„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.8 °C
daļēji mākoņains

Izraēlas vēstniece: bērnībā man mamma teica -- tu esi liela diplomāte

Ivars Soikāns

20. un 21. septembrī darba vizītē Daugavpilī viesojās Izraēlas vēstniece Latvijā Šārona Rapaporta-Palgi. Šis bija viņas pirmais Daugavpils apmeklējums.

Vizītes ievadā vēstniece apmeklēja Daugavpils pilsētas domi un tikās ar domes priekšsēdētāju Andreju Elksniņu. Tikšanās gaitā tika apspriesta Daugavpils unikālā daudznacionālā un daudzkonfesionāla vide, izglītības un sabiedrības integrācijas jautājumi, ekonomiskā situācija un uzņēmējdarbības attīstība, kā arī reģionālā reforma, kas tiek īstenota Latvijā un pēc dažiem gadiem skars arī Daugavpili un Augšdaugavas novadu. Īpaša uzmanība tika pievērsta enerģētikas jautājumiem un tam, kādus risinājumus pilsēta rod enerģētiskās krīzes pārvarēšanai un enerģētiskās drošības panākšanai.

Vizītes turpinājumā  vēstniece apmeklēja uzņēmumu „Axon cable”, Daugavpils Universitāti, tikās ar Daugavpils ebreju kopienas pārstāvjiem, iepazinās ar pilsētas vēsturi un ebreju kultūru, apmeklēja Mihoelsa māju un Marka Rotko mākslas centru, kā arī tikās ar žurnālistiem.

Raksturojot diplomātisko darbību, vēstniece “Latgales Laikam” atzina, ka galvenos akcentus tajā viņa liek uz Latvijas un Izraēlas sadarbības attīstīšanu izglītības jomā, sadarbības turpināšanu kultūras jomā, kā arī biznesa saišu stiprināšanu starp abām valstīm.

Vēstniece norādīja, ka novembra sākumā ir plānota Latvijas uzņēmēju delegācijas vizīte Izraēlā. Tur savu filiāli plāno atklāt arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

Kā vēl vienu no prioritātēm vēstniece norādīja sadarbību holokausta izglītības jomā. Oktobrī ir plānota konference skolotājiem, kurā plānots pārrunāt, kā uzlabot šo izglītību.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par iedzīvotāju pārcelšanos no Latvijas uz dzīvi Izraēlā, Šārona Rapaporta-Palgi norādīja, ka vēstniecībā darbojas NATIV pārstāvji, kas pieņem iesniegumus no iedzīvotājiem, kas vēlas pārcelties uz dzīvi Izraēlā, un palīdz viņiem sakārtot visus nepieciešamos dokumentus. Konkrētu skaitli, cik cilvēku pēdējā laikā ir pauduši vēlmi pārcelties no Latvijas uz Izraēlu, vēstniece nemācēja nenosaukt, norādot, ka tas pastāvīgi mainās.

Problēmas ar valsts valodas apgūšanu ir arī Izraēlā. Minētās problēmas risināšanai šeit pastāv gan valsts apmaksātas mācību programmas, gan arī dažādas citas iespējas. Valodu var sākt mācīties vēl dzīvojot Latvijā, tai skaitā ar interneta starpniecību.

Liels izaicinājums Izraēlai ir arī vienotas nācijas izveide valstī, kur dzīvo dažādu reliģiju pārstāvji no dažādām pasaules vietām, tostarp Eiropas, Ziemeļāfrikas un Krievijas. Viens no vienojošajiem elementiem šajā procesā ir militārais dienests, kurā visiem ir vienāda uniforma, iespējas, nepieciešamība kalpot savai valstij un dot savu ieguldījumu tās attīstībā.

Otrs aspekts ir izglītība un kultūra. Tie ir procesi, kuri turpinās un katras tautības pārstāvji bagātina valsts kopējo kultūru ar savu pienesumu. Valstī ir gan jauktās skolas, katras tautības pārstāvjiem savas skolas. Svarīgi ir arī dot iespēju izpausties sabiedrībā katras kultūras pārstāvjiem. Tāpēc valsts atbalsta visdažādākos dažādu tautību pārstāvju svētkus un pasākumus.

Noslēgumā, atbildot uz „Latgales Laika” jautājumu, kā Šārona Rapaporta-Palgi kļuva par vēstnieci, viņa pastāstīja, ka vēl bērnībā, brīžos, kad sanācis strīdēties, mamma viņai nereti teikusi -- tu gan esi liela diplomāte, kādreiz laikam būsi vēstniece.

Tā viņa padomāja, ka šāds darbs varētu būt interesants, turklāt viņu interesēja vēsture, starptautiskās attiecības un bija vēlēšanās uzzināt vairāk par pasauli. Par diplomātes karjeru, par iespēju dot savu ieguldījumu Š. Rapaporta-Palgi sāka interesēties jau vidusskolā. Tā, laikam ritot, arī kļuva par vēstnieci.

Vairāk lasiet 27. septembra numurā!