„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+10.4 °C
skaidrs laiks

Daugavpils cietoksnī atklāta laikmetīgās keramikas krātuve

Ivars Soikāns

Aizvadītajā piektdienā, 8. septembrī, Daugavpils cietokšņa 7. bastiona kazemātos, līdzās Martinsona mājai tika atklāta Daugavpils Marka Rotko centra atvērtā laikmetīgās keramikas krātuve, ļaujot pilsētas viesiem ieskatīties vērtīgajā, daudzveidīgajā un parasti nepieejamajā keramikas mākslas krājumā.

Uzrunājot pasākuma dalībniekus, Daugavpils cietokšņa un muzeju pārvaldes pienākumu izpildītājs Artjoms Mahļins atgādināja, ka vairāk nekā pirms 15 gadiem Daugavpils pašvaldība par vienu no saviem stratēģiskajiem mērķiem izvirzīja Daugavpils cietokšņa saglabāšanu un attīstību.

2021. gada nogalē cietoksnī tika pabeigta 7.  bastiona atjaunošana un piegulošās teritorijas labiekārtošana. Savukārt pērn tika pabeigta 7. bastiona aizsargvaļņa restaurācija kopā ar tajā iebūvētajiem kazemātiem. Pašvaldībai, projektētājiem un celtniekiem tā bija pirmā šāda veida būvju atjaunošanas pieredze. Ar katru jaunu objektu pilsēta un cietoksnis kļūst arvien bagātāks,” norādīja Mahļins.

Pasākuma gaitā Martinsona mājā notika arī Pētera Martinsona memoriālā kataloga “Sapņu pilsēta” prezentācija un bija vērojama starptautiski atzītā latviešu keramiķa, divkārtēja “Martinsona balvas” ieguvēja Daiņa Pundura performance “Vizualizējot gravitāciju”. 

Saturā apjomīgais katalogs tapis sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā. Uzrunājot klātesošos, ASV vēstniecības kultūras atašejs Keils Vāgners atzina, ka vēstniecība ja labu laika atbalsta Rotko centra aktivitātes, jo vēstniecību un centru vieno kopīgas vērtības -- radošums, neatkarība un komandas darbs. „Mums ir svarīgas saiknes ar Rotko centru, kas simbolizē saiknes arī ar Daugavpili un Latviju kopumā,” uzsvēra Vāgners.

Savukārt Dainis Pundurs akcentēja, ka saistībā ar Pētera Martinsona un Marka Rotko vārdu notiek daudzas kustības, kas ir būtiska sastāvdaļa kopējai kultūras ainavai, kura bez šīm aktivitātēm būtu tukšāka vai pat neiedomājama.

Esmu priecīgs par iespēju veidot šeit eksperimentālu darbu un novērtēju pasākuma organizatoru drosmi. Ceru, ka mans darbs Pētera Martinsona kolekcijas telpā ļaus nedaudz pavērt skatu uz situācijām, kas veidojas keramikas darbnīcās. Reizēm ir žēl, ka tās neviens neredz. Šī darbnīcu notikumu telpa varētu būt viens no veidiem, kā keramika kā medijs uzrunā keramikas lietotājus un pazinējus,” dalījās pārdomās Pundurs.

Īsi pirms laikmetīgās keramikas krātuves atklāšanas Daugavpils cietokšņa 7. bastiona kazemātos, Stikla galerijā “4 metri”, Hospitāļa ielā 8, tika atklāta arī mākslinieču Elīnas Titānes un Unas Guras keramikas dubultizstāde “3+4”.