„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+21.4 °C
daļēji mākoņains

Ceriņu bibliotēkā skatāma Ilzes Onzules „skaistā uzdrīkstēšanās”

Aizvadītajā nedēļā Latgales Centrālās bibliotēkas filiālē Ceriņu bibliotēkā tika atklāta biedrības “Stāstnīca” organizētā fotogrāfes, sabiedriskās darbinieces un aktīvas bibliotēkas lietotājas Ilzes Onzules pirmā personālizstāde “Uzdrīkstēties ir skaisti…”.

Izstādes atklāšana aizritēja kā sava veida izrādīšanās un atļaušanās -- atļaušanās jebkurā vecumā, jebkurā laika posmā, jebkurā dzīves situācijā parādīt savu pasaules uztveri, savu redzējumu.

Ilze jau vairākus gadus aizraujas ar fotografēšanu, ir rakstījusi un realizējusi vairākus projektus fotogrāfiem -- „Latgales skices”, „Viena diena Grīvā” un citus, bet pašai šī ir pirmā pieredze personālizstādes veidošanā. 

Autore atzīst, ka savai pirmajai izstādei iedvesmu esot guvusi no izcilās latviešu esejistes Zentas Mauriņas dzīves spara un viņas citātiem par dzīvi, mīlestību, par mūsu attiecībām ar cilvēkiem un dabu. “Katra diena, kurā neesam paplašinājuši savu apvārsni, ir velti nodzīvota,” teikusi Zenta Mauriņa.

Ilze ir cilvēks, kas ne tikai pati dara un atklāj jaunus apvāršņus sev, bet prot iedvesmot arī apkārtējos. Kā rezultātā izstādes atklāšanā varēja baudīt dzeju, klausītie mūziku un nākšoties ar saldumiem. Piedalīties pasākumā bija pieaicināti arī jaunie talanti mūzikā, dzejā, fotogrāfijā un kulinārijā.

Pasākumā varēja klausīties jaunās dzejnieces Līgas dzejoļus, ieklausīties ģitāristes Danielas pašas sacerētajos un atskaņotajos skaņdarbos, kā arī nobaudīt jaunās kulināres Jekaterinas gatavotos saldumus. Uzdrīkstēties vienmēr ir skaisti! Pasākuma gaitā katra no tā dalībniecēm dalījās savā stāstā par to, kā un kad ir uzdrīkstējusies.

Daniela atklāja, ka spēlē ģitāru jau septīto gadu un arī pati sacer savu mūziku, gan kad vakarā ir pārnākusī mājās nogurusi un vairāk nekam nav spēka, gan arī tad, kad viss ir labi. Šī atšķirība sajūtās ir jūtama arī mūzikā. Vienā gadījumā tā ir mierīgāka un piezemētāka, citā -- straujāka un ekspresīvāka.

Sava veida uzdrīkstēšanās šī bija arī pasākumu vadītajai Laurai, kurai šis bija pirmais, kura vadību viņa bija uzņēmusies.

Savukārt Jekaterina, kuras gatavotos našķus varēja nobaudīt pasākuma dalībnieki, atklāja, ka viņa labprāt arī zīmē ainavas ar guašu, bet viņas dzīves sapnis ir atklāt mājīgu konditoreju, kur ikviens varētu nobaudīt un iegādāties viņas gatavotos izstrādājumus.

Izstādes atklāšanas dienā uzdrīkstēties pastāstīt savus stāstus un līdzdarboties bija aicināti arī skatītāji. Izstāde “Uzdrīkstēties ir skaisti” Ceriņu bibliotēkā būs aplūkojama līdz 22. jūnijam.