„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.2 °C
skaidrs laiks

Skrudalienā atklāts Dienas centrs cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem

Publicitātes foto

Otrdien, 6. decembrī, Skrudalienas pagastā svinīgā gaisotnē tika atklāts Dienas centrs cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Tagad Augšdaugavas novada iedzīvotājiem, kuriem ir garīgās attīstības problēmas, ir iespēja socializēties.

Jāatzīmē, ka centrs ir atvērts jau divas nedēļas. Taču tā svinīgo atklāšanu tika nolemts nedaudz atlikt, lai redzētu, kā šī programma darbosies. Centra direktore Jūlija Žugare pastāstīja, ka iestāde paredzēta 15 klientiem, kuri visu darba dienu pavada laiku, piedaloties dažādās aktivitātēs. Viņa atzīmēja, ka pirmās divas nedēļas ir parādījušas, ka centrs darbojas normāli, un tā aktualitāte nerada šaubas par to, ka šāda objekta izveide bija nepieciešama.

“Mūsu klienti ir cilvēki vecumā no 22 līdz 64 gadiem. Būtībā šiem cilvēkiem, kuriem ir konstatēti dažādi psihiski traucējumi, nav iespējas socializēties sabiedrībā. Diemžēl daudzi Latvijas iedzīvotāji atsakās kontaktēties ar cilvēkiem, kuri atšķiras no viņiem pašiem, jo uzskata, ka šādi cilvēki ir agresīvi un sabiedrībai bīstami. Bet tas tā nav. Mūsu klienti jau kopš bērnības ir spiesti dzīvot noslēgti, ieslodzīti četrās sienās, savukārt viņu ģimenes locekļi spiesti pastāvīgi pavadīt laiku mājās, lai kontrolētu situāciju. Tagad šī problēma ir atrisināta. Cilvēka ar garīga rakstura traucējumiem tuviniekiem ir laiks sev, piemēram, viņi var atrast pilnas slodzes darbu. Savukārt mūsu klienti visu dienu ir aizņemti centrā,” avīzei „Latgales Laiks” pastāstīja Jūlija Žugare.

Dienas centra klientiem pieejamas dažādas nodarbības. Viņi mācās adīt, zīmēt, gatavot ēst, apgūst rokdarbus. Turklāt viņiem tiek paskaidrots, kā, piemēram, plānot savu budžetu. Ar klientiem strādā arī fizioterapeits un psihologs. Un divu nedēļu nodarbībās ar klientiem nebija nekādu problēmu.

“Daži klienti nāk no ģimenēm. Mums ir klienti no Medumu speciālās pamatskolas, un viņu vecāki interesējās par savu bērnu turpmāko likteni. Cilvēki palika vieni mājās, bet līdz ar centra atklāšanu viņiem radās iespēja arī turpmāk satikties un komunicēt ar citiem, mācīties, nevis sēdēt ieslēgtiem mājās. Viņiem patīk centrā, savukārt vecāki šajā laikā var mierīgi strādāt vai darīt citas lietas. Klientiem ir ļoti svarīga atrašanās sabiedrībā, kas šeit tiek nodrošināta,” uzsvēra Jūlija Žugare.

Katru rītu pulksten 8.00 centra klienti tiek atvesti ar Augšdaugavas novada Sociālā dienesta autobusu. Viņi brauc no Vecsalienas, Tabores, Medumu, Laucesas, Sventes, Salienas, Skrudalienas un Demenes pagasta. Savukārt pulksten 17.00 centra klienti tiek nogādāti mājās. Šo cilvēku diena ir pilna ar dažādiem notikumiem. Arī centra oficiālā atklāšana viņiem bija īsti svētki, kuros bija klāts galds ar bērnu šampanieti.

Augšdaugavas novada Sociālā dienesta ilggadējā vadītāja Anna Jegorova savā uzrunā atzīmēja, ka tas viss kļuvis iespējams, pateicoties Eiropas Savienības deinstitucionalizācijas projektam, kas aizsākās jau 2015. gadā. Sākumā, protams, bija grūti iedomāties, kā šādas institūcijas varētu tikt izveidotas, vai tās spēs funkcionēt, taču jau tagad ir skaidrs, ka projekts kļuvis par impulsu tam, lai cilvēkus ar dažāda rakstura veselības traucējumiem integrētu sabiedrībā. “Mēs visi bijām nobažījušies par to, kā projekts attīstīsies un kā tiks izveidoti centri cilvēkiem ar smagākiem garīga rakstura traucējumiem. Sākumā šīs grupas bija jānovērtē, un šim darbam tika sagatavoti speciālisti. Turklāt mums bija jāizvērtē visi astoņi pakalpojumi, kas varētu būt pieejami novadā. Rezultātā mēs pieņēmām pareizu lēmumu, ka spēsim īstenot šo projektu,” sacīja Anna Jegorova.

