„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+17.3 °C
nedaudz mākoņains

Atklāta mākslas simpozija “Ceramic Laboratory” izstāde

Ivars Soikāns

Vasaras saulgriežos, 21. jūnijā, pl. 16.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā norisinājās 11. Starptautiskā keramikas mākslas simpozija “Ceramic Laboratory” noslēguma pasākums, kurā tika sumināti tā dalībnieki un atklāta divu nedēļu laikā tapušo simpozija jaundarbu izstāde.

Simpozija dalībniekus sveica un par paveikto darbu pateicās arī Korejas vēstnieks Latvijā Lee Tongs, kurš bija ieradies uz izstādes atklāšanu. Viņš uzsvēra, ka keramika simbolizē cilvēces ilgstošos un nenogurstošos pūliņus izveidot kaut ko vērtīgu un skaistu no materiāla, kas atrodams zemē. Koreja ir slavena ar savām porcelāna mākslas tradīcijām. Tā ir arī sekmējusi porcelāna apstrādes tehnoloģiju apmaiņu starp Ķīnu un Japānu.

Lee Tongs pauda gandarījumu, ka Latvijas un Korejas sadarbība keramikas jomā vēršas plašumā. Pērn Korejā notika Latvijas keramikas mākslas izstāde. Savukārt šogad Latvijā ir gaidāma Korejas keramikas izstāde. “Keramika ir visas cilvēce mantojums un liels dārgums. Māksla ļauj cilvēkiem labāk saprasties un stiprina savstarpējo solidaritāti. Ceru, ka šajos smagajos laikos māksla padarīs mūs civilizētākus un cilvēcīgākus,” pauda cerību Lee Tongs.

Pateicības vārdus par darbu simpozijā tā dalībniekiem teica un izstādes atklāšanā klātesošos sveica arī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā vadītājs Māris Čačka. Viņš arī uzsvēra, ka Starptautiskā keramikas mākslas simpozija “Ceramic Laboratory” veicina arī kopīgu mākslas kultūras telpas attīstību.

Turpinājumā pasākuma kuratori Valentīns Petjko un Aivars Baranovskis pasniedza sertifikātus simpozija dalībniekiem -- vienpadsmit māksliniekiem no Latvijas un ārvalstīm: Šamajam Semam Gibšam (Izraēla), Karinai Pučai-Grasi (Itālija), Kenam Jutdanajam Sripaibūnam (Taizeme), Annai Nurgai (Igaunija), Čonhunam Junam (Dienvidkoreja), Adilam Raiteram (Indija), kā arī pašmāju keramiķiem Unai Gurai, Lilijai Zeiļai, Ilonai Abdulajevai, Kristīnei Nicmanei un Nellijai Dzalbai.

11. Starptautisko keramikas mākslas simpoziju tradicionāli rīkoja Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru. Pasākums sākās 6. jūnijā ar dalībnieku pieteikuma darbu izstādes atklāšanu, kam sekoja Daugavpils un Latgales izzināšana ekskursijās, intensīvs darbs studijā, cepļu kurināšana, prezentācijas, paraugdemonstrējumi un simpozija noslēguma izstādes atklāšana.