„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+13.5 °C
daži mākoņi

Daugavpilī SC-2 teritorijā top jauna šķeldas katlumāja

Ivars Soikāns

Lai stabilizētu apkures tarifu, Daugavpilī pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” siltumcentrāles Nr. 2 (SC-2) teritorijā tiek būvēta jauna šķeldas katlumāja. Patlaban notiek aktīva būvniecība.

PAS „Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Aleksandrs Karpenko Kā „Latgales Laiku” informēja, ka katlumājas būvniecību plānots pabeigt līdz gada beigām. Jaunās šķeldas katlumājas nodošana ekspluatācijā palielinās Daugavpils siltumapgādes uzņēmuma biokurināmā jaudas par vēl 20(+4) megavatiem (MW), ļaujot izmantot izdevīgāko kurināmā veidu, tādējādi stabilizējot apkures tarifu pilsētā.

Būvdarbus objektā veic SIA “Monum”, projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 20,7 miljoni eiro, no kuriem četrus miljonus līdzfinansēs Centrālā finanšu un līgumu aģentūra no Eiropas struktūrfondu līdzekļiem.

Projekta realizāciju sarežģī tas, ka SC-2 teritorijā ir nelīdzens reljefs. Jaunās katlumājas ēku izdevies ieprojektēt tā, lai esošā nogāze tiktu izmantota ērtākai šķeldas izkraušanai un uzglabāšanai. Būvdarbu gaitā katlumājas ēka tiks būvēta ap jau uzstādītiem katliem, ekonomaizeriem, dūmeni un pārējo aprīkojumu.

Pašlaik būvnieki jau ir izbetonējuši pamatus katlu uzstādīšanai un jaunajam dūmenim. Būvdarbu veikšanai SC-2 teritorijā nojaukts vecais dūmenis, apsardzes ēka, pārcelts gāzes vads un citas inženierkomunikācijas, kas traucēja jaunās katlumājas būvniecībai.

Pēc būvdarbu pabeigšanas nākamā gada sākumā ir ieplānoti ieregulēšanas un palaišanas darbi, lai jau 2023./2024. apkures sezonā jaunajā katlumājā saražotā siltumenerģija tiktu izmantota daugavpiliešu mājokļu apsildei.

Katlumāja tiks darbināta ar koksnes šķeldu, kas šobrīd joprojām ir ekonomiski izdevīgāks kurināmais nekā dabasgāze vai pat sašķidrinātā naftas gāze, ar ko SC-2 tika kurināta šoziem. Taču no gāzes katliem SC-2 nav plānots atteikties, jo tos varēs izmantot gadījumā, ja kurināt ar gāzi kļūs izdevīgāk nekā ar šķeldu, kā arī "pīķa slodžu" nodrošināšanai īpaši aukstās dienās. Tādējādi PAS “Daugavpils siltumtīkli” spēs diversificēt izmantojamā kurināmā veidus, stabilizējot apkures tarifu Daugavpilī”, skaidroja Aleksandrs Karpenko.

Jaunās katlumājas jauda būs 20(+4) MW, un tā strādās tikai apkures sezonas laikā, jo vasarā pilsētnieku pieprasījumu pēc karstā ūdens pilnībā nodrošina SC-3 teritorijā 2021. gadā uzbūvētā un 2022. gada sākumā ekspluatācijā nodotā šķeldas katlumāja ar 30(+6) MW jaudu. Tāpat Daugavpilī darbojas vēl divas lokālās katlumājas, kuras tiek darbinātas ar biokurināmo. Katlumājā “Križi” siltumenerģijas ražošanai tiek izmantota šķelda, bet katlumāja “Kalkūni” -- koksnes granulas.