„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

PAS „Daugavpils siltumtīkli” noslēguši līgumus par šķeldas piegādi apkures sezonā

Pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” noslēguši līgumus ar šķeldas piegādātājiem par šī kurināmā piegādi līdz pat nākamās apkures sezonas beigām, preses konferencē Daugavpils pilsētas domē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

„Daugavpils pašvaldība pati nevar ražot šķeldu, jo tai nav nedz teritorijas, kur to darīt, nedz citu tādu iespēju. Nedara to arī citas pašvaldības. Vienīgais šķeļas tirgotājs valsts līmenī ir Latvijas valsts meži. Taču šī uzņēmuma piedāvājums nākamajai apkures sezonai visai Latgalei ir niecīgs. Vienai pašai Daugavpils šķeldas katlumājai tā pietiktu tikai divām nedēļām,” skaidroja pašvaldības vadītājs.

No septembra siltumenerģijas tarifs Daugavpilī pieaugs par 32%, sasniedzot 122,55 eiro par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa, liecina "Daugavpils siltumtīklu" paziņojums.

AS „Daugavpils siltumtīkli” Aleksabdrs Karpenko „Latgales Laikam” paskaidroja, ka tarifa pieaugums ir saistīts ar jaunajām dabasgāzes cenām, kas ir daudz augstāka nekā patlaban, kā arī ar pieaugušo šķeldas cenau jaunajā iepirkumā.


Šogad siltumenerģijas tarifs Daugavpilī ir mainījies jau vairākkārt. No februāra tarifs palielinājās par 64,4% - līdz 93,65 eiro par MWh, no aprīļa samazinājās par 13,9%, no maija palielinājās par 17%, bet no jūlija samazinājās par 3,9%. Savukārt no 10.augusta Daugavpilī siltumenerģijas tarifs pieaugs par 2,7%, sasniedzot 93,06 eiro par MWh.


Kopumā siltumenerģijas lietotājiem Daugavpilī ik gadus tiek piegādātas aptuveni 360 700 MWh siltumenerģijas, kas ir otrs lielākais apjoms starp Latvijas pilsētām. Siltumenerģijas ražošanai tiek izmantota gan dabasgāze, gan arī atjaunojamie resursi.

Lai mazinātu apkures tarifu/nepieļautu tā kāpumu, Daugavpilī, PAS „Daugavpils siltumtīkli” SC-2 teritorijā plānots izbūvēt otru ar šķeldu kurināmu katlumāju ar plānoto jaudu 20 MW. Lietotāju aktuālais parāds par siltumenerģiju uz jūlija sākumu Daugavpilī bija 2 591 870 eiro jeb par 131 114 eiro mazāks nekā jūnija sākumā.