„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.7 °C
neliels lietus

Latgales Industriālajā tehnikumā apkopoja ERASMUS+ projektu rezultātus

Ziemassvētku priekšvakarā, 21. decembrī, profesionālās izglītības kompetences centrā (PIKC) “Latgales Industriālais tehnikums” pasākumā “Kopā ar ERASMUS+ mēs varam un darām” pulcējās tehnikuma skolotāji, kuri piedalījās mācību mobilitātēs, un darbinieki, kuri palīdzēja tās administrēt.

Uzaicināto viesu vidū bija Dienvidlatgales Europe Direct centra vadītājs Oskars Zuģickis, Latgales plānošanas reģiona projektu vadītāja Ināra Krūtkrāmele, PIKC “Daugavpils Dizaina un mākslas skolas “Saules skola”” direktores vietniece starptautisko projektu jautājumos Olga Krumpāne, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes izglītības metodiķe pieaugušo izglītības jautājumos Ilze Onzule un eksperte projektu jautājumos Evelīna Balode, kā arī Daugavpils Universitātes profesore Dzintra Iliško.

Pozitīvām emocijām piepildītā pirmssvētku gaisotnē klātesošie dalījās pieredzē par šajā mācību pusgadā projektu darbā paveikto.

Gandarījums par paveikto

PIKC “Latgales Industriālais tehnikums” direktore Ināra Ostrovska, kuras vadītajai mācību iestādei šāds nosaukums ir tikai kopš šī mācību gada, “Latgales Laikam” atzina, ka pa šo pusgadu tehnikums ar savu darbu ir spējis padarīt mācību iestādes nosaukumu atpazīstamu valsts līmenī un celt arī Latgales vārdu.

Gan iegūtā projektu kvalitātes konkursa balva “Spārni 2022”, gan pieaugušo neformālās izglītības balva “Saules laiva”, gan arī balva nominācijā „Gada sieviete būvniecības veicinātāja 2021”, kuru mācību iestādes vadītāja šovasar saņēmu konkursā -- forumā Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā”, liecina par mācību iestādes briedumu, profesionalitāti un tās augsto konkurētspēju Latvijas un Eiropas līmenī.

Domāju, ka Daugavpils un visa Latgale var lepoties, ka tai ir šāda mācību iestāde. Iegūtās balvas ir liels gods un gandarījums par padarīto. Un katra balva ir saistīta ar kolektīvu, tāpēc katram sirsnīgs paldies par darbu!” teica I. Ostrovska.

Latgales Industriālais tehnikums ceļas „Spārnos 2022”

Latgales Industriālā tehnikuma Projektu nodaļas vadītāja Inta Laurena, runājot par Valsts izglītības attīstības aģentūras konkursu „Spārni 2022”, norādīja, ka tā mērķis ir popularizēt augstas kvalitātes “Erasmus +” projektu izstrādi un ieviešanu un novērtēt projektu vadītāju darba ieguldījumu.

Šogad šajā konkursā tika apbalvoti deviņi izcilākie projekti. Nominācijā “Digitālā pārveide” profesionālās izglītības sektorā balvu saņēma PIKC “Latgales Industriālais tehnikums”. Projekta gaitā topošie interjera noformētāji un arhitektūras tehniķi Leipcigas birojā datorprogrammā “AutoCad” izpildīja savas sapņu mājas rasējumu un “SketchUp” vizualizēja savas idejas 3D vidē. Tā bija iespēja jauniešiem iepazīt arī Berlīnes un Drēzdenes vēsturisko un mūsdienu arhitektūru.

Esam pateicīgi žūrijai par augsto vērtējumu. Tā ir lieliska motivācija veidot jaunus inovatīvus projektus nākotnē! Patīkami pārsteidza fakts, ka vienu no balvām saņēma arī PIKC “Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola””. Tādējādi Daugavpils vārds izskanēja divas reizes,” uzsvēra Inta Laurena.

Praksē ārvalstu uzņēmumos stažējās 50 tehnikuma jaunieši

Projektu koordinatore Ilona Leonova klātesošajiem pastāstīja, ka šajā pusgadā praksē ārvalstu uzņēmumos stažējās 50 tehnikuma jaunieši. Topošie arhitektūras tehniķi, interjera dizainera asistenti, transportlīdzekļu krāsotāji, automehāniķi, apdares darbu tehniķi un lauksaimniecības mehanizācijas tehniķi jaunas zināšanas un prasmes apguva Vācijā, Itālijā un Portugālē.

