„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.4 °C
daļēji mākoņains

"Vispirms bija ..." topošo aktieru sasniegumi

Nataļja Maksimova

7. aprīlī notika izrādes "Vispirms bija ..." pirmizrāde. Režisora ​​Oļega Šapošņikova vadībā uz Daugavpils teātra skatuves savus pirmos soļus aktiermākslā demonstrēja un izglītības procesa aizkulišu priekškaru pavēra 13 topošie aktieri.

Skatītājiem tā ir jauna, iespējams, neparasta teātra pieredze. Un, lai gan izrādei nav sižeta, „Vispirms bija…” ir eksperimentāls un jautrs priekšnesums, kurā ir apvienoti vairāki aktieriski vingrinājumi -- etīdes, kuras jaunieši veidoja mācību procesa ietvaros. Galvenā valoda ir ķermeņa valoda, šis ir stāsts par neticamu pārvērtību sākumu.

Iestudējumā piedalās Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas studiju programmas „Teātra māksla” 1. kursa audzēkņi, kuru apmācībā piedalās arī Daugavpils teātris kopā ar neatkarīgiem ārzemju pasniedzējiem. Aktiermākslu pasniedz Oļegs Šapošņikovs un Valentīna Nikolajenko, skatuves dejas un kustības pedagoģe ir horeogrāfe Irina Bogeruka, skatuves runas pedagoģes -- Natālija Kotona (krievu valodā) un Maija Korkliša (latviešu valodā), savukārt skatuves runu angļu valodā audzēkņiem mācīja pedagogs no Anglijas, kas strādā tikai ar Šekspīra tekstiem.

Savus pirmā studiju gada sasniegumus izrādē „Vispirms bija…” demonstrēja Eduards Beļņikovs, Kristina Tiško, Vladislavs Vasiļjevs, Darja Šakalova, Luiza Prokofjeva, kā arī Daugavpils teātra aktieri un dejotāji Jevgeņijs Mihailovs, Raimonds Paegle, Svetlana Morozova, Vanda Gibovska, Artjoms Afanasjevs, Milena Savkina, Marks Šelutko, Miroslavs Blakunovs, kuri šajā kursā pilnveidoja savu meistarību.

Izrādē iekļauti V. Šekspīra "Makbeta", A. Čehova lugas "Trīs māsas" u.c. fragmenti, I. Ziedoņa epifānijas „Nesoli man neko lielu”.

Skatītāju acu priekšā jaunie aktieri pārtapa gan par dažādiem priekšmetiem, gan dzīvniekiem, gan slavenībām.

Ar prieku skatījāmies dejas, jaunieši izpildīja tik sarežģītus pacēlienus, ka ir pelnījuši īpašu uzslavu. Tas ir smags darbs. Cīņas ainas skatītājos raisīja īpašas emocijas, kautiņš bija tik reālistisks, ka brīžiem uztraucos par aktieriem.

Aktieri sirsnīgi, reizēm kaislīgi izpildīja monologus un dialogus latviešu, krievu, poļu, angļu un franču valodā.

Viņi dzied, dejo, spēlē lomas un acumirklī meistarīgi pārvēršas – tie ir universāli aktieri. Neapšaubāmi, talantīgi jauni puiši un meitenes. Novēlu viņiem uzvaras, radošus panākumus un jaunus sasniegumus!

Pēc izrādes izdevās pāris minūtes parunāties ar Daugavpils teātra dejotāju un aktrisi Vandu Gibovsku, kura arī piedalījās iestudējumā.

Pirms divarpus gadiem Vanda ienāca teātrī kā dejotāja, kā arī veiksmīgi nospēlēja vairākas nelielas lomas kā aktrise.

Vanda atzina, ka viņai kā dejotājai kustību valoda ir pazīstamāka un tuvāka. Tā kā dejojot viņa jūtas pārliecinošāk, nolēma iestāties teātra mākslas kursā, lai apgūtu skatuves runu.

“Viena lieta ir dejot, izmantojot plastiskumu, kustību valodu, pavisam cita – runāt uz skatuves. Dejotājam ir daudz grūtāk izteikties verbāli, ir zināms bloks. Tāpēc šis kurss palīdz atvērties un pārvarēt šo barjeru.”

Jāatzīmē, ka uz skatuves viņa meistarīgi pārvalda ķermeņa valodu, neticami skaisti dejo un filigrāni, līdz sīkākajai detaļai, pārvēršas gan dažādos tēlos, gan priekšmetos vai dzīvniekos.

“Man patīk tas, ka viņi ar pilnu atdevi nododas teātrim. Pašlaik, neskatoties uz grūtībām (materiālām, emocionālām, fiziskām ... visvisādām), dara visu iespējamo, lai sasniegtu to, kam nolēmuši pilnībā veltīt sevi. Jā, bija nelielas kļūdas... nelielas. Bet kam gan to nav? Viss izdosies. Dievinu šos jauniešus! Un visu, ko viņi dara!” teica kursa pasniedzējs un izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs.

Skatītāju Aleksandras, Jāņa un Annas viedoklis: “Izrādi nav iespējams raksturot vienā vārdā. Emocijas plūst pāri malām, ļoti patika! Piedzīvojām dažādas emocijas. Īpaši iespaidīgas bija cīņas ainas. Sarežģīti pacēlieni. Banera, kafijas automāta un datora tēls.”

Piekrītu, ka izrāde pārsteidz ar kontrastiem un pārvērtību meistarību no bezpajumtnieka tēla ar alkohola atkarību līdz mūziķim frakā, vai arī trausla meitene veido sarežģītas figūras, izpilda pacēlienus, bet pēc mirkļa piedalās niknās cīņās vai rāda dzīvnieka tēlu. Bija, kā vienmēr, interesanti!

Arī turpmāk teātris ikvienam interesentam piedāvās iepazīties ar šī kursa audzēkņu sasniegumiem, lai redzētu viņu pakāpenisku izaugsmi. Tāpēc izrāde "Vispirms bija ..." ir tikai sākums aizraujošam teātra piedzīvojumam gan skatītājiem, gan aktieriem.

Nākamā izrāde notiks 29. aprīlī pl. 18.30.

Komentāri

22.04.2022 06:23
Adel
Par aktieri neklust..par aktieri piedzimst..tadi sasniegumi parastam skatitajam nav saprotami...ari teema domajams sim laikam nav pienerota...cilveku pratus nodarbina jautajums ...but vai nebut..tads ir jautajums.