„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+5.4 °C
apmācies

Labākā apetīte izglītojamajiem ir tajās skolās, kur tuvumā nav veikalu

Ivars Soikāns

Atšķirībā no Daugavpils, kur izglītojamo ēdināšanai mācību iestādēs tiek piesaistīti privātie uzņēmēji, Augšdaugavas novadā šo pakalpojumu nodrošina pašvaldība, “Latgales Laikam” pastāstīja Augšdaugavas novada domes izpilddirektors Pēteris Dzalbe.

Šim nolūkam tiek iepirkti nepieciešamie produkti, nodrošinot izglītojamajiem sabalansētu uzturu. Ieviest zviedru galdus, nodrošinot izglītojamajiem ēdiena izvēles iespējas, Augšdaugavas novadā pagaidām netiek plānots. Vecāki, kuru bērni izglītības iestādēs saņem ēdināšanu, par šo pakalpojumu jau šobrīd piemaksā un ar ēdiena kvalitāti un klāstu esot apmierināti, skaidroja izpilddirektors.

Ēdināšanas izmaksas novadā svārstās, jo ir dažādas iespējas -- ēst tikai zupu vai zupu un otro ēdienu vai zupu, otro ēdienu un launagu. Līdz ar to, atkarībā no izvēlētās ēdienkartes, svārstās arī vecāku līdzmaksājums.

Savukārt Augšdaugavas novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins piebilda, ka vecāki piemaksā daļu tikai par produktu iegādi. Savukārt, atskaitot maksu par produktiem, ēdināšanas kopējās izmaksas veido arī maksa par elektrību, traukiem, mazgāšanas līdzekļiem, amortizācijas maksa par virtuves iekārtām, telpu uzturēšanas izmaksas, virtuves darbinieku darba apmaksa, kā arī citas izmaksas, kas ir pietiekami lielas un svārstās no septiņiem līdz deviņiem eiro par cilvēku.

Patlaban notiek iepirkums produktiem nākamajam termiņam un pagaidām nav zināms, kā inflācija ietekmēs šo procesu. Ir bijušas kompānijas, kas kopš marta mēģinājušas sadārdzināt cenas par piegādātajiem produktiem. Pašvaldība nav gājusi pretī, norādot, ka nav pietiekama pamatojuma, lai produktus iepirktu dārgāk.

Tagad ir vasara, kad produktus iegādājas tikai pirmsskolas izglītības iestādēm. Iepirkums tūlīt beigsies un pašvaldība varēs vērtēt, kāda situācija ir ar pakalpojuma maksu.

Vislabāk bērni ēd tajās skolās, kur tuvumā nav veikalu. Zemgales vidusskolā, kur tuvumā nav veikala, kur bērni atrodas visu dienu, viņi apēd visu un neko neizvēlas. Savukārt, ja blakus ir veikals, izglītojamie nereti tur iepērkas un ēd to, kas viņiem patīk, bet varbūt ne vienmēr ir veselīgs.

Pēc pašvaldības vadītāja domām vecākiem bērnus par ēdināšanas procesu vajadzētu izglītot arī ģimenēs.