„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+11.0 °C
daži mākoņi

Kā veiksmīgi sagatavot savu auto ziemai?

Apmaksāta informācija

Kad rudeni nomaina ziema, ir ļoti svarīga automašīnas sagatavošana aukstajam gadalaikam lai droši nokļūtu mājās un nepaliktu ceļa malā. Daži vienkārši sagatavošanās darbi padarīs Jūsu automašīnu drošāku braukšanai slidenos apstākļos. Atcerieties, ka neliela naudas summa, kas iztērēta tagad, iegādājoties ziemas riepas, vēlāk var ietaupīt ļoti lielu naudas summu, piemēram, izdevumus par dārgu auto remontu.

1. Laicīgi veiciet auto pārbaudes

Vismaz pārliecinieties, ka pirms ziemas iestāšanās esiet veicis visas regulārās pārbaudes. Pārbaudiet sava automobiļa eļļas līmeni, dzesēšanas šķidruma līmeni, riepu spiedienu un apgaismojumu. Ja Jūsu automašīnai kādu laiku nav veikta apkope, būtu vērts to veikt pirms ziemas iestāšanās. Tas palīdzēs nodrošināt, ka viss ir kārtībā pirms temperatūras pazemināšanās. Pārbaudiet arī visas automašīnas sistēmas, jo nevēlieties vēlāk uzzināt, ka tāda lieta, kā aizmugurējā vējstikla apsilde ir sabojājusies.

2. Pārbaudiet antifrīzu

Ja Jūsu automašīnas dzesēšanas sistēmā nav pareizā daudzuma antifrīza, tad, kad termometra stabiņš sāks noslīdēt zem nulles, Jūs variet piedzīvot nepatīkamu pārsteigumu, visticamāk, saplaisājuša radiatora veidā. Iegādājieties antifrīza testeri vietējā autopreču veikalā un pārbaudiet rokasgrāmatu, lai noskaidrotu, kādam jābūt maisījumam un kāda veida antifrīzu Jums vajadzētu izmantot. Vajadzības gadījumā jebkurš vietējais dīleris vai autoserviss varēs to pārbaudīt. Pārbaudiet arī pārējo dzesēšanas sistēmu, lai pārliecinātos, ka radiatorā, dzesēšanas šķidruma šļūtenēs un ūdens sūknim nav redzamu bojājumu.

3. Rūpējieties par sava automobiļa akumulatoru

Aukstums var atstāt iespaidu uz automašīnas akumulatoru, vēl jo vairāk, ja regulāri nebrauciet ar automašīnu vai regulāri pārvietojaties ļoti īsos pārbraucienos. Ja, pazeminoties temperatūrai, automašīna lēni iedarbinās, visticamāk, akumulators ir ceļā uz izlādēšanos. Tāpēc, ja Jums ir šaubas par akumulatora stāvokli, pārbaudiet to vietējā dīlerī vai autoservisā.

4. Uzturiet spilgtus lukturus

Ja ziniet, ka Jūsu automašīnas gaismu lēcas ir bojātas vai izbalējušas, apsveriet iespēju iegādāties jaunas vai novērst šo problēmu. Lai izvairītos no neveiksmēm, ievietojiet arī rezerves spuldzīšu komplektu. Vecākiem automobiļiem var noderēt arī jaudīgāku spuldžu iegāde, lai uzlabotu redzamību, bet pārliecinieties, ka izvēlējāties saderīgas un piemērotas spuldzes.

5. Pārbaudiet bremzes

Trokšņi, čīkstēšana, kratīšanās, mīksts bremžu pedālis un manāms bremzēšanas ceļa pagarinājums ir pazīmes, kas liecina, ka Jūsu automašīnas bremžu sistēmai ir nepieciešams remonts. Apledojušos vai sniegotos ceļos bremzēšanas ceļš ievērojami pagarinās, un nolietotas vai bojātas bremzes to tikai vēl vairāk pagarinās - tāpēc vislabāk ir tās pārbaudīt laikus.

6. Pārbaudiet riepas

Riepu stāvoklis un kvalitāte būtiski ietekmēs automašīnas darbību uz ziemas ceļiem. Ja riepu protektors ir mazs, sānu malas ir bojātas vai tās ir nezināmas izcelsmes riepas, Jums var būt daudz grūtāk kontrolēt savu automašīnu. Rūpīgi pārbaudiet tās un nomainiet, ja protektors ir mazs vai ir redzamas jebkādas bojājumu pazīmes.

7. Uzturiet redzamību līmenī

Viens no lielākajiem draudiem ziemā ir nepietiekama redzamība. Nomainiet visas sliktā stāvoklī esošās logu tīrītāju slotiņas pret kvalitatīvām, papildiniet logu šķidrumu un ņemiet līdzi tīras lupatiņas, lai noslaucītu stiklu un sānu spoguļus.

8. Eļļojiet blīves, slēdzenes un eņģes

Aukstā gaisa temperatūra var izraisīt durvju ieķeršanos, kas savukārt var apgrūtināt durvju atvēršanu vai pat sabojāt pašus blīvējumus. Ir vērts veltīt kādu brīdi, lai iesmidzinātu pretaizsalšanas līdzekli slēdzenēs un silikonu uz durvju blīvējuma gumijām.

9. Iepakojiet izdzīvošanas komplektu

Pēc tam, kad esiet pabeidzis automašīnas sagatavošanu ziemai, veltiet laiku, lai sagatavotos gadījumam, ja notiek vissliktākais. Iepakojiet somu ar rezerves spuldzītēm, akumulatora starta vadiem, lukturīti, vilkšanas siksnu, labi redzamu vesti, siltu apģērbu, telefona lādētāju, šokolādi un ūdeni pudelē. Pat tad, ja esiet iestrēdzis sastrēgumā, tie var noderēt. Ja Jūsu apvidū bieži vai reizēm stipri snieg, apsveriet iespēju ņemt līdzi koka dēļus, lāpstu un kādu vecu paklāju. To visu var izmantot, lai palīdzētu izkustināt iestrēgušu automašīnu.