„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.6 °C
skaidrs laiks

Matu kopšana pēc baseina

Ūdens pozitīvā ietekme ir mūsu ķermeni ir vispārzināma. Pelde sniedz relaksāciju, pozitīvas emocijas, stiprina imunitāti un organismu kopumā. Tādēļ izmantojam katru iespēju izbaudīt  ūdens priekus gan dabīgās, gan mākslīgās ūdenstilpēs. Savukārt, mūsu matiem peldes sāļā vai hlorētā ūdenī ir izaicinošas – sāls un hlors bojā matus. Ilgstoša to iedarbība, bez papildus rūpēm par matiem, padara matus vājus un trauslus. Un ne tikai. Vai esat dzirdējuši, ka  hlors ne tikai bojā matus, bet var tos padarīt zaļus?  Lai gan mēs nerunājam par tik zaļiem matiem kā Grinčam, taču gaiši mati, vienlaicīgi nonākot vara un  hlora iedarbībā, var iegūt zaļganu nokrāsu. 

Kā hlorēts ūdens ietekmē Jūsu matus?

Hlors, matiem žūstot,  saglabājas uz matiem un tos bojā. Hlors atdala dabīgās eļļas, padarot matus jutīgus pret lūšanu un matu galu šķelšanos. Baseina ķimikālijas sausina un kairina galvas ādu (nemaz nerunājot par pārējo ķermeni). Ietekmi visizteiktāk jutīs cilvēki ar jutīgu ādu. Ja peldamies atklātos baseinos, tad papildu faktors ir saule, ultravioletais starojums matu izžūšanu pastiprinās.

Kā aizsargāt matus peldoties baseinā?

  • Pirms un pēc peldēšanas izskalojiet matus ar tīru ūdeni;
  • Izmantojiet dabīgās matu eļļas, lai radītu papildu aizsargkārtu;
  • Iegādājieties kondicionieri, kas paredzēts peldētājiem;
  • Saglabājiet savus matus sausus, izmantojot kvalitatīvu peldcepuri, kas aizsargā matus peldēšanas laikā;
  • Kokosriekstu eļļas (bagāta ar laurīnskābi) lietošana palīdz novērst olbaltumvielu zudumu, ko izraisa hlora ūdens.

Ja peldat regulāri un novērojat, ka mati ir kļuvuši novājināti, tad nevajadzētu tos mazgāt ar šampūnu pēc katras peldes.  Tā vietā izmantojiet labas kvalitātes kondicionieri.

Kāda iedarbība uz matiem ir jūras ūdenim?

Nozīmīgs matu bojātājs ir sāļais jūras ūdens. Ne velti dzirdēts pat tāds termins kā sērfotāju mati. Tas nozīmē, ka mati ir pakulaini, bojāti, un zaudējuši spīdumu. Ja sāls nokļūst uz matiem, tad matu kutikulas paliek atvērtas un deformētas, bet, sāļajam ūdenim žūstot, mati, cits pret citu berzējoties, aplūst, elektrizējas. Ja sāls no matiem netiek regulāri izskalots, sāls matos uzkrājas - lielais sāls daudzums no matiem izvelk ārā ūdeni, un matiņš izžūst. Vizuāli mati ir nespodri un savstarpēji savēlušies, pat saķepuši. 

Pēc peldes sāļā jūras ūdenī svarīgi matus izmazgāt ar parastu ūdeni. Atrodoties dabā, kur nav pieejama duša, matus pēc peldes var izskalot ar līdzi paņemto ūdeni. Lai mazinātu sāļā ūdens ietekmi uz matiem, pirms iešanas peldēties galvu var saslapināt ar parastu ūdeni. Slapjš mats neabsorbē, neuzsūc tik daudz jūras ūdens kā sauss.

Vēl viens veids, kā pasargāt matus, ir lietot neizskalojamu matu kondicionieri.

Protams, nekas traks nenotiks, ja pēc pavadītas dienas pludmalē, matus mazgāsiet tikai vakarā, tas matu uzreiz nesabojās. Galvenais – neaizmirstiet to izdarīt! 

Vasarā matu kopšanai piemēroti šampūni un kondicionieri ar mitrinošu efektu. Pārbaudiet šampūna iedarbību uz matiem, ja pēc konkrēta šampūna lietošanas sajūta ir patīkama, tādā gadījumā to arī turpmāk var izmantot.

Kā rūpēties par matiem pēc peldēšanas?

  • Centieties matus žāvēt dabīgi;
  • Pēc peldes jūrā pēc iespējas ātrāk tos izskalojiet ar tīru ūdeni;
  • Mazgājiet matus ar mitrinošu šampūnu;
  • Lietojiet neizskalojamu kondicionieri;
  • Matu stiprināšanai izmantojiet matu eļļas – piemēram, kokosriekstu vai olīveļļa, kas baros un dziļi mitrinās matus;
  • Dziļākai matu kopšanai izvēlaties serumus matiem, matu ampulas ar aktīvām vielām matu struktūras uzlabošanai.

Izvēlaties piemērotus matu kopšanas līdzekļus no 220.lv daudzveidīgā piedāvājuma, lai vasara un ūdens prieki var turpināties!