„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.6 °C
neliels lietus

Nodokļi ir jāmaksā, bet valsts solīto var nepildīt

Ivars Soikāns

Formāli Latvijā valsts garantē bērniem bezmaksas zobārstniecības pakalpojumu. Diemžēl daudzviet šis pakalpojumus faktiski nav pieejams vai ir pieejams ar lielām grūtībām, ar lielu nokavēšanos vai par maksu. Viena no šādām vietām ir arī Daugavpils. Lai arī pilsētā darbojas zobārstniecības poliklīnika, kas ir pašvaldības iestāde, lai tiktu šeit pie zobārsta, rindā ir jāgaida gadiem.

Lai uzlabotu situāciju, pašvaldība tērē lielus līdzekļus -- iedzīvotāju nodokļos samaksāto naudu -- zobārstu apmācībai, taču situāciju tas pagaidām nav būtiski uzlabojis un nodokļu maksātāji tā arī nevar saņemt viņiem likumīgi pienākošos pakalpojumu. Savukārt zobārstniecības privātprakses atsakās slēgt ar Veselības ministriju līgumus par bērnu zobārstniecību, jo šim pakalpojumam paredzētais finansējums neesot pietiekami liels, bet klapatu ar zobu ārstēšanu bērniem esot daudz vairāk nekā ārstējot pieaugušos.

Lai noskaidrotu, kā šo problēmu būtu iespējams atrisināt, “Latgales Laiks” aicināja uz sarunu Daugavpils pilsētas domes deputāti, Veselības aprūpes plānošanas komisijas locekli Ivetu Jukšinsku, kā arī vērsās ar jautājumiem Veselības ministrijā.

Viens no veidiem -- finansējuma palielināšana

Iveta Jukšinska uzskata, ka viens no veidiem, kā risināt minēto problēmu, būtu finansējuma palielināšana bērnu zobārstniecībai. Jo patlaban šī summa ir teju divas reizes mazāka nekā zobārsti var nopelnīt, labojot zobus pieaugušajiem.

Izņemot zobārstniecības poliklīniku, Daugavpilī ir vēl trīs vietas, kur ārstē bērniem zobus, bet tur šis pakalpojums ir par maksu.

Vēl viens šīs problēmas risināšanas veids varētu būt šāds -- zobārsts izsniedz čeku par sniegto pakalpojumu, bet bērna vecāki atmaksas saņemšanai iesniedz to Nacionālajā veselības dienestā, jo ne jau visi zobārsti atteiktos ārstēt zobus bērniem, daži arī piekristu. Diemžēl Veselības ministrija noraidīja arī šo piedāvājumu.

Lai kaut cik uzlabotu situāciju bērnu zobārstniecības jomā, Daugavpils pašvaldība apmaksā mācības topošajiem zobārstiem ar vienošanos, ka viņi desmit gadus strādās pašvaldības iestādē, turklāt ārstēs gan pieaugušos, gan bērnus.

Protams, šādā veidā viena gada laikā pašvaldība šo jautājumu nevar atrisināt. Pirmie redzamie rezultāti varētu būt pēc četriem līdz pieciem gadiem, kad rindas pie bērnu zobārstiem varētu sākt sarukt.

Tas, ka pašvaldībai ir jārisina jautājumi, ko garantē valsts, nav ne loģiski, ne objektīvi. Taču, ja pašvaldība neko nedarīs, tad drīz vien rinda pie zobārsta būs jāgaida nevis pusotru, bet gan trīs gadus, skaidroja Iveta Jukšinska.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs norāda, ka vēl viens iemesls garo rindu izveidei ir gana absurdā situācija ar pierakstīšanos pie speciālistiem. Vecāki, kuru bērniem jāārstē zobi, nereti pierakstās uzreiz visās iespējamajās rindās. Pēc uzaicinājuma un nepieciešamo zobārstniecības pakalpojuma saņemšanas vienā no vietām daudzi neuzskata par vajadzīgu atcelt savu pierakstu pie speciālista citviet. Rezultātā zobārstiem rodas dīkstāves un situācija ar rindām tikai pasliktinās.

