„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Daugavpils medicīnas koledžā sprieda par izaicinājumiem veselības aprūpē un sacentās meistarībā

Ivars Soikāns

Divas dienas, 18. un 19. aprīlī, Daugavpils Universitātes Daugavpils medicīnas koledžā (DU DMK) norisinājās 5. starptautiskā zinātniski pētnieciskā konference “Veselības aprūpe: realitāte un izaicinājumi”, kurā bez pašmāju speciālistiem piedalījās arī viesi no Lietuvas, Polijas, Turcijas un Armēnijas, notika ārstu palīgu meistarības konkurss un kosmetologu meistarklases. Konferences gaitā tika prezentēts arī rakstu krājums, kurā ir dalījušies pieredzē gan veselības jomas, gan pedagoģijas speciālisti.

Atklājot konferenci, DU DMK direktore Līvija Jankovska pauda gandarījumu par iespēju pēc ilgāka pārtraukuma atkal visiem sanākt kopā, dalīties pieredzē un uzzināt jaunumus pedagoģijas un veselības jomā, jo tikai vesels cilvēks var domāt par izaugsmi un attīstību, pilnvērtīgi stādāt un būt piemērs saviem bērniem un mazbērniem.

Mums ir svarīgi, lai mūsu studenti ir konkurētspējīgi, lai darba devēji viņus labprāt ņemtu darbā pēc studiju beigšanas Daugavpils medicīnas koledžā, lai absolventi būtu apmierināti ar iegūto izglītību, lai viņiem būtu labi atalgots darbs, lai viņi savā dzīvē justos apmierināti un stabili,” uzsvēra Jankovska.

DU rektore Irēna Kokina atzina, ka tāpat kā jebkurā nozarē profesionāļiem un pasniedzējiem galvenais ir darboties jaunu zināšanu un praktisko iemaņu nodošanā. Tieši ar šādu lozungu arī aizritēja abas konferences dienas. Pasākumā bija iespēja gan klausīties referātus, gan piedalīties meistarklasēs.

Pašlaik speciālistu sagatavošana ir orientēta uz praksē balstītām studijām, kas ietver gan nepieciešamās teorētiskās zināšanas, gan arī praktiskās iemaņas, gatavojot speciālistus prakšu vietās. Nevar pārvērtēt arī personīgos kontaktus, kurus var dibināt šādu konferenču un meistarklašu gaitā,” teica Kokina.

Augstskolas vadītāja pauda gandarījumu par to, ka šī ir jau piektā konference, kā arī uzsvēra, ka koledžas darbinieki ir nopietni strādājuši, pieaicinot pasākumam vairāk nekā 90 dalībniekus no piecām valstīm, kas tādai mācību iestādei kā Daugavpils medicīnas koledža ir milzīgs skaitlis.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule atzina, ka veselības aprūpes sistēmā patlaban ir virkne izaicinājumu ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropā un pasaulē, kas saistīti ar pandēmijas sekām, ko joprojām izjūtam, jo sabiedrības veselības rādītāji kopumā ir pasliktinājušies, kā rezultātā Latvijas veselības aizsardzības sistēmas iestādes izjūt lielu slodzi, kas, savukārt, rada jaunus izaicinājumus. Tādēļ šāda tikšanās un domu apmaiņa ir ļoti svarīga, lai varētu dalīties ar kolēģiem gan pieredzē, gan pārrunāt ikdienas problēmas.

Viena no lielākajām problēmām, ar kuru saskaras Latvija, ir personāla trūkums un tā izdegšana. Daudzi mediķi vēlas atpūsties un pamet darbu medicīnā. Tas rada problēmas pakalpojuma nodrošināšanā. Vēl jo vairāk, tie mediķi, kuri paliek strādāt veselības aprūpes nozarē, saskaras ar ļoti lielu slodzi. Šādā situācijā svarīgi ir atrast gan motivējošus, gan darba vidi uzlabojošus faktorus, runāt par atalgojuma uzlabošanas iespējām, lai motivētu atgriezties sistēmā gan mediķus, kas no tās ir aizgājuši, gan motivētu jauniešus studēt un nākt medicīnā strādāt,” uzsvēra Cipule.

Svarīgi ir arī stiprināt informācijas apmaiņu un savstarpējo sadarbību starp medicīnas iestādēm, sevišķi, kas attiecas uz pacientu datiem, tai skaitā slimības vēsturi un izmeklējumiem, lai katrā iestādē varētu saprast, kas pacientam konkrētajā brīdī ir vissvarīgākais un pa kādiem ceļiem viņu virzīt, lai viņš saņemtu nepieciešamo palīdzību.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Vasiļjevs, uzrunājot konferences dalībniekus, atzina, ka veselības aprūpe pēdējā laikā ir viena no apspriestākajām nozarēm medijos un sabiedrībā kopumā. Ar šo sistēmu nākas saskarties ikvienam no mums. Diemžēl pagaidām nav izdevies atrisināt finansējuma nepietiekamības un personāla trūkuma problēmu, kā arī pārslodzes un efektivitātes problēmas veselības aprūpes sistēmā.

Daugavpils pilsētas pašvaldība savas kompetences ietvaros cenšas sekmēt problēmu risināšanu veselības aprūpes jomā. Pilsētā darbojas jauno ārstu atbalsta programma, pateicoties kurai uz šodienu Daugavpils reģionālajā slimnīcā atgriezušies vairāk nekā desmit jauni sertificēti speciālisti. Tāpat pašvaldība piešķir finansējumu jaunas aparatūras iegādei.

Pašvaldības vadītāja vietnieks pateicās Līvijai Jankovskai un viņas komandai par iniciatīvu rīkot šādu konferenci, jo profesionāļiem tiekoties, apmainoties ar pieredzi un diskutējot, var rast risinājumu daudzām problēmsituācijām.

Konferences darba gaitā tās dalībnieki varēja noklausīties vairākus referātus: “Podologa kompetences aprūpes procesā pacientiem ar cukura diabētu”, “Sociālās inovācijas augstākajā izglītībā”, “Efektīva anestēzija akūtu išēmisku sindromu gadījumā”, “Starptautiskā sadarbība Veselības aprūpes jomā”, “Polijas universitāšu sociālā atbildība mainīgajos sociālekonomiskajos apstākļos, piemēram, „WSG Universitātes aktivitātes Ukrainas bēgļiem”, “Izaicinājumi un iespējas izglītībā medicīnas jomā” un “Ārstniecības personu un sociālo pakalpojumu sniedzēju sadarbība -- efektīva pacientu/klientu atveseļošanās metode”.

Konferences otrajā dienā, 19. aprīlī, norisinājās profesionālās meistarības konkurss, kurā piedalījās medicīnas koledžu studentu komandas no visas Latvijas. Paralēli notika arī meistarklases un paraugdemonstrējumi kosmetoloģijā. Visas dienas garumā bija iespēja iepazīties ar pārstāvju kosmētikas un pakalpojumu piedāvājumu stendos.