„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.0 °C
nedaudz mākoņains

Augšdaugavas novadā siltumenerģijas tarifs ir uz pusi zemāks nekā Daugavpilī

sia-nps.lv

„Gatavo ragavas vasarā” -- tieši pēc šāda principa strādā Augšdaugavas novada dome un, pateicoties tam, pašlaik šīs pašvaldības iedzīvotāji par apkuri maksā uz pusi mazāk nekā kaimiņi Daugavpilī. Augšdaugavas novada pašvaldības priekšsēdētājs Arvīds Kucins informēja, ka tagad novadā vidējais tarifs ir 58 eiro par megavatstundu (MWh) bez PVN.

Ņemot vērā šo cenu, neviļus rodas jautājums, kā pašvaldībai līdz šim izdevies saglabāt tik zemu tarifu, ņemot vērā energoresursu sadārdzinājumu? Izrādās, ka speciālisti par to parūpējās jau laikus. Pirmkārt, viņi pavasarī un vasaras sākumā papildināja šķeldas krājumus, pateicoties ilgtermiņa līgumiem ar piegādātājiem. Otrkārt, sāka izmantot savas aizaugušās teritorijas šķeldas ražošanai. „Jau vasaras sākumā SIA „Naujenes pakalpojumu serviss” sāka papildināt šī resursa rezerves. Pašvaldība savas lauksaimniecības zemes, kā arī teritorijas gar pašvaldības ceļiem nodeva komersantam, kurš šīs zemes izzāģēja un attīrīja no brikšņiem un no šī materiāla saražoja šķeldu, ko iegādājāmies par 14--15 eiro kubikmetrā, savukārt tirgus cena par to pašu vienību tolaik bija 30 eiro. Tā mēs paveicām divus derīgus darbus: iztīrījām savas teritorijas no brikšņiem, kā arī papildinājām šķeldas krājumus. Komersants tika izvēlēts iepirkuma ietvaros,” Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts pastāstīja avīzes „Latgales Laiks” reportierei.

Turklāt, pēc viņa teiktā, visas katlumājas pašvaldībā jau ilgu laiku darbojas automātiski, kas arī ļauj ietaupīt, jo šādos objektos nav nepieciešams darbinieku kolektīvs, respektīvi, nav jāatvēl lielas summas algām, kuras faktiski arī ir iekļautas tarifā.

Protams, Augšdaugavas novada domes vadība atzīst, ka šo tarifu saglabāt neizdosies. Cenas aug ļoti strauji, un jau šobrīd pašvaldību apkalpojošo organizāciju speciālisti gatavo jaunus tarifus apstiprināšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā. Taču gan Arvīds Kucins, gan Vitālijs Aizbalts atzīmēja, ka tas nepārsniegs 100 eiro par megavatstundu (MWh) bez PVN.

Runājot par Daugavpili, kas līdz apkures sezonas sākumam arī izmanto galvenokārt šķeldu, tad pilsētā tarifs kopš 1. septembra pieaudzis līdz 122,55 eiro par megavatstundu bez PVN. Līdz rudens sākumam tas bija 93,06 eiro. Tarifa izmaiņas ietekmēja PAS „Daugavpils siltumtīkli” iepirktās šķeldas un siltumenerģijas sadārdzinājums.

 

%%photo%%