„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. maijs
Otrdiena
Enriko, Henriete, Henrijs, Jete
+4.2 °C
apmācies

Latgales Industriālā tehnikuma jaunieši un skolotāji apgūst pieredzi Eiropā

Publicitātes bildes

Latgales Industriālais tehnikums saņēmis izcilības apliecinājumu par profesionālās izglītības Erasmus+ mobilitāšu īstenošanu. Tas ir apliecinājums augstas kvalitātes mobilitātes darbībām, ko tehnikums apņēmies mērķtiecīgi, saskaņā ar izstrādāto rīcības plānu īstenot arī turpmāk, vienlaikus nodrošinot izglītības iestādes attīstību.

 

Mācību iestādes direktore Ināra Ostrovska norāda, ka tehnikumam ir 41 sadarbības partneris 22 valstīs. Sadarbība ar ārvalstu partneriem ir nepieciešamība un mūsdienīgas profesionālās izglītības likumsakarīga sastāvdaļa. “Katru gadu parakstām vismaz divus jaunus sadarbības līgumus ar partneriem ārvalstīs. Šajā mācību gadā esam noslēguši sadarbību ar Klaipēdas Tehnoloģiju mācību centru un Marijampoles Profesionālās izglītības centru Lietuvā. Tikko kā atgriezāmies no pieredzes apmaiņas brauciena Polijā, kur tikāmies ar Novi Sončas pašvaldības un Gribovas liceja vadību, lai pārrunātu iespējamos sadarbības virzienus nākotnē,” stāsta Ināra Ostrovska.


Tehnikuma Projektu nodaļas vadītāja
Inta Laurena informē, ka šajā mācību gadā no Latgales Industriālā tehnikuma un tā izglītības programmu īstenošanas vietām “Dagda” un “Višķi” 14 ārvalstīs stažējās 111 Erasmus+ projektu dalībnieki: “Mūsu izglītojamie stažējās mācību praksē ārvalstu uzņēmumos. Savas zināšanas darba vērošanā un kursos papildināja arī tehnikuma skolotāji un darbinieki. Visvairāk mācību mobilitātes īstenotas Vācijā, Polijā, Portugālē un Itālijā.”

 

Savukārt Latgales Industriālajā tehnikumā šogad viesojušies 27 studenti un skolotāji no Lietuvas, Igaunijas, Francijas, Tadžikistānas, Filipīnām, Ungārijas, Indijas un Lesoto Dienvidāfrikā, informēja projektu koordinatore Ilona Leonova, sakot paldies Daugavpils uzņēmumu - “Latgales Ceļdaris”, “Binders”, “Mediastrims”, “DSM Meistari”, kafejnīcas “TECTO Bakery” kolektīviem un prakšu vadītājiem, kuri labprāt uzņēma pie sevis mācību praksē jauniešus no citām Eiropas valstīm. Tā bija liela uzdrīkstēšanās un arī atbildība.


Arhitektūras un dizaina nodaļas vadītāja, pavadošā persona
Valentīna Siņakova uzskata, ka prakse ārvalstu uzņēmumos izglītojamajiem ir unikāla iespēja redzēt, kā strādā viņu izvēlētajā profesijā citās valstīs, apgūt jaunākās tehnoloģijas, uzlabot svešvalodu zināšanas, iepazīt dažādu tautu vēsturi, kultūru un tradīcijas, kā arī sadraudzēties ar jauniešiem no citām valstīm.

 

Divas arhitektūras tehniķes un divas interjera dizaineres, saņemot profesijai atbilstošus uzdevumus, stažējās vienā no Martinas Frankas projektēšanas birojiem. Arhitektūras tehniķes izpildīja ģenerālajā rasējumā smalkās detaļas, kuras vēlāk tika iesietas lielajā projekta rasējumu grāmatā. Savukārt interjera dizaineru asistentes strādāja pie šim reģionam raksturīgo vēsturisko būvju - truļļu māju interjera projektiem. Meitenēm vajadzēja izpētīt pašas arhitektūras konstrukcijas, veikt mērījumus un piedāvāt dažādus interjera mēbeļu izvietojumus,” pastāstīja Valentīna Siņakova.

 

Pedagoģe atzina, ka ieguvēja bijusi arī viņa, jo mācību prakses gaita viņai bija iespēja paskatīties, kā izglītojamās strādā pie darba devēja.

