„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+13.3 °C
daļēji mākoņains

Liginišķos izveidots bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas laukums

Īstenojot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstīto projektu, Daugavpils Komunālās saimniecības pārvalde Liginišķos pabeigusi Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtu un kompostēšanas laukuma izveidi.

Daugavpils pilsētas pašvaldībā „Latgales Laiku” informēja, ka bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtu un kompostēšanas laukuma pārbaudes gaitā objekta pieņemšanas ekspluatācijā komisija konstatēja, ka tas ir izbūvēts kvalitatīvi un atbilstoši projektam. Komisija vienlaikus arī devusi norādījumus būvuzņēmējam SIA “GeoConsultants” gatavot nepieciešamos dokumentus, lai iespējami īsākā laikā nodotu objektu ekspluatācijā.

Plānots, ka kompostēšanas laukums sāks darboties šī gada rudenī. Rezultātā Daugavpils iedzīvotājiem un juridiskām personām šajā laukumā tiks nodrošināta iespēja nodot parka un dārza atkritumus --nopļautu zāli, koku lapas, citus organiski noārdāmus atkritumus, kas kompostēšanas procesa rezultātā pārtaps kvalitatīvā kompostā, ko tālāk varēs izmantot pašvaldības apzaļumošanas vajadzībām.

Projekta īstenošana ļaus videi draudzīgā veidā utilizēt “zaļos” atkritumus un palīdzēs racionālāk izmantot esošos resursus. Laukumā tiks pieņemti un pārstrādāti tikai Daugavpils administratīvajā teritorijā radītie bioloģiski noārdāmie “zaļie” dārza un parka atkritumi, to ievešana pārstrādei no citiem reģioniem vai ārvalstīm netiks veikta.

Saskaņā ar Komunālās Saimniecības pārvaldes aplēsēm, pilsētas parku, skvēru un apstādījumu uzkopšanas rezultātā ik gadu rodas līdz 1500 tonnām bioloģiski noārdāmo atkritumu -- zāle, lapas, citi zaļie dārzu un parku atkritumi. Vēl vismaz 500 tonnas rodas dzīvojamajā sektorā, privātmājās un mazdārziņos.

Lai palīdzētu iedzīvotājiem atbrīvoties no “zaļajiem” atkritumiem, kas radušies īpašumiem pieguļošo teritoriju uzkopšanas rezultātā, pašvaldība jau vairākus gadus rudenī un pavasarī rīko “zaļās masas” savākšanas akcijas. Līdz ar laukuma izbūvi “zaļās masas” utilizācijas problēma Daugavpilī tiks atrisināta.

Vēl viens būtisks ieguvums: “zaļo” atkritumu šķirošana, līdztekus citu otrreizēji pārstrādājamo sadzīves atkritumu dalītai vākšanai, ko daugavpilieši piekopj arvien aktīvāk, ļaus pilsētas iedzīvotājiem samazināt apglabājamo atkritumu apjomu un to apsaimniekošanas izdevumus.

Projekta “Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtu un kompostēšanas laukuma izveide Daugavpils pilsētā” kopējie attiecināmie izdevumi ir 547 838 eiro un no kuriem Kohēzijas Fonda finansējums -- 125 000 (22,82 %) un Daugavpils pilsētas pašvaldības finansējums -- 422 838 eiro (77,18 %).