„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
nedaudz mākoņains

Rēzeknē siltumenerģijas tarifu samazina, piesaistot privātās investīcijas

Ivars Soikāns

Pie siltumenerģijas tarifu samazināšanas mērķtiecīgi tiek strādāts arī Rēzeknē. Piesaistot privātās investīcijas, Rēzeknē izbūvēta jauna šķeldas katlumāja. Tai uzsākot darbību, Rēzeknē paredzēts būtiski samazināt apkures izmaksas.

Rēzeknes pilsētas pašvaldībā „Latgales Laiku” informēja, ka sakarā ar kurināmā -- dabasgāzes -- cenas straujo kāpumu decembrī rēzekniešiem būtiski pieauga maksa par apkuri. Pat par vienistabas dzīvokli -- vairāk nekā simts eiro, ņemot vērā valsts kompensāciju. Rēķini, protams, atšķiras atkarībā no dzīvokļa platības un mājas pieņemtajiem lēmumiem par siltumenerģijas taupīšanu. Tomēr fakts paliek fakts -- par pakalpojumu jāmaksā teju divas reizes vairāk nekā pērn.

Neskatoties uz to, ka siltumenerģijas tarifs Rēzeknē ir viens no augstākajiem starp Latvijas lielajām pilsētām, pateicoties karstā ūdens piegādei pēc grafika un siltummezglu nomaiņas iniciatīvai apkures izmaksas ir izdevies nedaudz samazināt.

No 1. janvāra apkures tarifs Rēzeknē ir 214,43 eiro par megavatstundu (MWh) bez PVN iepriekšējo 216,69 eiro par MWh bez PVN vietā.

Aizvadītā gada novembrī SIA “Rēzeknes siltumtīkli” iesniedza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā jauno tarifa projektu, kurš paredz siltumenerģijas tarifa samazinājumu līdz 151,90 eiro par megavatstundu bez PVN jeb par 29,16%. Jaunajam tarifam stājoties spēkā, iedzīvotāji izjutīs nelielu apkures maksas pazeminājumu. Savukārt juridiskām personām, kuras nesaņem valsts kompensāciju, apkures rēķini samazināsies būtiski.

Iespēja samazināt apkures tarifu radusies, pateicoties jaunas šķeldas katlumājas darbības uzsākšanai Ziemeļu mikrorajonā, kuras izbūvē ieguldīti aptuveni astoņi miljoni eiro privāto investīciju, pasūtītājs -- uzņēmums “REZ NRJ”. Siltumenerģiju no privātā investora SIA “Rēzeknes siltumtīkli” saskaņā ar līgumu pērk par zemāku cenu nekā varētu saražot paši.

Patlaban jaunajā katlumājā norit aprīkojuma regulēšana. Paredzams, ka drīzumā tā varēs sākt strādāt ar pilnu jaudu -- līdz 14 megavatiem (MW). Paralēli turpinās būvdarbi, kas netraucē siltumenerģijas ražošanas pamatprocesam.

SIA “Rēzeknes siltumtīkli” teritorijā notiek darbs pie vēl vienas katlumājas izbūves. Šim nolūkam nepieciešams demontēt vienu būvi. Jaunajai katlumājai ar 14 MW jaudu jābūt uzceltai līdz šī gada beigām. Projekta izmaksas -- apmēram 8 miljoni eiro, tai skaitā 40% -- ES struktūrfondu finansējums. Būvdarbus veic iepirkumā uzvarējušais uzņēmums “Binder Nord”.

Komentējot situāciju ar jaunu katlumāju būvniecību pilsētā, SIA “Rēzeknes siltumtīkli” valdes loceklis Aldis Mežals „Latgales Laikam” atzina, ka piesaistīt katlumāju būvniecībā privātos investorus nolemts, jo uzņēmumam nav bijis pa spēkam tik īsā laikā vienam pašam realizēt visus šos projektus.

Privātais piegādātājs ir apņēmies piegādāt SIA “Rēzeknes siltumtīkli” siltumenerģiju par lētāku cenu nekā uzņēmums var saražot pats. Par kādu tieši cenu siltumenerģija tiks iepirkta no privātā piegādātāja, uzņēmuma vadītājs gan neatklāja, aizbildinoties ar komercnoslēpumu.

Patlaban siltumenerģijas ražošanā SIA “Rēzeknes siltumtīkli” tiek izmantota gan šķelda, gan dīzeļdegviela, gan dabasgāze.

Abu katlumāju jaudas pietiks, lai nodrošinātu ar siltumenerģiju patērētājus pilsētas centra daļā, kur nepieciešamais siltumenerģijas daudzums ir līdz 20 MW.

Neskatoties uz to, ka energoresursu cenas ir nestabilas, Rēzeknē pārejai uz apkuri ar atjaunojamiem resursiem būs pozitīvs efekts -- zemāks tarifs.

Lai arī pāreja uz šķeldu siltumenerģijas ražošanā nespēs nodrošināt kādreizējo zemo siltumenerģijas tarifu, pašvaldības īstenotā tarifa samazināšanas stratēģija nākamajā apkures sezonā būtiski samazinās patērētāju izdevumus par apkuri.