katalogs (2004. g.), “Leonīds Baulins (1945--2002)” katalogs (2005. g.), Daugavpils un Baltkrievijas mākslinieku ceļojošās izstādes katalogs “Gleina” (2007. g.). Izdotas ir arī mākslas pastkartes, kurās apkopota informācija par mākslas notikumiem, māksliniekiem un viņu darbiem. 2012. gadā izdots DRMA maztirāžas katalogs, bet 2015. gadā tika izveidots digitālais katalogs.


2020. gadā kopā ar Vandu Baulinu un Vladimiru Vatmahteru tika izveidota videofilma par Leonīdu Baulinu.


DRAUDZĪBA AR LIETUVAS, BALTKRIEVIJAS UN CITIEM MĀKSLINIEKIEM


-- Sena draudzība DRMA ir izveidojusies ar Lietuvas un Baltkrievijas māksliniekiem, ar kuriem esam veidojuši kopējas izstādes un īstenojuši citus projektus, un kur arī pēc iespējas esam devušies “mākslas” ceļojumos/braucienos. Esam devušies arī uz Talsiem/Pedvāli, Rīgu un citur.


Viens no notikumiem, kas īpaši iespiedies atmiņā, ir 2004. gada DRMA organizēts brauciens kopā ar Rēzeknes māksliniekiem uz Berlīni. Tur notika slavenās “MoMA” muzeja kolekcijas izstāde, kur pirmo reizi ieraudzījām Marka Rotko oriģinālus. Toreiz bijām bezgala lepni, ka esam ieradušies šurp no mākslinieka dzimtās pilsētas.


Pēdējos gados DRMA mākslinieku mākslas darbi, kā arī viņi paši darbībā ir sastopami pilsētas ielās - “Rīgas ielas svētkos”, ik septembri Rīgas ielā, “Martas ballē” un “Vēsturisko rekonstrukciju festivālā Dinaburga 1812” Daugavpils Cietoksnī, “Mākslas dienās”.

Par īpašu notikumu māksliniekiem kļuva mākslas galerijas/salona “Baltais zirgs” atvēršana, kura iekārtota kopā ar biedrību “Atmiņu lāde”. Gada siltajā laikā šeit var skatīt mākslinieku darbus, tikties ar māksliniekiem un piedalīties meistarklasēs.


DRMA mākslinieki ir izveidojuši pilsētā daudzus pieminekļus, vides objektus un noformējuma elementus, strādā par pedagogiem izglītības iestādēs, vada mākslas procesus un atstāj neizdzēšamas pēdas pilsētas kultūrvides veidošanā.


NĀKOTNES PILSĒTA KĀ “MĀKSLAS TERMINĀLIS”


-- DRMA mākslinieki piedāvā pilsētai jaunu projektu, kas kardināli izmainīs mākslas vidi Daugavpilī. Mēs esam par nākotnes pilsētu, kura būs “Mākslas terminālis”, kur Daugavpils māksliniekiem būs savas darbnīcas, koprades telpas, tēlotājmākslas studija, mākslas galerija, mākslas salons, kur varēs arī pārdot darbus.


Šeit mākslinieki, tēlnieki, scenogrāfi, gleznotāji no visas pasaules radīs mākslas darbus kopā ar Daugavpils māksliniekiem -- savstarpēji bagātinoties. Būs izveidota “radošā industrija” -- dzīvā māksla -- “Made in Daugavpils”. Šeit notiks diskusijas, lekcijas, semināri par to kādu mēs redzam mūsu pilsētu pēc 30 un 50 gadiem, šeit būs…, jo, kā zināms, mākslinieki spēj ieskatīties nākotnē.

Komentāri

03.03.2022 13:40
smiekli nāk
Kur jūs, baigie rotko atbalstītāji, bijāt 90.gadu sākumā? Kamēr ASV un ES fondu nauda nesāka plūst, arī jūs nemaz nezinājāt par viņa eksistenci.