„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

Subatē pirmo reizi pasniegs koka arhitektūras balvu “Goda zīme”

Jeļena Bobkova

Subate ir maza pilsētiņa Sēlijā, kas atrodas dažus kilometrus no Latvijas--Lietuvas robežas. Lielākoties šeit ir privātmājas, daudzas celtas no ķieģeļiem, taču saglabājušās arī koka dzīvojamās ēkas, kurām ir gandrīz simts gadu.

Pastaigājoties pa Subates ielām, redzams, ka daļa ēku ir pārbūvētas, zaudējot savu vēsturisko nozīmību, daudzas pamazām iet bojā laika zoba skartas.

Tomēr daži īpašnieki cenšas saglabāt ēku pirmatnējo izskatu, to nedaudz uzlabojot un uzspodrinot. Lai godinātu šos ēku saimniekus un mudinātu arī citus pievērst uzmanību seno ēku saglabāšanai, Subatē pirmo reizi šogad tiks pasniegta pilsētas koka arhitektūras balva “Goda zīme”. Šādu gādīgu saimnieku pulkā ir ļoti daudz vecticībnieku, kuri ieklausās Augšdaugavas novada domes deputātes, Subates kultūras un tūrisma darba organizatores Guntas Okmanes teiktajā un atjauno savas mājas, saglabājot to individualitāti un vēsturi.

Gunta Okmane atzīst, ka ideja par goda zīmes izveidi nākusi no tūristiem, kuri apbrīno seno koka apbūvi un ierosināja godināt iedzīvotājus, kas cenšas saglabāt kultūrvēstures vērtības, apsaimniekojot savas ēkas. Tā arī radās ideja rīkot konkursu un jau pērn izveidota pati balva. Pirmajam konkursam ir izraudzītas 28 koka ēkas. Konkursa komisija pašlaik izvērtē visus nominantus un lemj, kuram šoreiz tiks pasniegta balva. Izvērtēšanā tiek ņemti vērā dažādi kritēriji, piemēram, vai ēka ir saglabāta autentiska vai atjaunota.

“Skatāmies logu ailes, aizvērtņus, durvis, visu ēku kopumā, jo nevar vienkārši pateikt – tev logi skaisti, tu esi pelnījis, jābūt kopainai labai. Protams, nav saglabājies viss vēsturiskais, bet mēs gribam saglabāt koka arhitektūru tieši tādu, kāda tā ir vēsturiski. Piemēram, logam jābūt četrām vai sešām rūtīm nevis tukšam bez rūtojuma. Durvis var būt ar kādu skaistumiņu vai griezumu. Ja tie ir logi, tad labi, ja būtu aizvērtņi un eņģītes. Tas, protams, prasa naudu, nav viegli un lēti, bet vispirms ir jābūt gribēšanai to visu darīt,” saka Gunta Okmane. 

Uz apbalvošanas pasākumu februārī tiks aicināti visi nominanti, jo ir iecere to rīkot kā informatīvu pasākumu, lai ēku īpašniekiem sniegtu plašu informāciju par iespējām saglabāt savu īpašumu, par dažādiem atbalsta veidiem un sadarbību, kā arī sākt diskusiju par šo tēmu. Gunta Okmane cer, ka konkurss liks cilvēkiem aizdomāties par savu mājokļu saglabāšanu vēsturiskā izskatā.

“Daudzi māju īpašnieki savas ēkas pārveido, remontē, nesaņemot informāciju, kā to darīt pareizi, varbūt ir informācijas trūkums, nav pietiekamas informācijas aprites, kur uzzināt, vai drīkst šādus logus likt vai šādā krāsā krāsot māju. Domāju, ka mums trūkst šādas informācijas novadā, Subatē noteikti, tāpēc vajadzētu rīkot biežāk šādus seminārus,” saka G. Okmane.

“Arī „Goda zīmi” mēs izstrādājām konkursā, kurā piedalījās gan īsti mākslinieki ar pieredzi, gan skolēni no novada mākslas skolām. Žūrija visus izvērtēja un par labāko atzina Intas Paulsones darbu. Domāju, ka šī zīme ļoti labi ataino tās mērķi un mūsu visu kopīgo mērķi -- saglabāt koka apbūvi Subatē,” pastāstīja G. Okmane.