„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+7.4 °C
skaidrs laiks

Veicinās PAS “Daugavpils siltumtīkli” enerģētisko drošību

17. augustā Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdē pašvaldības deputāti pieņēma vairākus nozīmīgus lēmumus, lai nākotnē veicinātu pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli” enerģētisko drošību.

Domes sēdē tika skatīti jautājumi par plānoto šķeldas katlumājas būvniecību PAS “Daugavpils siltumtīkli” SC-2 teritorijā un par SC-1 darbības siltumenerģijas ražošanā pārorientēšanu no dabasgāzes uz propāna un butāna maisījumu ar mērķi samazināt pilsētas atkarību no dabas gāzes.

Līdz 2021. gada apkures sezonai AS “Daugavpils siltumtīkli” ziemas periodā ražoja ap 55% no pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas, bet atlikušos 45% iepirka no privātajiem ražotājiem. Savukārt vasaras periodā ražoja vien 29%, bet iepirka 71% siltumenerģijas.

Pēc šķeldas katlumājas izbūves SC-3 teritorijā, sākot no 2022. gada janvāra, uzņēmums ziemas periodā spēja saražot jau 85% no nepieciešamās siltumenerģijas, bet vasaras periodā pat 97%, kas tiek saražoti pamatā SC-3 šķeldas katlumājā un spēj noturēt tarifu.

Runājot par ziemas periodu, apmēram 42,5% siltumenerģijas tiek saražoti izmantojot šķeldu, tikpat -- izmantojot dabasgāzi. Lai veicinātu AS “Daugavpils siltumtīkli” enerģētisko neatkarību, kā arī ļautu noturēt zemākus apkures tarifus iedzīvotājiem, nepieciešams diferencēt siltumenerģijas ražošanai nepieciešamos resursus. Tāpēc Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdē tika pieņemti četri lēmumi, kas sekmēs enerģētisko drošību.

Viens no risinājumiem enerģētiskās drošības nodrošināšanai apstākļos, kad strauji pieaug dabasgāzes cenas, ir jaunas šķeldas katlumājas būvniecība SC-2 teritorijā. Daugavpils domes ārkārtas sēdē deputāti apstiprināja šķeldas katlumājas būvniecības projekta izmaksas -- 20,7 miljonus eiro. Centrālās finanšu līgumu aģentūra (CFLA) apstiprinājusi Daugavpils pilsētas pašvaldībai, ka AS “Daugavpils siltumtīkli” projektam -- jaunas šķeldas katlumājas būvniecībai SC-2 teritorijā tiks piešķirts līdzfinansējums četru miljonu eiro apmērā, kas pieejami no Kohēzijas fonda līdz 2023. gada nogalei.

Minētais CFLA lēmums ir ar nosacījumu, ka Daugavpils pilsētas pašvaldībai ir jāpiesaista atlikušais finansējums. Otrs Daugavpils domes ārkārtas sēdes darba kārtības jautājums bija saistīts ar galvojumu pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli” 17,1 miljona eiro aizņēmuma ņemšanai Valsts kasē investīciju projekta “Jaunas biokurināmās katlumājas Daugavpilī būvprojekta izstrāde, būvdarbi, autoruzraudzība un servisa apkalpošana” īstenošanai. Paredzēts, ka projekta realizācija tiks pabeigta līdz 2023. gadam.

Deputāti pieņēma lēmumu arī par grozījumiem Daugavpils pilsētas pašvaldības 2022. gada budžetā, palielinot ieņēmumus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, un šos ieņēmumus viena miljona eiro apmērā novirzot kā ieguldījumu AS “Daugavpils siltumtīkli” pamatkapitālā. Uzņēmums līdzekļus jau tuvākajā laikā plāno likt lietā, lai nodrošinātu projekta “Rezerves kurināmā noliktavas rekonstrukcija, pielāgojot to sašķidrinātās naftas gāzes (propāna-butāna maisījums) kurināmā veida uzglabāšanai un pielietošanai” realizāciju SC-1 un SC-2 teritorijā, kā arī, lai nodrošinātu pašvaldības kapitālsabiedrības infrastruktūras modernizēšanu un enerģētiskās drošības stiprināšanu Daugavpilī.

Minētie lēmumi tika pieņemti, ņemot vērā Valsts kontroles revīzijas ziņojuma “Pašvaldības akciju sabiedrības “Daugavpils siltumtīkli” darbības atbilstība plānotajiem mērķiem un normatīvo aktu prasībām” secinājumus, kuri liecina, ka privāto komersantu, kuri ražoja siltumenerģiju uzņēmumam “Daugavpils siltumtīkli”, piesaiste negarantē uzņēmuma enerģētisko drošību.