„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. maijs
Svētdiena
Lita, Sibilla, Teika
+12.4 °C
skaidrs laiks

Kā radās Bingo spēle?

Apmaksāta informācija.

Bingo joprojām ir viena no populārākajām spēlēm visā pasaulē, tāpat kā spēļu automāti un citi spēļu veidi, kur cilvēkus piesaista plašais piedavājums un daudzveidība.

Bingo popularitāte nedaudz sāka samazināties pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, pēc sava uzplaukuma posma, ko tā piedzīvoja Lielbritānijā pēc Otrā pasaules kara. Tomēr nesenā Bingo pārveidošana par tiešsaistes spēli ir palīdzējusi atjaunot interesi par šo gandrīz vēsturisko spēļu veidu.

Bingo spēles izcelsme

Bingo pirmsākumi joprojām ir noslēpums. Kāda ir tā izcelsme? Tiek uzskatīts, ka bingo kā loterijas spēle ar nosaukumu "Il Gioco del Lotto d'Italia" 1530. gadā radās Itālijā. Francijā aristokrāti spēlēja "Le Lotto" jeb loteriju, līdz 17. gadsimtā tā nonāca Apvienotajā Karalistē.

Tiek uzskatīts, ka tad kad bingo pirmo reizi nonāca Francijā, tā attīstījās līdz kaut kam līdzīgam, kāda tā ir mūsdienās. Turklāt līdz 1778. gadam tā bija ārkārtīgi populāra modes tendence. Šajā laikā šī spēle Lielbritānijā jau bija nostiprinājusies un iecienīta visās valsts rūpnieciskajās pilsētās. Pēc tam tā izplatījās arī citās valstīs, tostarp Amerikas Savienotajās Valstīs.

Kad un kur radās nosaukums Bingo?

ASV vēsturiskie dati liecina, ka 1929. gadā spēlētāji pirmo reizi nosauca šo spēli par "Bingo". Runā, ka rotaļlietu ražotājs Edvins S. Lovs no Longailendas izgudrojis Bingo karnevālā Džordžijā, kur to sauca par "Beano", jo kā skaitļus izmantoja pupiņas. Lovs, spēlējot šo spēli kopā ar draugiem, esot to popularizējis, kliedzot "Bingo!", nevis "Beano!", kad kāds no viņa draugiem vinnēja raundu. Un ar to viss arī sākās.

Lovs esot turpinājis drukāt kārtis, palielinājis iespējamo kombināciju skaitu un iepakojis to kā spēli, pirms sāka to pārdot ar zīmolu "Bingo". Abu pasaules karu laikā Bingo kļuva par populāru izklaidi amerikāņu un britu militārpersonām. Pateicoties tās plašai izmantošanai izklaidē grūtajos starpkaru un pēckara gados, šo spēli sāka izmantot, lai vāktu naudu labdarības mērķiem.

Bingo interneta laikmetā

Azartspēļu nozare ir izmantojusi iespēju paplašināt savu darbību tiešsaistes telpā. Izmantojot tastatūru vai skārienekrānu, spēlētāji tagad var piekļūt dažādām tiešsaistes spēlēm. Tas, ka tehnoloģija ir atdzīvinājusi kādreiz populāras spēles, kas bija uz "izmiršanas robežas", ir skaidrs. Viena no tādām spēlām ir arī Bingo. Pirmā tīmekļa vietne, kas piedāvāja tiešsaistes Bingo pakalpojumus sāka darboties jau 1996. gadā.

Tiešsaistes bingo spēlētāju tīkls “15 Network” oficiāli sāka darboties 2013. gadā un ļāva šai spēlei pāriet uz ienesīgo mobilo spēļu tirgu. Ar katru gadu pieaugot ieņēmumiem, kopš tā laika tā nav atskatījusies uz gandrīz izmiršanas robežu. Kopā ar tiešsaistes vietnēm arvien vairāk tradicionālo bingo zāļu piesaista jaunus apmeklētājus un pat koledžu studentus, piedāvājot lētus dzērienus un ēdienus kopā ar vilinošām izklaidēm uz vietas.

Bingo šodien

Kopš bingo spēles pirmsākumiem 16. gadsimtā Itālijā tā neapšaubāmi ir nogājusi garu ceļu, un tās bagātā vēsture, spēja pielāgoties, kā arī spēja izturēt evolūcijas posmus ir daļa no tās pievilcības.

Pateicoties iespējai spēlēt to uz ielām, labdarības namos, tiešsaists platformās un tādas saziņas platformas kā Zoom, Bingo pārcieta pat koronavīrusa pandēmiju. Lieliska idēja vakariem mājās: spēlējiet Bingo ar draugiem, kopīgi skatoties filmas, izmantojot dažādas tiešsaistes saziņas platformas, ciparu vietā pierakstot smieklīgas frāzes un replikas, ko gribētu dzirdēt. Redzēsim, kā šī spēle tiks pilnveidota vēl vairāk jau tuvākajā nākotnē.