„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+19.7 °C
apmācies

Daugavpilī norisinājās vērienīgi pasākumi Ukrainas atbalstam

Svētdien pēcpusdienā Daugavpilī norisinājās vairāki vērienīgi pasākumi Ukrainas atbalstam. Pulksten 15 sākās gājiens "Latvija atbalsta Ukrainu". Tā dalībnieki no Daugavpils dzelzceļa stacijas pa Rīgas ielu devās uz Vienības laukumu, kur notika mītiņš, kurā vairāki runātāji pauda atbalstu Ukrainai.

Gājiena dalībnieki nesa Ukrainas un Latvijas karogus, plakātus Ukrainas atbalstam un ziedus, pasākuma laikā skanēja ukraiņu mūzika. Ukrainas atbalsta pasākumā piedalījās pārsvarā jaunieši, kā arī vidējās paaudzes cilvēki un ģimenes ar bērniem. Pasākumā piedalījās arī populārais mūziķis Intars Busulis, populārais dziedātājs un TV raidījumu vadītājs Roberto Meloni, Rīgas domes deputāte Ieva Brante, citas sabiedrībā pazīstamas personas.

Uzrunājot mītiņa dalībniekus, Intars Busulis uzsvēra, ka karu Ukrainā nav izraisījuši krievi vai krieviski runājošie, bet gan Putina režīms Krievijā un tieši viņa rokaspuiši, politiskā elite, kas sūta karā jaunus puišus. Putins ir pievīlis savu tautu un visu pasauli. Ja visa Latvijas tauta nebūs vienota, tad Putina lidmašīnas var atlidot arī līdz Latvijai. Tikai kopā mēs varam uzvarēt šo ļaunumu, uzsvēra mūziķis.

Pasākuma idejas autors Ģirts Kalniņš, skaidrojot pasākuma mērķi, uzsvēra, ka līdzīgi kā Romu neuzcēla vienā dienā, arī vienotas Latvijas nācijas un vienotas valsts izveide ir ilgstošs darbs, kas prasīs pacietību, un svētdien notikušais pasākums „ir viens no smilšu graudiņiem, kuri ir jābirdina, līdz izveidojas liedags”.

Daugavpils nevalstiskās organizācijas “New East” vadītājs Jorens Dobkevičs atzina, ka viņš nav tiesīgs nosodīt līdzcilvēkus, kam ir cits viedoklis par Putina politiku un Ukrainā notiekošo, jo viņi, ilgus gadus dzīvojot citā informatīvajā telpā, lielā mērā ir kļuvuši par šī režīma upuriem. Taču patlaban, redzot visu to, ko Ukrainā ir pastrādājis Putina režīms, viņiem ir iespēja mainīt savu viedokli.

Daugavpils Kultūras pārvaldes pārstāve Diāna Soldāne norādīja, ka palīdzība Ukrainai būs vajadzīga vēl ļoti ilgi. Lai mēs varētu palīdzēt citiem, mums pašiem ir jābūt gana stipriem. Savukārt, lai mēs būtu stipri, mums jābūt vienotiem. Daugavpils vienmēr ir lepojusies ar savu dažādību. Taču ir zināms, ka tur, kur ir liela tautību, reliģiju, vēsturisko atmiņu dažādība, pastāv arī liels nesaprašanās risks.

„Esam iemācījušies līdzāspastāvēšanu, bet šobrīd ir svarīgi iemācīties sarunāties. „Lingua franca”, jeb kopīgā valoda, kas ir pieteikuma tēma, Daugavpilij kandidējot uz Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu, ir tas, kas pilsētai un Latgalei patlaban ir nepieciešams visvairāk,” uzsvēra Diāna Soldāne.

Gājienā un mītiņā kopumā pulcējās vairāk nekā pustūkstotis iedzīvotāju no dažādam Latvijas vietām. Pasākums aizritēja pozitīvā un pacilātā gaisotnē, bez incidentiem.

Turpinājumā Daugavpils Kultūras pilī izskanēja Ukrainas atbalstam veltīts labdarības koncerts, kurā uzstājās Aija Andrejeva, Anmary, ansis, Antra Stafecka, Atis Ieviņš, Bez PVN, Dabasu durovys, DAGAMBA, ELPA, Intars Busulis, KATŌ, Kautkaili, Laika Suns, Patrisha, rolands če, Sudden Lights, Tautumeitas, THE SOUND POETS, projekts “Latvia for Ukraine” (Katrīna Gupalo, Loreta Reide, Gunārs Gaumigs, Miks Dukurs, Ilze Rijniece, Elizabete Vētra, Audiokvartāls, June River, Roberto Meloni, Edgars Vilcāns, Sub Scriptum, Anita Intaite), kā arī folkloras kopa “Svātra”, kamerorķestris “Daugavpils Sinfonietta”, orķestris “Daugava” un koris “Daugava”.