„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
-0.7 °C
daži mākoņi

Daugavpils cietoksnī atklāta piemiņas plāksne būvinženierim Jurijam Deņisovam

12. augustā pie Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centra ēkas Nikolaja ielā 5 svinīgi tika atklāta piemiņas plāksne „Goda daugavpilietim”, ievērojamam būvinženierim Jurijam Deņisovam.

Visu dzīvi Jurijs Deņisovs veltījis būvniecības nozarei. Piedalījies pilsētai nozīmīgu objektu būvniecībā: viņa vadībā celta arī Ledus halle, „Reno centrs” un daudzi citi objekti, restaurēts Marka Rotko mākslas centrs, Nikolaja vārti, Valsts policijas ēka Vaļņu ielā, ūdens paceļamā ēka, kur patlaban atrodas Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs. Jurijs Deņisovs daudzkārt apbalvots  par izciliem panākumiem darbā visas valsts mērogā, 2010. gadā viņam tika piešķirts Daugavpils domes apbalvojums “Goda daugavpilietis”.

Pērn 15. jūlijā pēc ilgas slimības Jurijs Deņisovs devās mūžībā. Lai godinātu viņa piemiņu, pašvaldībā vērsās iniciatīvas grupa, kura ierosināja izveidot viņam veltītu piemiņas plāksni. Ideja tika atbalstīta, un Celtnieku dienas priekšvakarā, kas Latvijā tiek svinēta augusta otrajā svētdienā, klātesot daudziem Jurija Deņisova tuviniekiem, draugiem un kolēģiem, piemiņas plāksne tika atklāta.

Piemiņas plāksnes atklāšanas pasākumā skanēja daudz Jurijam Deņisovam adresētu atzinības vārdu. Viņa bijušais kolēģis un „labā roka” Vladimirs Ostapko uzsvēra -- ja Jurijs ķērās pie kāda darba, viņš tam piegāja ļoti skrupulozi un pamatīgi. Pirms ķerties klāt objektiem Daugavpils cietoksnī, viņš pamatīgi iepazinās ar situāciju, pasūtīja informāciju, rasējumus arhīvā. Lai veiktu darbus maksimāli autentiski, dažas krāsas un apmetums pat tika sūtīts uz ekspertīzēm, lai piemeklētu tām līdzīgu sastāvu. „Tā kā Jurijs Deņisovs daudz spēka un enerģijas iztērējis tieši objektu atjaunošanai Daugavpils cietoksnī, piemiņas plāksne Daugavpils cietoksnī ir uzstādīta pelnīti,” uzsvēra Vladimirs Ostapko.

„Zinātniekiem, skolotājiem ir svarīgas grāmatas, kuras rakstot viņi tajās ieliek daļu sevis, jo tās turpina dzīvot arī pēc viņu nāves. Celtniekiem, tik pat svarīgi ir viņu būvētie objekti, kas runā par viņu darbiem,” uzrunājot klātesošos uzsvēra Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš. Viņš arī pateicās visiem idejas īstenotājiem un pauda patiesu cieņu Jurijam Deņisovam, uzsverot, ka objekti, kas Daugavpilī parādījušies un atdzimuši viņa vadībā, vēl ilgi glabās piemiņu par cilvēku, kurš uzstādījis ļoti augstu profesionalitātes latiņu, uz kuru jāorientējas jaunām būvnieku paaudzēm.

Jurija Deņisova bijušais kolēģis Sergejs Bezkrovnovs atzina, ka viņam pasākuma laikā ir divējādas izjūtas, no vienas puses ir vieglas skumjas, no otras -- sirsnīgs prieks, ka šodien tik liels cilvēku skaits atnācis pieminēt šo īpašo cilvēku, kurš bija nevainojams savā rīcībā. „J. Deņisovs bija īsts darbarūķis. Pagājušā gadsimta 90. gados, kopā ar daudziem klātesošajiem, viņš veidoja būvuzņēmumu „Ditton”. Tika daudz strādāts un rezultātā faktiski no nulles tika izveidota viena no labākajām būvkompānijām valstī. Viņš bija kārtīgs, profesionāls, tuviniekus un apkārtējos mīlošs cilvēks.”

Jurija Deņisova brāļa dēls Jevgeņijs Koršenkovs ģimenes pārstāvju vārdā norādīja, ka visur, kur uzradās Jurijs, radās laba aura un sākās radīšana. „Viņš bija, ir un būs, jo visa mūsu ģimene un radi un cilvēki, kas bija viņam blakus, vienmēr ir kopā. Tas, ko Jurijs kopā ar kolēģiem ir radījis Latvijā un cietoksnī, te arī paliks, un ir patīkami, ka atklāta piemiņas plāksne, kas ir iemūžinājusi viņa vārdu,” uzsvēra Jevgeņijs Koršenkovs.

Daloties atmiņās par Juriju Deņisovu, daudz atzinības vārdu teica arī citi klātesošie, kuri vairākkārt uzsvēra viņa profesionalitāti un atbildības sajūtu, īstenojot ļoti sarežģītus būvniecības projektus. Viņš ar lielu atdevi un sirdsdegsmi darbojās cietokšņa objektu restaurācijā, lielu vērību piešķirot vēsturisko vērtību saglabāšanai.

Komentāri

22.08.2022 19:06
Adel
Skaista ir pieminss plaksne buvzenietrm..bet vislielakaa piemina ir vina.buves kas palijs mums un nakamajam paaudzem gadu simtos..paldies.