„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+9.8 °C
skaidrs laiks

Veiksmīga budžeta plānošana: Ko ņemt vērā?

Apmaksāta informācija


Mūsdienās par budžeta plānošanu tiek runāts daudz. Un ne velti - tas tiešām ir veids, kā sasniegt un saglabāt finansiālo stabilitāti, kā arī īstenot lielākas ieceres. Katram ir savi pamatprincipi un stratēģija, kā plānot savu budžetu, taču, ja šajā jomā esat iesācējs, noderēs daži padomi, kā veiksmīgāk uzsākt un turpināt šo svarīgo uzdevumu.

Ienākumu un izdevumu uzskaite

Ja ar ienākumu uzskaiti parasti lielu problēmu nav, tad izdevumu novērtēšana varētu sagādāt grūtības, jo cilvēks, kurš nekad nav sekojis līdzi saviem tēriņiem, var tikai aptuveni nojaust, cik daudz naudas un kam tiek tērēts.

Lai ieviestu skaidrību, ilgāku laika posmu, piemēram, mēnesi vai pat divus, piefiksējiet visus savus izdevumus. To var darīt, saglabājot visus čekus vai vienkārši vakarā pierakstot, kam un cik daudz naudas tajā dienā iztērējāt. Pēc tam būs vieglāk novērtēt savus naudas tērēšanas paradumus un, ja būs nepieciešams, tos arī mainīt.

Obligātie maksājumi

Svarīga budžeta sastāvdaļa ir obligātie maksājumi, piemēram, mājokļa īre, komunālie maksājumi, kredīta atmaksa un citi. Zinot, kādu summu ik mēnesi jānovirza šim mērķim, būs vienkāršāk saprast, cik daudz var atvēlēt citām izdevumu kategorijām.

Mērķu izvirzīšana

Budžeta plānošana var palīdzēt izvirzīt un sasniegt dažādus finansiālos mērķus, piemēram, iegādāties jaunu sadzīves tehniku vai ieguldīt sava biznesa attīstībā. Lai arī dažādu svarīgu ieceru īstenošanai var noderēt arī ātrais kredīts, tomēr veidot uzkrājumus vienmēr ir vērts. Tas sniedz drošības sajūtu un noder neparedzētās situācijās.

Nosakot uzkrājuma mērķus, jābūt reālistiskam. Ja summa, ko vēlaties sakrāt, ir salīdzinoši liela, tad arī to termiņu, kurā plānots šo mērķi sasniegt, labāk izvēlēties garāku. Tādā veidā Jūs neizjutīsiet pārlieku lielu spiedienu un arī motivāciju noturēt būs vieglāk, ja redzēsiet, ka spējat savu apņemšanos izpildīt.

Tas, kādu summu ik mēnesi varēsiet atlikt uzkrājumā, atkarīgs no Jūsu iespējām un prioritātēm, taču jebkurā gadījumā svarīgi savu krājkontu vai krājkasīti papildināt regulāri. Arī tad, ja Jūs iesākat ar nelielu summu, piemēram, 30 eiro mēnesī, gada laikā Jūsu uzkrājums būs jau 360 eiro. Tas var šķist salīdzinoši maz, tomēr šī summa var vairot Jūsu pārliecību, ka viss ir iespējams un iedvesmot meklēt iespējas iekrājumu palielināt.