„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+19.6 °C
apmācies

Jaunajā šķeldas katlumājā notiek vērienīgi būvdarbi

Ivars Soikāns

Pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” siltumcentrāles Nr. 2 teritorijā norisinās vērienīgi būvdarbi. Šīs nedēļas laikā ar lielas celtspējas celtni plānots izkraut iekārtas no 46 kravas mašīnām un uzstādīt tās uz jaunbūvējamās šķeldas katlumājas pamatiem.

Daugavpils siltumapgādes uzņēmumā „Latgales Laiku” informēja, ka kravas mašīnas ved uz Daugavpili kurtuves, katlus, dūmeni, kurināmā padeves sistēmas, ekonomaizerus, elektrostatiskos filtrus un visu pārējo aprīkojumu, kas nepieciešams jaunās katlumājas darbībai. Minētā aprīkojuma uzstādīšanai ir piesaistīts un būvlaukumā darbojas celtnis ar 700 tonnu celtspēju. Šīs lieljaudas tehnikas izmaksas ir 500 eiro stundā.

Šis, bez šaubām, ir svarīgākais posms katlumājas būvniecībā, norāda uzņēmumā. Pēc tā noslēguma būvlaukums izskatīsies pavisam citādāk nekā pirms nedēļas. Turklāt, kad būs izkrautas un uzstādītas visas topošās katlumājas iekārtas, bet vēl nebūs uzbūvētas ārsienas, kādu laiku pat no ielas būs redzams, kā katlumāja izskatās iekšpusē.

PAS „Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Aleksandrs Karpenko „Latgales Laikam” atzina, ka patlaban būvlaukumā sācies ļoti dinamisks posms -- tiek uzstādītas nepieciešamās iekārtas un sāk veidoties katlumājas aprises. Tas nozīmē, ka līdz objekta pabeigšanai nav palicis ilgs laiks un drīzumā tas sāks strādāt.

Šī Daugavpilī būs jau otrā lielā šķeldas katlumāja. Tās nodošana ekspluatācijā pozitīvi iespaidos siltumtarifu, jo šķelda patlaban ir lētāks kurināmais nekā fosilais, kuru uzņēmums izmantoja, izmanto un arī izmantos. Otras šķeldas katlumājas nodošana ekspluatācijā palielinās šī lētā kurināmā īpatsvaru Daugavpils enerģētiskajā bilancē un perspektīvā pazeminās tarifu,” prognozēja Karpenko.

Daugavpils siltumapgādes uzņēmuma vadītājs atzina, ka viņam patlaban negribētos spekulēt ar skaitļiem, par cik varētu pazemināties siltumtarifs Daugavpilī. „Notikumiem ir jāļauj ritēt savu gaitu -- ir jāpabeidz katlumājas būvniecība, jāļauj tai sākt strādāt, jāpieņem objekts ekspluatācijā, jāpārbauda tā spējas un tikai pēc tam, kad katlumāja sāks strādāt ar pilnu jaudu, tiks veikti nepieciešamie matemātiskie aprēķini un paziņots, par cik pazemināsies tarifs,” teica Karpenko.

Tāpat uzņēmuma vadītājs norādīja, ka nevajagot aizmirst arī to, ka pasaulē, ne tikai kurināma tirgū, patlaban notiek dažādi no mums neatkarīgi procesi, kas ietekmē kurināmā cenu.

Jaunās šķeldas katlumājas būvniecības projektu pēc „Design & Build koncepcijas realizē SIA „Monum”, kas ir atbildīga gan par katlumājas projektēšanu, gan būvniecību. Celtniecības procesā būvnieki jau ir saskārušies ar vairākiem izaicinājumiem, bet pagaidām visus tos ir izdevies veiksmīgi pārvarēt.

Projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 20,7 miljoni eiro, no kuriem četrus miljonus līdzfinansēs Centrālā finanšu un līgumu aģentūra no Eiropas struktūrfondu līdzekļiem.

Pēc būvdarbu pabeigšanas, nākamā gada sākumā ir ieplānoti ieregulēšanas un palaišanas darbi, lai jau 2023./2024. apkures sezonā jaunajā katlumājā saražotā siltumenerģija tiktu izmantota daugavpiliešu mājokļu apsildei.

Jaunās šķeldas katlumājas nodošana ekspluatācijā palielinās Daugavpils siltumapgādes uzņēmuma biokurināmā jaudas par vēl 20(+4) megavatiem (MW), ļaujot izmantot izdevīgāko kurināmā veidu, tādējādi stabilizējot apkures tarifu pilsētā.