„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+18.3 °C
daži mākoņi

Kā attīstīsies pieaugušo izglītība pēc pandēmijas?

Aprit jau divi gadi, kopš pandēmija diktē pieaugušo izglītības attīstības tendences, ļaujot izvērtēt gūtās mācības un formulēt vērtīgas atziņas pieaugušo mācību transformācijas kontekstā. Pieaugušo izglītības centri, lai nodrošinātu valstiski noteiktu ierobežojumu ievērošanu, ir veikuši milzīgu darbu, lai nodrošinātu mācības attālināti. Visas iesaistītās puses ir arī attīstījušas savas digitālās prasmes, lai pielāgotos mācībām attālināti.

2022.gada februārī tika veiktas pieaugušo izglītības ekspertu intervijas par to, kādi varētu būt pieaugušo izglītības attīstības scenāriji nākotnē.

Visi intervētie eksperti atzina, ka attālinātai pieaugušo izglītības formai ir savas priekšrocības, it īpaši tās, kuras ir saistītas ar mācību pieejamības veicināšanu. Piemēram, ja mācības tiek organizētas attālināti, tajās var piedalīties plašs mācīties gribētāju loks neatkarīgi no savas dzīvesvietas. Tāpat visas iesaistītās puses ietaupa izdevumus (ceļa izdevumi, telpu īre utt.).

Tomēr, svarīgākais aspekts būtu kvalitātes nodrošināšana, proti, pedagogiem būtu jāspēj izmantot dažādas pedagoģiskās metodes un rīki, lai nodrošinātu visu izglītojamo iesaisti. Ja tas tiek ievērots, noteiktās programmās ir iespējams nodrošināt pat kvalitatīvākas mācības nekā klātienē. Īpaši tas skar kvalificētu pedagogu piesaisti. Organizējot mācības attālināti, it sevišķi reģionu iedzīvotājiem, ir plašākas iespējas piesaistīt augsti kvalificētus pedagogus.

Tajā pašā laikā ir jāsaprot, ka nevar mācību saturu bez izmaiņām pārnest uz attālināto vidi un sasniegt iecerētos mācību rezultātus. Tāpat ekspertu pieredze rāda, ka attālinātā vidē izglītojamajiem ir grūtāk koncentrēties un veltīt pilnu uzmanību mācību saturam. Līdz ar to arī pašiem pedagogiem ir nepieciešams paaugstināt savas kompetences, lai varētu pielāgot mācību saturu attālinātai videi, izmantotu optimālas pedagoģiskās metodes, spētu komunicēt un iesaistīt izglītojamos. Ir jāapgūst jaunas kompetences tādās jomās kā, piemēram, digitālā etiķete, digitālā psiholoģija, digitālie rīki, dizaina domāšana.

Runājot par nākotnes perspektīvām, eksperti atzina, ka pieaugušo mācībās ir svarīgs klātienes aspekts, it īpaši veicot praktiskos darbus. Ir iespējams daļu mācību satura pārnest uz attālināto formu, piemēram, organizējot tiešsaistes nodarbības par teorētiskajiem aspektiem vai uzdodot patstāvīgo darbu. Tomēr klātienes forma būtu jāatstāj, lai nodrošinātu, ka tiek apgūtas praktiskas prasmes, attīstītos sociālās prasmes, kā arī tiktu iesaistīti visi izglītojami neatkarīgi no to digitālām un sociālām prasmēm.

Līdz ar to ir paredzams, ka nākotnē varētu attīstīties t.s. hibrīdveida jeb jauktā tipa mācības, kad daļa mācību tiek organizēta klātienē (pārsvarā praktiskās nodarbības), kamēr teorētiskā daļa tiek apgūta tiešsaistē vai patstāvīgi. Lai īstenotu šādu mācību formu, būtu nepieciešams pilnveidot pedagogu kvalifikāciju, lai varētu izvēlēties optimālu mācību programmu, kas sniegtu labākos mācību rezultātus.

Latgales iedzīvotājiem ir plašas iespējas pieteikties mācībām, ņemot vērā, ka daudzas mācības notiek attālināti. Tajā pašā laikā dalība mācībās, kuras līdzfinansē struktūrfondi, mācīties gribētāji jāsniedz līdzmaksājums 5 vai 10% apmērā, vai arī var mācīties bez maksas. Plašāku informāciju par iespējām mācīties var meklēt mājaslapā https://macibaspieaugusajiem.lv/.

Pētījums veikts pēcdoktorantūras pētniecības pieteikuma “Tiešsaistes pieaugušo izglītības attīstība Latvijas reģionu digitalizācijai un ekonomiskajai izaugsmei, reaģējot uz COVID-19” (Nr. 1.1.1.2/VIAA/4/20/616) ietvaros, kuru īsteno izglītības iestāde SIA “Magnetic Professional”. Plašāka informācija par pētījumu: https://magneticpro.lv/postdoc/