Lai nodrošinātu bērnu zobārstu pakalpojumu pieejamību pilsētā ilgtermiņā un piesaistītu jaunus speciālistus, Daugavpils dome atbalstījusi 12 000 eiro ieguldījumu zobārstniecības poliklīnikas pamatkapitālā. Līdzekļi tiks novirzīti divu zobārstniecības studentu stipendijām. Pašvaldības ieguldījumi SIA “Daugavpils zobārstniecības poliklīnika” pamatkapitālā paredzēti arī nākamajos gados: 2023. gadā -- 24 000 eiro, 2024. gadā -- 24 000 eiro, 2025. gadā -- 24 000 eiro, 2026. gadā -- 24 000 eiro un 2027. gadā -- 12 000 eiro. Tādējādi zobārstniecības studentiem būs iespēja saņemt pašvaldības stipendiju visu studiju laiku.

Divos gados finansējums bērnu zobārstniecībai pieaudzis par 4,7 miljoniem eiro

 

Tā kā Latvijā valsts garantē bērniem bezmaksas zobārstniecības pakalpojumu, bet saņemt to daudzviet ir gana problemātiski, lai saņemtu skaidrojumu par radušos situāciju un iespējamajiem tās risinājumiem „Latgales Laiks” vērsās Veselības ministrijā. Diemžēl konkrēta amatpersona, kas būtu gatava runāt par šo problēmu, ministrijā neatradās, tādēļ „Latgales Laikam” nākas iztikt ar saņemtajām formālajām atbildēm uz iesūtītajiem jautājumiem.

 

* Vai ministrijā kaut kas tiek darīts lietas labā, lai rastu izeju no šīs neapskaužamās situācijas? Ja jā, tad kas?

--
Atbildot par bērnu zobārstniecības pakalpojumu pieejamību un problēmu risināšanu šajā jomā, skaidrojam, ka, zobārstniecības pakalpojumi no valsts budžeta līdzekļiem pilnā apjomā tiek apmaksāti bērniem līdz 18 gadu vecumam

 

Reizi gadā bērniem tiek apmaksāta arī zobu higiēna -- 2 līdz 18 gadu vecumā. Divas reizes gadā zobu higiēnas pakalpojumus bērni var saņemt 7, 11 un 12 gadu vecumā. Lai uzlabotu zobārstniecības pakalpojumu pieejamību, ir palielināts valsts finansējums šai jomai. Salīdzinot piešķirto finansējumu bērnu zobārstniecībai, divu gadu laikā finansējums pieaudzis par 4,7 miljoniem eiro. Pateicoties papildu finansējumam, ir bijis iespējams palielināt pakalpojumu tarifus, tādējādi pakalpojuma sniegšanu padarot izdevīgāku komersantiem. Tarifu palielināšanai (ne tikai zobārstniecības jomā, bet arī citu ārstniecības pakalpojumu apmaksai) papildu finansējums tiek pieprasīts katru gadu, sagatavojot valsts budžetu.  

 

Papildu, lai uzlabotu valsts apmaksāto zobārstniecības pakalpojumu pieejamību reģionos, ir paplašināts to zobārstu loks, kas var pieteikties un saņemt finanšu atbalstu -- naudas kompensāciju par darbu ārpus Rīgas, kā arī par ģimenes locekļiem un uzturēšanās izdevumiem.  

 

Lai uzlabotu valsts apmaksātas zobārstniecības palīdzības pieejamību, no šī gada bērniem līdz 18 gadu vecumam, neieskaitot, sestdienās ir pieejami valsts apmaksāti zobārstniecības pakalpojumi akūtos gadījumos, kad medicīniskā palīdzība ir nepieciešama pēkšņi vai steidzami. Šādu palīdzību var saņemt Rīgā, Ogrē, Valmierā, Liepājā un Daugavpilī. 

