„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Lemjot par privātskolu finansēšanu, valdība ar pašvaldību nav konsultējusies

Pieņemot lēmumu par privāto skolu finansēšanu no pašvaldību budžeta, valdība ar pašvaldību pārstāvjiem, nav konsultējusies, preses konferencē Daugavpils pilsētas domē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Vasiļjevs.

„Latvijas valsts prezidents līdzīgi kā pārējie valsts varas pārstāvji, cik man zināms, ar pašvaldību politiskās varas pārstāvjiem nav konsultējušies. Līdzīgi kā daudzus citus lēmumus mūsu valstī, ar šo valdība ir pieņēmusi nekonsultējoties ar pašvaldībām un nepainteresējoties vai tām ir finansiālie un cilvēku resursi pieņemto lēmumu izpildei,” uzsvēra pašvaldības vadītāja vietnieks.

Tā kā Daugavpils teritorijā privātskolu pagaidām gan nav, šis jautājums Daugavpils pašvaldību tieši pagaidām neskar. Ja šādas skolas parādīsies, minēto jautājumu nākšoties risināt, ja jau valsts tā ir lēmusi.

„Taču runāt par liekas naudas esamību pašvaldību rīcībā ir absurdi. Piemēram, ja vēl pērn AS „Daugavpils satiksme” pirka elektroenerģiju pa 4,9 centiem ar kilovatstundām, tad tagad – jau pa 40 centiem. Tāpat pilsētā patlaban ir aktuāls skolēnu ēdināšanas, apkures, kā ari daudzi citi ar izdzīvošanu esošajā situācijā saistīti jautājumi.” norādīja Aleksejs Vasiļjevs.

Jūliaj vidū Saeima pieņēma grozījumus Izglītības likumā, nosakot, ka pašvaldības kompetence izglītībā būs arī obligāta privāto izglītības iestāžu finansēšana no pašvaldības budžeta.

Drīz pēc tam Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) nācai klajā ar prasību neizsludināt likuma normu, kas paredz pašvaldībām pienākumu finansēt arī privātās izglītības iestādes. Atbalstīja šo prasību arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA)

Arodbiedrībā norāda, ka prioritātei jābūt nozarē strādājošo profesionālās dzīves kvalitātei, īpaši ierobežota finansējuma laikā, nevis privātskolu lielākam atbalstam. Līdz ar to LIZDA atbalsta LPS prasību un aicina neizsludināt grozījumus Izglītības likumā, kas paredz pašvaldībām pienākumu finansēt arī privātās izglītības iestādes.


LIZDA uzskata, ka šādi grozījumi nav pieļaujami situācijā, kad nav pietiekams finansējums pedagogu algām - pirmsskolu izglītības pedagogiem, skolotāju palīgiem un citiem tehniskajiem darbiniekiem. Turklāt ne visas pašvaldības spēj nodrošināt pedagogiem veselības apdrošināšanas polises un citas sociālās garantijas.Arodbiedrībā vērš uzmanību arī uz likuma 29.pantā noteikto izglītības iestādes dibinātāja kompetenci, kas paredz izglītības iestādes dibinātāja pienākumus. Tas nosaka, ka izglītības iestādes dibinātājs nodrošina izglītības iestādes nepārtrauktai darbībai nepieciešamos finanšu un materiālos līdzekļus, pārrauga normatīvo aktu ievērošanu, veido iekļaujošu vidi un atbild par izglītības kvalitāti.