„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Tikšanās ar fotomākslinieku Mečislavu Cauni

Ivars Soikāns

17. martā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā norisinājās neformāla tikšanās ar fotogrāfiju izstādes “Zem Daugavpils debesīm” autoru, ilggadēju kultūras darbinieku, fotogrāfu un kinoamatieri Mečislavu Cauni.

Pasākuma gaitā pieredzējušais fotogrāfs demonstrēja dažādas senas fotogrāfijas, stāstīja par tajās redzamajiem cilvēkiem un skatiem, kā arī atklāja to tapšanas vēsturi. Klātesošajiem bija iespēja noskatīties arī vairākas Mečislava uzņemtas amatierfilmas, izbaudīt viņa akordeona spēli, uzdot interesējošus jautājumus, kā arī iemalkot kafiju.

Pirms kāda laika, klātesot vairākiem desmitiem viņa talanta cienītāju, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta Mečislava Caunes fotogrāfiju izstāde “Zem Daugavpils debesīm”. Izstādē skatāmas fotogrāfijas, kas tapušas no 1970. gadu sākuma līdz pat mūsdienām, -- Daugavpils mākslinieku grupas fotoportretu sērija katalogam “Daugavpils mākslinieku darbu izstādes”, kultūras darbinieku portreti, Daugavpils pirmsskolas un jaunāko klašu skolēnu fotoportretu sērija, kā arī Daugavpils skati dažādos laika posmos.

Pēdējo trīs gados Mečislavs Caune iemūžinājis Daugavpils debesis un panorāmas skatus. Daudziem izstādē aplūkojamajiem darbiem šodien ir kultūrvēsturiska nozīme un tie glabājās Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja krājumā.

Mečislavs Caune dzimis 1932. gadā Daugavpils apriņķa Ūdrīšu pagastā Stašānos. Lielākā daļa viņa dzīves un darba gadu aizritējuši Daugavpilī. Šeit aizsākās arī viņa aizraušanās ar fotografēšanu. Vēl skolas gados izprasījis mātei nopirkt fotoaparātu, kad pie kaimiņu puikas pamanījis tam laikam moderno un samērā reto ierīci. Ar fotoaparātu “Ļubitel” sācis attīstīt savas prasmes. Fotografēšanas apguves procesu izgājis no melnbalto fotogrāfiju attīstīšanas mājās, nelielā istabiņā bez atbilstošām iekārtām, līdz nelielai studijai Pionieru namā, kur no 1964. gada vadīja kinoamatieru pulciņu.

Līdztekus kinoamatiera un muzikālā pavadītāja darbam deju kolektīvā “Orions”, Mečislavs turpināja interesēties par fotografēšanu. Brīvajā laikā fotografēja dabu, Daugavpils pilsētvides objektus. Melnbaltajās fotogrāfijās iemūžināta ģimene, draugi, deju kolektīva dalībnieki svētku un atpūtas brīžos.

Mečislava Caunes fotogrāfiju izstāde “Zem Daugavpils debesīm” Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā skatāma līdz 10. aprīlim.