„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+5.0 °C
skaidrs laiks

A.Elksniņš: Amatpersonas pamazām sāk atzīt enerģētiskās krīzes esamību valstī

Augstākās valsts amatpersonas ar savu rīcību un izteikumiem netiešā veidā pamazām sākušas konstatēt enerģētiskās krīzes esamību Latvijā - beidzot valstī sācies enerģētiskās krīzes atzīšanas process, preses konferencē Daugavpils pilsētas domē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Tas pēc pašvaldības vadītāja domām liecina pa nepieciešamību izsludināt valstī enerģētisko krīzi, jo valsts nav iepirkusi nepieciešamo dabasgāzes apjomu pašreizējo šī kurināmā rezervju valstī var nepietikt visai apkures sezonai.


Tāpat ir ieviesti ierobežojumi no nākamā gada 1.janvāra iegādāties dabasgāzi no Krievijas, bet alternatīvu tai īsti nav. Klaipēdas termināls ir pilnībā rezervēts un tur Latvija neko nevarēs nopirkt. Valstsvīri cer, ka varēs iegādāties dabasgāzi no jaunā termināla Igaunijā, cer, ka tā izbūve tiks pabeigta plānotajos termiņos - šī gada novembrī vai decembrī, kaut arī tas ir zem lielas jautājuma zīmes. Šajā situācijā būtisks ir arī augstu valsts amatpersonu atzinums, ka tās īsti nezina, ko darīt tālāk.

Kā viens no risinājumiem pēc pēc pašvaldības vadītāja domām varētu būt enerģētiskās krīzes izsludināšana valstī un Inčukalna glabātavā esošās dabasgāzes, kas nepieder valstij, izņemšana par labu valstij pēc pirmskrīzes cenām, kā šādiem gadījumiem to nosaka Ministru kabineta noteikumi.


Jaudu, kas ražotu elektroenerģiju no dabasgāzes, Daugavpilī gandrīz nav. Apkures sezonas laikā Daugavpils ekonomēja siltumenerģiju, samazinot dzīvojamajās mājās apkures temperatūru. Patlaban šādā veidā siltumenerģiju plāno ekonomēt teju visās Latvijas pilsētās.


Daugavpili nav daudz izgaismotu objektu, kuriem varētu atslēgt apgaismojumu. Savukārt atslēgt ielu apgaismojumu, iegremdējot visus tumsā, diez vai būtu mērķtiecīgi un lietderīgi. Atbildīgajiem Komunālās saimniecības darbiniekiem pašvaldība ir devusi uzdevumu izanalizēt situāciju un atrast iespējamos enerģijas ekonomijas variantus un patlaban tiek gaidīti rezultāti.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Vasiļjevs no savas puses piebilda, ka patiesībā budžeta līdzekļu ekonomēšana pašvaldībā sākās jau kopš pērnā gada jūlija, kad darbu uzsāka tās jaunais sasaukums. Domē tika samazināts vicemēru un komiteju skaits. Strādājot pie pašvaldības šī gada budžeta un paredzot, ka šis būs finansiāli smags gads, budžeta komisija maksimāli samazināja izdevumus, par ko tika saņemts daudz kritikas. Taču sekojošie notikumi ir parādījuši, ka esam rīkojušies pareizi.