„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. maijs
Otrdiena
Enriko, Henriete, Henrijs, Jete
+2.2 °C
apmācies

Latgales Industriālo tehnikumu 2022./2023. m.g. absolvēja vairāk nekā 300 jaunie speciālisti2

Publicitātes bildes

Šogad Latgales Industriālajā tehnikumā diplomu par vidējo profesionālo izglītību saņēma 333 jaunie speciālisti galvenokārt tehniskajā jomā, kas Latvijas darba tirgū ir ļoti pieprasīta.

Svinīgais pasākums notika 29. jūnijā. Apsveikt tehnikuma absolventus ieradās ne tikai pedagogi un radinieki, bet arī topošie darba devēji. Tagad varēs kompensēt speciālistu trūkumu ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu darba tirgū. „Mūsu iestādē izglītojamie apgūst tehniskās specialitātes, tāpēc nosaukums ir - Industriālais tehnikums. Mēs sagatavojam automehāniķus, mašīnbūves tehniķus, apdares darbu tehniķus, transportbūvju būvtehniķus, lokmetinātājus (MAG un TIG), autovirsbūvju remontatslēdzniekus, interjera dizainera asistentus, lauksaimniecības mehanizācijas tehniķus, arhitektūras tehniķus un daudzus citus speciālistus, kuri tiek apmācīti modernās darbnīcās ar visu mācībām nepieciešamo aprīkojumu. Struktūrvienībā Dagdā tiek sagatavoti konditoru palīgi, krāšņu un kamīnu mūrnieki, ainavu būvtehniķi u.c.. Pēdējā laikā par profesionālo izglītību un speciālistu trūkumu raksta daudzi izdevumi, tostarp „Dienas Bizness”. Tas ir tas, par ko es runāju jau 30 gadus. Profesionālā izglītība ir valsts ekonomikas pamats, tās ir valstij nepieciešamās darba rokas,” teica Latgales Industriālā tehnikuma direktore Ināra Ostrovska.

Latgales Industriālo tehnikumu izvēlas daudzu skolu absolventi, kuri beiguši 9. vai 12. klasi, kā arī tie, kuri vēlas pārkvalificēties. Tehnikumā strādā kompetenti pasniedzēji un meistari, kuri pieprasa no izglītojamajiem pilnu atdevi. Runa ir ne tikai par praktiskajām nodarbībām, bet arī teorētiskajām zināšanām. Turklāt ļoti stingri tiek vērtēti arī kvalifikācijas darbi. Pēc Ināras Ostrovskas teiktā, eksāmeni ir ne tikai darbietilpīgs, bet arī visai dārgs process, īpaši ja runa ir par metālapstrādi. Bet tas ir tā vērts. Šogad eksāmenu darbus vērtēja ļoti pieredzējuši speciālisti.

Īpašu ievērību ir pelnījusi smago spēkratu mehāniķu apmācības programma, kura tiek īstenota gan Daugavpilī, gan Višķos. Apgūt šo profesiju Latvijā piedāvā tikai divas izglītības iestādes, tostarp Latgales Industriālais tehnikums. Šīs programmas izglītojamajiem, pēc jaunajiem standartiem, otrajā kursā ir jākārto zemāks kvalifikācijas eksāmens – smago spēkratu atslēdznieks. Kā stāsta pieredzējuši pedagogi, eksāmens bija ļoti grūts, jo jauniešiem bija jāizpilda vairāk nekā trīsdesmit dažādi uzdevumi. Tomēr visas piepūles ir tā vērtas, jo šīs jomas speciālisti ir ļoti pieprasīti gan Latvijas, gan starptautiskajā darba tirgū. Un, neskatoties uz grūtībām, visi izglītojamie nokārtoja sarežģīto eksāmenu, apliecinot augsto sagatavotības līmeni.

Šajā mācību gadā izglītības iestāde aktīvi piedalījās Eiropas programmā ERASMUS+, stažējoties daudzās valstīs un pārņemot ārzemju speciālistu pieredzi. “Es jūtos lepna un gandarīta, dzirdot mūsu studentu atsauksmes par to, ka Latgales Industriālajā tehnikumā ir ļoti augsts speciālistu sagatavošanas līmenis, un pat tika atzīmēts, ka ārzemniekiem ir jābrauc pie mums mācīties un apgūt mūsu pieredzi.” emocijās dalījās I. Ostrovska.

