„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+16.4 °C
skaidrs laiks

Postošie negaisi turpina postīt Augšdaugavas novadu

Publicitātes bildes

Pirmdien, 7. augustā, pirms pusdienlaika sāka pienākt ziņas no Dobeles novada. Krusa un spēcīga vētra radīja neatgriezeniskus bojājumus. Vēlā pēcpusdienā arī Augšdaugavas novada iedzīvotāji sāka publicēt šausminošus kadrus pēc negaisa. Negaiss nesaudzēja Kalkūnes, Berķeneles un Sventes iedzīvotājus...

 

Visu vasaru centāmies glābt ražu no sausuma. Pirkām piecu litru ūdens pudeles, vedām ūdeni laistīt dārzu. Un "še tev...,"- nolaiž rokas vasarnīcas Kalkūnes novadā īpašniece Jeļena. Sievietei ir grūti savaldīt asaras. Dažas minūtes nodarīja neatgriezenisku kaitējumu visai ražai. No dobēm nekas nav palicis pāri, apkārt sasisti kabači, ķirbji, gurķi. Blakus ir siltumnīca, kurā nav palicis neviens stikla gabals, un iekšā - milzīgs haoss. Viss, ko vasarnīcu īpašnieki tik rūpīgi centās saglābt: gurķīši, tomāti, paprika - nekas nav palicis. Taču tā nav vienīgā problēma. Lielākajai daļai māju bija šīfera jumti. Krusa gandrīz vistas olas lielumā sabojāja pārklājumu.

Remontdarbiem nepieciešami lieli naudas līdzekļi. Vienīgais jautājums ir, kur tos dabūt. Gandrīz neviens mājoklis nebija apdrošināts. Kurš gan apdrošina pavisam nelielas un vienkāršas vasaras mājiņas?! Patiesībā apdrošināšana ne vienmēr kompensē dabas katastrofu radītos zaudējumus. Jeļenas stāsts nav unikāls. Mēs runājam par desmitiem, simtiem upuru.

Otrdienas, 8. augusta rītā Augšdaugavas novada pašvaldības vadība tikās ar pagasta pārvalžu vadītājiem, lai uzzinātu par dabas katastrofas sekām. Rezultāti ir patiesi šausminoši. Pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe kārtējā preses konferencē komentēja situāciju: “Vētra nogāza 98 kokus, no kuriem daļa nokrita uz ceļiem. Sekas tika novērstas tās pašas dienas vakarā, bet atjaunošanas darbi daudzviet vēl turpinās. Visvairāk cieta Sventes, Šēderes, Kalkūnes, Laucesas pagasts. Sventē nogāzti koki, zem viena no tiem gājis bojā vietējais piecdesmit gadus vecs iedzīvotājs, kuru ātrā palīdzība ilgi mēģināja atdzīvināt, taču visi pūliņi bija veltīgi. Šēderē tika bojāts kultūras nama jumts, kā rezultātā tika nodarīts būtisks kaitējums bibliotēkas grāmatu fondam. Tomēr, vētras epicentrs bija Berķenelē, Kalkūnes pagastā. Milzīgi postījumi nodarīti vasarnīcu kooperatīvā “Celtnieks”, kur tika izpostīti stādījumi, izsisti siltumnīcu un māju logi, sabojāti jumti, īpaši šīfera. Un tās nav visas vētras sekas. Būtiski cieta Raiņa māja Berķenelē, īpaši bēniņu stāvs. Tajā pašā dienā šo vietu apmeklēja pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts. Pēc viņa teiktā, pārņēma šausmas par redzēto. Diemžēl, pieticīgā budžeta dēļ pašvaldība nevar atļauties apdrošinātāju pakalpojumus, tāpēc šis vēsturiskais objekts netika apdrošināts.

Šobrīd visām pagastu pārvaldēm uzdots apsekot kokus pie skolām un pašvaldības iestādēm un novērtēt to stāvokli, lai turpmāk novērstu negadījumus. Pašvaldības vadība uzskata, ka atbildība par šiem postījumiem gulstas uz vides institūciju un biedrību pleciem, kas neļauj nocirst daudzus bīstamus kokus. Šī vētra parādīja, ka koki, kuri atrodas avārijas stāvoklī tiek izrauti ar visām saknēm un rada reālus draudus cilvēku dzīvībām un īpašumiem.

Runājot par cietušajiem vasarnīcu īpašniekiem, Augšdaugavas novada pašvaldība pagasta teritorijā uzstādīja konteinerus bīstamiem atkritumiem un būvgružiem, šīferim, stiklam un citiem. Konteineris tiks regulāri nogādāts poligonā Liginišķos un atgriezts savā vietā, kamēr vien tas būs nepieciešams. Par šo pakalpojumu nebūs jāmaksā. Vēl šodien visi vētras skartā reģiona iedzīvotāji var iesniegt valsts kompensācijas pieteikumu savā pagasta pārvaldē vai Novada domē, Rīgas ielā 2. To var izdarīt arī pa e-pastu. Iesniegumā jānorāda vārds, uzvārds, adrese, tālruņa numurs, e-pasts, deklarētā dzīvesvietas adrese, īpašuma atrašanās vieta, adrese, īss apraksts par mantai nodarīto kaitējumu, galvenā nepieciešamā palīdzība/materiāli, zaudējumu uzskaite, nepieciešamie remontdarbi vai nomaiņa, nepieciešama foto fiksācija!