 

Akūtās zobārstniecības pakalpojumi tiek sniegti tikai gadījumos, ja bērnam ir akūtas, nepārejošas zobu sāpes; vaiga vai/un smaganu tūska; zoba trauma.  Katra gadījuma atbilstību akūtam stāvoklim izvērtē zobārsts. Nacionālais veselības dienests informē, ka pakalpojuma sniegšanu ārstniecības iestādes nodrošina "dzīvās rindas" kārtībā, vienlaikus pirms došanās uz ārstniecības iestādi ieteicams ar to sazināties, lai pārrunātu sūdzības un ieteicamo rīcību, ja ārstniecības iestādē ir pieejams tālrunis saziņai sestdienās. 

 

Pakalpojuma sniedzējaDaugavpilī ir Daugavpils zobārstniecības poliklīnika, Lāčplēša ielā 12, darba laiks sestdienās -- no pl. 8.00 līdz 14.00, tālrunis 65425425. 

  

Informācija par zobārstniecības pakalpojumu sniedzējiem bērniem, tajā skaitā akūtos gadījumos sestdienās, ir pieejama Nacionālā veselības dienesta tīmekļvietnes www.vmnvd.gov.lv sadaļā "Zobārstniecības pakalpojumi". 

 

* Kā vēl viens risinājums tiek minēta čeku apmaksa Nacionālajā veselības dienestā pēc pakalpojuma saņemšanas par bērnu zobārstniecību? Kāpēc ministrija noraida šādu piedāvājumu? 

 

-- Jautājumā par papildu pakalpojumu apmaksu skaidrojam, ka valstī ir noteikta kārtība visu veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai. Zobārstniecības pakalpojumi nav izņēmums, tādēļ līdzekļi par maksas pakalpojumu saņemšanu netiek kompensēti. 

 

* Kāpēc valsts nevar apmācīt zobārstu par savu naudu, iepriekš vienojoties, ka ārstam būs jāstrādā konkrētā vietā un jāsniedz konkrēts pakalpojums? Patlaban pašvaldības cīnās par speciālistiem, piedāvājot dažādus bonusus, bet problēmu šāda pieeja neatrisina, jo tā no vienas pašvaldības vienkārši tiek pārcelta uz citu.

--
Jautājumā par speciālistu piesaisti valsts apmaksātā pakalpojuma sniegšanai skaidrojam, ka zobārsta apakšspecialitātēs, kuras apgūst rezidentūrā -- ortodonts, periodontologs, bērnu zobārsts, zobu protēzists, endodontists -- ir atstrādes nosacījumi līdzīgi kā citiem valsts apmaksātās rezidentūras beidzējiem.

 

Papildu kā motivējošs pasākums zobārstiem, kuri sniedz valsts apmaksātos pakalpojumus, ir pieejams arī Eiropas Sociālā fonda finansējums par darbu ārpus Rīgas, kā arī par ģimenes locekļiem un uzturēšanās izdevumiem. 

 

* Cik tas ir korekti, ka patlaban valsts garantē bērniem bezmaksas zobārstniecības pakalpojumu, bet ar tā nodrošināšanu saistītās problēmas ir jārisina pašvaldībām? 

 

-- Lai arī valsts apmaksātas zobārstniecības pieejamībā pastāv problēmas, kas saistītas ar pieejamību, nevaram piekrist, ka problemātiku risina tikai pašvaldības. Pēdējos gados ir palielināti tarifi pakalpojumu apmaksai, radīts mehānisms, lai motivētu speciālistus darbam tieši reģionos, tiek risināts ārstniecības personu atalgojuma jautājums, palielinot darba samaksu. Diemžēl nozares finansējums ir ierobežots un ilgstoši bijis nepietiekams, kas ir par iemeslu rindām uz pakalpojuma saņemšanu.

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Nodokļi ir jāmaksā, bet valsts solīto var nepildīt'' ir pieprasīti saturu atbild ''Latgales Laiks'".