Vēl viens Latgales Industriālā tehnikuma veiksmīgās darbības apliecinājums ir divu absolventu saņemtie pateicības raksti Simtgades izcilniekam un Finanšu ministrijas Simtgades stipendijas. Šīs balvas tiek pasniegtas izglītojamajiem, kuri sasniedz izcilus rezultātus ne tikai mācību procesā, bet arī iegūst augstus rezultātus Latvijas un starptautiskos konkursos un olimpiādēs. Tik augstu vērtējumu saņēma Anastasija Vinogradova un Māris Pimenovs. “Mani, pirmām kārtām, ieinteresēja programma „Arhitektūras tehniķis”, vēlējos savu nākotni saistīt ar šo jomu, turklāt šī specialitāte ir gana pieprasīta. Mums bija lieliski skolotāji un ļoti interesantas nodarbības. Man izdevās piedalīties daudzos aizraujošos projektos un konkursos. ERASMUS+ projekta ietvaros apmeklēju Vāciju un Itāliju. Un vispār, godīgi sakot, dzīve šeit ir ļoti interesanta.” sacīja Anastasija Vinogradova. Ar viņu vienisprātis arī Māris Pimenovs: “Daudzi mani radinieki ir saistīti ar būvniecības nozari, un jau kopš bērnības esmu interesējies par ēku būvniecību. Tāpēc izvēlējos Latgales Industriālo tehnikumu, jo zināju, ka šeit tiek sagatavoti lieliski šīs jomas speciālisti.”

Jāatzīmē, ka Anastasija piedalījās un uzvarēja ne tikai konkursos, kas saistīti ar viņas specialitāti, bet izcīnīja godalgotas vietas arī vēstures un svešvalodu olimpiādēs. Tas liecina, ka tehnikumā strādā ne tikai augsti kvalificēti meistari, bet arī izcili vispārizglītojošo priekšmetu pasniedzēji.

Pēc vidējā profesionālās izglītības diploma saņemšanas Māris un Anastasija turpinās pilnveidot savas zināšanas. Viņi plāno stāties Rīgas Tehniskajā universitātē. Anastasija nākotnē, ļoti iespējams, kļūs par slavenu arhitekti, bet Māris vēlas kļūt par uzņēmēju būvniecības jomā.

Pārējie absolventi ir gatavi iestāties darbā, kur viņus ar nepacietību gaida darba devēji, vai turpinās izglītību augstskolās.

Savukārt šobrīd Latgales Industriālajā tehnikumā notiek dokumentu pieņemšana. Kā pastāstīja Latgales Industriālā tehnikuma Metodiskā un pedagogu tālākizglītības centra vadītāja Jolanta Savvina, 9. un 12. klašu absolventiem ir pieejams plašs dažādu programmu klāsts, ko īsteno trīs izglītības iestādes struktūrvienības. Daugavpilī ir pieejamas 17 dažādas programmas, tādas kā apdares darbu tehniķis, transportlīdzekļu krāsotājs, transportbūvju būvtehniķis, arhitektūras tehniķi u.c.. Nākošajā, 2023./2024. mācību gadā, Višķos tiks apmācīti ainavu būvtehniķi, lauksaimniecības mehanizācijas tehniķi, augkopības tehniķis un augkopji. Savukārt Dagdas struktūrvienībā būs iespēja apgūt ēku būvtehniķa, apdares darbu tehniķa, ainavu būvtehniķa, krāšņu un kamīnu mūrnieka, konditora palīga specialitātes. Skolu absolventiem līdz 18. augustam ir iespēja iesniegt dokumentus mācībām tehnikumā.

Pēc 9. klases tehnikumā ir iespēja iegūt izglītību 4 gadu laikā vai viena gada laikā arodizglītības programmas. Tomēr pēc 12. klases tehnikums piedāvā apgūt profesiju pusotra vai divu gadu laikā, atkarībā no specialitātes. Izglītojamajiem, kas dzīvo citās pilsētās vai novados, ir iespēja dzīvot dienesta viesnīca. Kā arī ir iespējams saņemt stipendiju līdz pat 150 EUR, taču svarīgi ir ne tikai gūt labus panākumus mācībās, bet arī aktīvi piedalīties ārpusstundu dzīvē. Latgales Industriālajā tehnikumā liela uzmanība tiek pievērsta sportam, ir savas komandas, kas piedalās dažādās sacensībās, izcīna medaļas un čempionu titulus. Septembra sākumā tiks atklāta tehnikuma jaunā sporta zāle.

Ja vēlaties uzzināt vairāk informācijas par uzņemšanu Latgales Industriālajā tehnikumā, varat apmeklēt tehnikumu Daugavpilī (Jātnieku ielā 87) vai izglītības iestādes struktūrvienības Višķos un Dagdā.

Par mācību iespējām tehnikumā var sazināties pa tālruņiem: 28818932 (Daugavpils), 26585845 (Višķi), 26706303 (Dagda). Turklāt visa informācija pieejama Latgales Industriālā tehnikuma oficiālajā mājaslapā www.lint.lv.