„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.2 °C
skaidrs laiks

Augšdaugavas novadā nomarķēti divi velomaršruti

Publicitātes bildes

Īstenojot Lauku atbalsta dienesta atbalstītu projektu “Veloinfrastruktūras un tūrisma informācijas pieejamības pilnveidošana Augšdaugavas novadā”, Augšdaugavas novadā ir nomarķēts velomaršruta Nr. 7 “Daugavpils--Salacgrīva” posms “Daugavgrīvas cietums--Ilūkste--Dviete--Dunava”, kā arī velomaršruts Nr. 791 “Vidussēlijas mazais loks”.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestādes “TAKA” vadītājs Rolands Gradkovskis “Latgales Laikam” pastāstīja, ka pērn "Daugavpils novada tūrisma informācijas centrs" iesniedza izvērtēšanai Lauku atbalsta dienestā projektu “Veloinfrastruktūras un tūrisma informācijas pieejamības pilnveidošana Augšdaugavas novadā”. Izvērtējot to atbilstoši noteiktajai kārtībai un spēkā esošajiem noteikumiem, Lauku atbalsta dienests projekta pieteikumu apstiprināja.

Velomaršruts Nr. 7 “Daugavpils--Salacgrīva” no Daugavgrīvas cietuma ved līdz Ilūkstei, Dvietei un Dunavai, pēc tam pa Daugavas kreiso krastu turpinās līdz Ķegumam, bet tad pāri Daugavai, gar Rīgu uz Ziemeļiem Salacgrīvas virzienā. Augšdaugavas novads bija palicis viens no pēdējiem, kas nebija nomarķējis savu maršruta daļu, jo vēl pavisam nesen nebija īstas skaidrības, kas to darīs. Pēc Daugavpils un Ilūkstes novada apvienošanas tika nolemts pievienoties kopējam maršrutam, to nomarķējot.

Nomarķētais velomaršruts Nr. 791 “Vidussēlijas mazais loks”, kura kopējais garums ir aptuveni 55 kilometri, no Ilūkstes ved caur Dvieti, Bebreni, Eglaini, Šēderi un Pilskalni atpakaļ uz Ilūksti. Lai arī neliela daļa šī velomaršruta, aptuveni septiņi kilometri, tika izbraukta tūrisma triatlona laikā, maršruta oficiālā atklāšana ir paredzēta augustā (būs konkrēts datums!), kad tiks rīkots speciāls šim pasākumam veltīts velo pārbrauciens. Savukārt maršruta Nr. 7 nomarķētā posma atklāšana, visdrīzāk, varētu notikt nākamgad.

Vidussēlijas mazais loks” ir izzinošs velomaršruts, kas ietver Dvietes palienes un Pilskalnes Siguldiņas dabas parka, floras, faunas, ģeoloģiskās un kultūras vērtības, Bebrenes un Eglaines vēstures stāstus, kā arī Ilūkstes mazpilsētas romantiku. Maršruts iet garām vairākām viesu mājām, viesnīcām, Bebrenes un Dvietes muižām, vairākām privātkolekcijām un muzejiem. Viena no lielākajām maršruta vērtībām ir Dvietes palienes un Pilskalnes Siguldiņas dabas parka flora un fauna, vairāki dabas liegumi, brīnišķīgi skati, liels daudzums meža zvēru ar varbūtību satikt tos velomaršruta gaitā, kā arī savvaļas zirgi.

Ainaviski, vizuāli un informatīvi maršruts ir ļoti daudzveidīgs. To izbraucot, iespējams tuvāk iepazīt dabas parka floru un faunu, kultūrvēsturisko mantojumu, populārākos tūrisma objektus un vietējo iedzīvotāju ikdienas dzīvi.

Velomaršruta posmā no Šēderes līdz Dvietei, kas ir aptuveni 18 kilometri, ceļam ir asfalta segums, atlikušajā posmā -- grants segums. Četru kilometru posmā pa ceļu P72 autotransporta intensitāte ir vidēja, pārējā maršruta daļā -- maza. Ceļa grants seguma kvalitāte var mainīties atkarībā no laika apstākļiem un ceļu uzturēšanas intensitātes.

Bez velomaršrutu marķēšanas projektā paredzēta arī 71 ceļa zīmes uzstādīšana, 50 mazo stendu ar kabatām, 5 āra stendu ar kabatām, 6 lielo TIC stendu ar kabatām iegāde un uzstādīšana, pārvietojama tūrisma izstāžu komplekta, 9 metāla skapju vērtīgu suvenīru un dokumentu uzglabāšanai, 4 stikla skapju, tūrisma drukas un prezentācijas materiālu iegāde, sešu divpusēju izkārtņu "I" un 2 koka norāžu iegāde un uzstādīšana, trīs velosipēdu apkopes staciju izveide, mēbeļu komplekta Subates TIP iegāde, kā arī 3 informatīvo stendu uzstādīšana.

Velomaršruts tiks atvērts 27. augustā.

Projekta “Veloinfrastruktūras un tūrisma informācijas pieejamības pilnveidošana Augšdaugavas novadā” attiecināmās izmaksas ir 45 389 eiro, tajā skaitā publiskais finansējums -- 40 850 eiro, ko atbalsta saņēmējam būs tiesības saņemt, īstenojot projektu atbilstoši atbalsta saņemšanas nosacījumiem.