Deinstitucionalizācijas projekts tuvojas noslēgumam. Dienas centrs Skrudalienā ir noslēguma objekts Augšdaugavas novadā. Un nu jau tagad ar pilnu pārliecību var teikt, ka Augšdaugavas novads ir kļuvis par līderi šī projekta īstenošanā. Šogad Nīcgalē tika atvērti grupu dzīvokļi cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un izveidoti citi objekti, kuru mērķis ir palīdzēt noteiktām novada iedzīvotāju grupām.

“Esmu gandarīts, ka ir izveidots šāds centrs. Vēl viens iemesls priecāties ir tas, ka pēc skolas, kas iepriekš atradās šajās telpās, piespiedu slēgšanas ēka netika iekonservēta, bet gan ieguva jaunu dzīvi. Pēc remonta uz šejieni vispirms pārcēlās bāriņtiesa, pēc tam šajās telpās darbojās vietējā bibliotēka, un tagad šeit ir atvērts arī Dienas centrs. Mani priecē arī tas, ka mūsu iedzīvotāji, kuri zināmu iemeslu dēļ nevar piekopt vairākumam cilvēku ierasto dzīvesveidu, varēs apmeklēt šo centru, sazināties savā starpā, saņemt nepieciešamo palīdzību un apgūt noteiktas zināšanas un prasmes,” Augšdaugavas novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins dalījās savos iespaidos.

Vienisprātis ir arī pašvaldības Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Aleksejs Mackevičs: “Šī ir jau trešā iestāde, kur esmu klāt oficiālajā atklāšanā. Pirms neilga laika Kraujā tika atvērts rehabilitācijas centrs, tad sekoja grupu dzīvokļi Nīcgalē cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un, visbeidzot, šodien atklājām Dienas centru Skrudalienā. Uzskatu, ka šis ir unikāls projekts un pieredze mūsu pašvaldībai. Faktiski Augšdaugavas novads ir viens no aktīvākajiem Latgales reģionā dažādu projektu īstenošanā. Un tie pakalpojumi, ko pašlaik mēs sniedzam, reģionā ir unikāli, tāpēc dažu citu pašvaldību pārstāvji uz mums pat skatās ar skaudību, jo mūsu sniegto pakalpojumu klāsts ir plašs un, galvenais, ļoti pieprasīts.”

Uzziņai

Daudzfunkcionālajā centrā “Skrudaliena” Miera iela 12, Skrudalienā, remontdarbu ietvaros pielāgoja vides pieejamību dienas aprūpes centra izveidei pieaugušajiem ar garīgā rakstura traucējumiem. Ēkā ir veikta esošās ieejas pielāgošana personām ar funkcionāliem traucējumiem, vēsturisko ārdurvju un virsloga restaurācija, ieejas kāpņu remonts. Ierīkots pacēlājs pie ieejas, kā arī pacēlājs uz 3. stāvu. Uz kāpņu margām norādīts stāvu apzīmējums ar taktilajām uzlīmēm, Braila rakstā, veiktas līmeņu maiņas atzīmes. Veikta sanitāro mezglu pārbūve,  pielāgojot tos personām ar kustību traucējumiem. Iegādāts aprīkojums šūšanas un filcēšanas, ziepju veidošanas un sveču liešanas darbnīcām, kā arī aprīkota darba vieta sociālajam darbiniekam.

Projektu "Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai Daugavpils novadā", Nr. 9.3.1.1/19/I/037, pašvaldība saskaņā ar noslēgto vienošanos ar CFLA īstenoja kopš 2020. gada 2. februāra līdz 2022. gada 30. jūnijam. Kopējā projekta summa 1 346 004, 38 eiro, tai skaitā ERAF finansējums 971 059,39 eiro jeb 72,14%; Valsts budžeta finansējums 42 093,09 eiro jeb 3,13%; Valsts budžeta dotācija pašvaldībām 49 951,49 eiro jeb 3,71%; pašvaldības finansējums 282 900,41 eiro jeb 21,02%.