„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.4 °C
daļēji mākoņains

Augšdaugavas novada domes deputāti vienojās par jauno novada ģerboni

Publicitātes foto

Līdz ar Augšdaugavas novada izveidošanu Daugavpils un Ilūkstes novada ģerbonis zaudēja oficiālo statusu. Saskaņā ar Valsts heraldikas komisijas skaidrojumu, pēc administratīvi teritoriālās reformas izveidotie novadi kā savu simboliku varēja apstiprināt kādu no jau esošajiem ģerboņiem, taču Augšdaugavas novadam bija jāizstrādā pilnīgi jauns ģerbonis.

Ņemot vērā Valsts heraldikas komisijas prasības par ģerboņa izmēriem, formu, krāsu un burtu pielietojumu, mākslinieks Edgars Sims izstrādāja vairākus ģerboņa maketus, no kuriem sākotnēji tika izraudzīti divi, kas tika pilnveidoti un prezentēti pašvaldības deputātiem.

Pēc ilgākām diskusijām deputāti lēma vienu no variantiem virzīt apstiprināšanai. Šis ģerbonis ir veidots, apvienojot bijušā Daugavpils novada un Ilūkstes novada simboliku. Jaunais ģerbonis ir dalīts ar viļņotu griezumu: zils un sudrabs. Augšējā laukā plīvojošs sudraba karogs ar trīsdaļīgi šķeltiem galiem, apakšējā – no zaļas pamatnes izaugošs ozols. Daugavpils novada ģerboņa pamatā ir plīvojoši sudraba karogi, kas norāda uz novada īpašo un nozīmīgo vietu uz Latvijas robežas. Vairoga augšdaļā attēlots karogs, kas atvasināts no viduslaiku Dinaburgas pils bruņinieku karogiem, savukārt zilā krāsa simbolizē Latgali.

Ilūkstes novada ģerboņa simbolikas pamatā ir nostāsts par zirgu un ozoliem, attiecīgi vairoga lejasdaļā, sudraba laukā attēlots zaļš ozols, kas ir arī mūsu tautas spēka simbols. Koks attēlots Sēlijas zaļajā krāsā – vienā variantā ar spēcīgām saknēm, vienā -- izaugošs no zaļas pamatnes. Abus šos simbolus nodala viļņota griezums, kas vizuāli simbolizē Daugavas loku līkločus.

Man patīk šis ģerboņa variants. Tas apvieno Latgales un Sēlijas simbolus. Turklāt izmantotās krāsas ir saglabājušas Daugavpils un Ilūkstes novada kultūrvēsturiskās krāsas. Zila, sudraba, zaļa ir bijušo novadu krāsas. Karogs bija attēlots Daugavpils novada ģerbonī, savukārt ozols ilgus gadus bija Ilūkstes novada simbols. Vidū -- Daugavas loki, jo upe apvieno divus novadus, pie kuriem piederēja bijušie novadi – Latgali un Sēliju,” Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts pastāstīja savus iespaidus avīzei „Latgales Laiks”.

Savu lēmumu pašvaldība iesniegs Kultūras ministrijā, savukārt 8. decembrī notiks Valsts heraldikas komisijas sēde, kuras laikā tiks pieņemts galīgais lēmums, lai jauno ģerboni varētu reģistrēt Kultūras ministrijas reģistrā.