 

Prakses laikā izglītojamās iepazinās arī ar vietējo Martinas Frankas kultūru. No prakses brīvajā laikā vienā no nedēļas nogalēm viņas apmeklēja arī Itālijas galvaspilsētu Romu, kur apskatīja populārākās kultūrvietas. “Ieraudzīt kādreiz grāmatās redzētos attēlus reālajā dzīvē ir nenovērtējami. It sevišķi svarīgi tas ir jauniešiem, kas studē arhitektūras un dizaina nodaļā,” uzsvēra Valentīna Siņakova.

 

Topošais transportlīdzekļu krāsotājs Dāvis Fjodorovs stažējās praksē autoservisā Portugālē netālu no Lisabonas. “Uz darbu braucām ar autobusu. Tas sākās plkst.9.00 un beidzās 16.00. Tā kā apgūstam krāsošanu, arī darbi servisā tika doti saistībā ar krāsošanu, špaktelēšanu, slīpēšanu un lakošanu. Profesiju tehnikumā Daugavpilī bijām apguvuši pietiekami labi, lai mācību gaitā iegūtās zināšanas varētu pielietot studiju praksē. Apguvām arī vairākus jaunus darba paņēmienus, piemēram, kā dažādos procesos izmantot slīpēšanu vai kā noņemt laku, ja tās ir uzpūsts pārāk daudz,” dalījās atziņās Dāvis.

 

Pēc darba praktikantiem bija brīvais laiks, kad viņi varēja atpūsties un iepazīties ar pilsētu. “Pēc darba iepazināmies ar Lisabonu, bet brīvdienās sanāca aizbraukt līdz blakus esošajām pilsētām un okeānam. Bija ļoti interesanti, apskatīt skaistas vietas, iepazīties ar vietējām tradīcijām. Īpaši iespiedies atmiņā ir brauciens līdz okeānam, kur pavērās brīnišķīgi dabas skati,” stāsta Dāvis.

 

Arī topošā arhitektūras tehniķe Marika Stagoršne praksē stažējās Portugālē. “Erasmus+ programmas apmaiņas braucienos esmu piedalījusies divas reizes. Pirmo reizi bijām Vācijā Šķeidicā, kur trīs nedēļas veidojām projektu „savai mājai”, bet otrreiz - Portugālē, Montižo. Prakses gaita strādāju AutoCad programmā, veidoju dzīvokļu plānu skices kopā ar diviem arhitektiem, kuri deva man darba uzdevumus. Šie pieredzes apmaiņas braucieni ļāva man papildināt savas prasmes AutCad un Sketchup programmu lietošanā, kā arī uzlabot svešvalodu zināšanas. Interesanti bija arī papētīt pasauli, iepazīt cilvēkus, ar kuriem kopā mācījāmies, darbojāmies un ceļojām, iegūt jaunus draugus,” stāsta Marika.

 

Šajā mācību gadā ir parakstīts arī transnacionālās sadarbības Erasmus+ PoVE Water projekta līgums, informē projektu koordinatore Viktorija Baranovska. Projekta īstenošanā piedalās 23 partneri no septiņām valstīm: Igaunijas, Nīderlandes, Maltas, Čehijas, Vācijas, Dienvidāfrikas un Latvijas. “Projekta koordinatoru ievadsanāksme notika Maltā, Sliema pilsētas MCAST koledžā, savukārt, 2.sanāksmi organizēja Rīgas Tehniskā universitāte tepat Latvijā. Projekta ietvaros trešā kursa inženiersistēmu būvtehniķi kopā ar profesionālās izglītības skolotājiem piedalījās Mendela Universitātes Ūdens dienu ietvaros organizētajos pasākumos Brno, Čehijā. Piedaloties šādos projektos, tehnikumā tiek ieviesti neskaitāmi jauninājumi,” uzsvēra Viktorija Baranovska. Viens no projekta mērķiem ir izveidot infrastruktūru līdz 2026.gadam, lai Eiropas ūdensapgādes nozarē īstenotu profesionālo izcilību, tādējādi nodrošinot pamatu profesionālās izglītības programmu izstrādei.

 

Latgales Industriālajā tehnikumā arī vasara ir spraigs laiks, jo notiek intensīva mobilitātes pasākumu plānošana nākamajam mācību gadam.