Savukārt, Daugavpilī praksē stažējās jaunietes no Ida Virumaa Profesionālās izglītības centra Igaunijā. Topošās konditores praksē stažējās kafejnīcā “TECTO Bakery”, kur bija iespēja apgūt dažādu izstrādājumu pagatavošanas tehnoloģisko procesu. Topošās multimediju speciālistes jaunas prasmes un iemaņas apguva SIA “Mediastrims”, kur veidoja reklāmas materiālus sociālo mediju videi.

Topošie meliorācijas/ceļu būvtehniķi no Marijampoles Profesionālās izglītības centra Lietuvā stažējās praksē uzņēmumā ”DSM Meistari”. Katru darba dienu jaunieši kopā ar citiem darbiniekiem  devās uz objektu -- Viesītes pilsētu Jēkabpils novadā, kur uzstādīja jaunas betona apmales.

Izstrādā Truļļu māju renovācijas projektu

Tehnikuma Arhitektūras un dizaina nodaļas vadītāja Valentīna Siņakova atklāja, ka izglītojamajām prakses laikā Itālijā tika doti dažādi, profesijai atbilstoši uzdevumi. Topošās arhitektūras tehniķes mācību praksē Itālijā darbojās pie vides labiekārtošanas projekta, izstrādājot galvenā rasējuma smalkās detaļas, kā arī dažādu elementu griezumus, bet interjera dizainera asistentes strādāja pie Martinas Frankas reģionam raksturīgo Truļļu māju renovācijas projekta rasējumiem. Meitenes veica mērījumus, apskatot būvobjektus, kā arī izpildīja uzmērījuma rasējumus un vēlāk arī pārdomāja vairākus mēbeļu izvietojuma plānus.

Lai izpētītu vietējo kultūru padziļināti, jaunietes apskatīja pilsētu Alberobello, kas iekļauta UNESCO sarakstā, jo šeit atrodas lielākais Truļļu māju skaits. Apmeklēja Locorotondo pilsētu, kas ir pazīstama ar saviem krāšņajiem un bagātīgajiem Ziemassvētku rotājumiem, kā arī Taranto pilsētu, kura atrodas Taranto līča krastā un ir viena no nozīmīgākajām Itālijas flotes ostām.

Vienā no nedēļas nogalēm izglītojamās viesojās Itālijas galvaspilsētā Romā, kur apmeklēja Panteonu jeb Visu Dievu templi, Trevi strūklaku, Viktora Emanuela II nacionālo pieminekli, Trajāna kolonnu, Romas Forumu, Kolizeju, daudzus dievnamus un pilsētas laukumus ar vēsturiskām statujām un strūklakām. Meitenes paviesojās arī pilsētvalstī, kas atrodas Romas centrā -- Vatikānā, kur apmeklēja Vatikāna muzeju un Svētā Pētera baziliku.

Rezultātā šis “Erasmus+” projekts deva iespēju izglītojamajām ne tikai gūt profesionālo pieredzi reālajā darba vidē, bet arī izbaudīt itāļu kultūru, vēsturi un mentalitāti.

Tehnikums iesaistās transnacionālā konsorcijā

Projektu koordinatore Viktorija Baranovska klātesošajiem pastāstīja, ka tehnikums iesaistījies nozīmīgā “Erasmus+” projektā “Ūdens nozares profesionālās izcilības platformas paplašināšana”. Tā iesniedzējs un vadošais partneris ir vispārējās vidējās izglītības, profesionālās izglītības un pieaugušo izglītības organizācija no Nīderlandes. Projekta īstenošanā piedalās 23 partneri no septiņām valstīm: Latvijas, Igaunijas, Nīderlandes, Maltas, Čehijas, Vācijas un Dienvidāfrikas.

Mēs lepojamies, ka esam kļuvuši par sadarbības partneri transnacionālā konsorcijā, un virzāmies uz ekselences centra darbības un inovāciju pārņemšanu un ieviešanu savā darbībā,” pauda Viktorija Baranovska.

Šobrīd projektam pievienojās astoņas profesionālās izglītības iestādes, septiņi ūdens industrijas profesionāļi, četri akadēmiskās izglītības partneri un četri atbalsta partneri kopīgās iniciatīvās Eiropā un ārpus tās, lai izglītotu audzēkņus un ļautu tiem kļūt par digitāli kvalificētiem un ilgtspējīgi orientētiem ūdens nozares profesionāļiem. Septembrī Maltā, Sliemas pilsētā, MCAST koledžā notika projekta koordinatoru ievadsanāksme.

Tehnikums līdz mācību gada beigām plāno īstenot 50 jauniešu un 50 skolotāju mācību mobilitātes Eiropā un ārpus tās robežām.