„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.9 °C
skaidrs laiks

„Latgales Laika” reportieris „uzrāvās uz mīnas”

Ivars Soikāns

Latvijā notiekošo Nacionālo bruņoto spēku mācību “Namejs 2022” rudens posma ietvaros aizvadītās nedēļas nogalē Zemessardzes 3. Latgales brigādes bataljoni savā atbildības teritorijā īstenoja militāro mācību “Namejs 2022” taktisko situāciju izspēli. To gaitā tika pārbaudīta karavīru, rezerves karavīru un zemessargu spēja veikt uzdevumus hibrīdkara un konvencionālā apdraudējuma apstākļos.

Svētdien, 18. septembrī, iespēja sekot mācību norisei un būt klāt tiešās sadursmēs ar pretinieku bija arī “Latgales Laikam”. Pirmajā epizodē, virzoties pa plānoto maršrutu, militārā kolonna atdūrās pret diviem pāri ceļam nokritušiem kokiem. Sākot ceļa atbrīvošanu, darbos iesaistītās militārpersonas nokļuva pretinieka apšaudē. Kā izrādījās, nosacītais ienaidnieks bija nobloķējis ceļu, lai traucētu militārajai kolonnai pārvietoties un, tiklīdz tā apstājās, atklāja pa to uguni no vairākiem mežā, uzkalniņos izvietotiem un labi nomaskētiem, ar ložmetējiem aprīkotiem uguns punktiem.

Apšaudītās autokolonnas kareivji saņēma komandu nekavējoties sagatavoties kaujai, un sākās sīvs cīniņš. Izmantojot kokus un citus mežā esošos dabiskos aizsegus, karavīri no abām pusēm veiksmīgi virzījās nosacītā ienaidnieka virzienā. Saprotot, ka noturēt ieņemtās pozīcijas neizdosies un lai izvairītos no nokļūšanas aplenkumā, „ienaidnieki”, izveidojot dūmu aizsegu, steigšus atstāja savas pozīcijas un atkāpās, atstājot notikuma vietu ar iepriekš sagatavotu tuvumā novietotu transportu.

Otrajā epizodē karavīru uzdevums bija atvairīt pretinieka uzbrukumu un noturēt ieņemtās pozīcijas. Aizsardzības pozīcijas -- ar ložmetējiem aprīkoti uguns punkti -- bija izveidotas uzkalniņos meža malā klajuma tuvumā, kuru šķērsoja ceļš. Pretinieka militārajai kolonnai izbraucot no meža aizsega un nonākot klajumā, pa to tika atklāta uguns. Apšaudē iekļuvušie pretinieki nekavējoties ieņēma kaujas pozīcijas un mēģināja likvidēt ugunspunktus, virzoties to virzienā, apšaudot tos un nomētājot ar rokas granātām. Neskatoties uz skaitlisko pārsvaru, uzbrukums “aizrijās” un, ciešot lielus dzīvā spēka zaudējums, „ienaidnieks” bija spiests atkāpties. Tādējādi ieņemtās pozīcijas karavīriem izdevās noturēt.

Trešajā plānotajā sadursmē savu lomu nospēlēja pārsteiguma moments. Lai maldinātu pretiniekus un pārsteigtu tos nesagatavotus, militārā kolonna izmainīja iepriekš plānoto kustības maršrutu. Taču, ierodoties paredzamās kaujas vietā, plānus izjauca divas nūjotājas, kuras, pašām nezinot, nejauši bija ieklīdušas plānotās sadursmes vietā.

Iepriekšējā vakarā mēģinājums nokļūt mācību norises vietā bez iepriekšējas saskaņošanas „Latgales Laika” reportierim nebija tik veiksmīgs -- lienot pa caurumu žogā, krēslā netika pamanīta un tika aizķerta novilkta stieplīte, kā rezultātā tika iedarbināta nosacītā brīdināšanas sistēma -- nogranda sprādziens un iedegās gaismas signāls. Notikuma vietā nekavējoties ieradās atbildīgās militārpersonas un pārkāpēju aizturēja. Īsta kara apstākļos šāds starpgadījums būtu beidzies daudz bēdīgāk, jo parasti, aizķerot šādu stieplīti, sprāgst granāta.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes štāba Informācijas daļas speciāliste Ērika Bondarenko “Latgales Laiku” informēja, ka vingrinājumi militāro mācību “Namejs 2022” rudens posma ietvaros notika iepriekš saskaņotās vietās Aizkraukles novadā, Augšdaugavas novadā, Daugavpilī, Jēkabpilī un Jēkabpils novadā, Līvānu novadā, Preiļos un Preiļu novadā, Ludzas novadā, Rēzeknē un Rēzeknes novadā.

Spēju nodrošināt medicīnas atbalstu lauka apstākļos trenēja Zemessardzes 3. Latgales brigādes Medicīnas rota. Daugavpilī, Zemessardzes 34. kājnieku bataljona štāba teritorijā, tika izvērsts atbalsta punkts, aktivitātēs iesaistot arī sabiedrotos no Lielbritānijas un Daugavpils Medicīnas koledžas studentus.

Mācību uzdevumu izpildes gaitā Latgalē un Sēlijā pārvietojās militārā tehnika, karavīri un zemessargi formas tērpos ar ieročiem. Trenējot vienību kaujas spējas, tika lietota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas radīja troksni, bet neapdraudēja cilvēku veselību un dzīvību. Militāro mācību gaitā tika ievērotas ugunsdrošības un dabas aizsardzības prasības, izmantotās teritorijas pēc uzdevumu izpildes nepieciešamības gadījumā tika sakoptas.