„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+10.4 °C
skaidrs laiks

LSK Daugavpils komiteja turpina atbalstīt ukraiņu bērnus

Pirms pusotra gada, tiklīdz sākās pilna mēroga Krievijas iebrukums Ukrainas teritorijā, daudzas ukraiņu ģimenes bija spiestas pamest savas mājas un bēgt uz nekurieni, glābjot savu dzīvību. Galvenokārt tās bija sievietes un bērni. Un, tiklīdz Latvijā ieradās pirmie bēgļi, Latvijas Sarkanā Krusta (LSK), tostarp arī Daugavpils komitejas brīvprātīgie aktīvi iesaistījās palīdzības sniegšanā Ukrainas kara bēgļiem. Šis atbalsts ukraiņu ģimenēm tiek sniegts arī pašlaik.

Šogad LSK Daugavpils komiteja kopā ar vietējo Izglītības pārvaldi veiksmīgi realizē projektu, rīkojot ārpusskolas aktivitātes ukraiņu bērniem. Tā īstenošana sākās 11. jūlijā un ilgs līdz šī gada oktobra beigām. Šajos interešu pulciņos mācās bērni vecumā no sešiem līdz astoņpadsmit gadiem. Visi dalībnieki ir sadalīti vecuma grupās. Jaunākie bērni katru dienu apmeklē nodarbības, bet vecākiem bērniem tiek organizētas triju dienu diennakts interešu grupas. Ar bērniem darbojas brīvprātīgie, vietējie latgalieši, kuri nespēj palikt vienaldzīgi pret citu bēdām. Viņi, ziedojot savu brīvo laiku, palīdz bērniem iejusties mūsu pilsētā un apgūt latviešu valodu.

Latvijas Sarkanā Krusta Daugavpils komitejas izpilddirektore Tatjana Dzene informēja, ka ir sagatavotas dažādas aktivitātes bērniem, kuru laikā viņi iepazīst Daugavpili un apgūst latviešu valodu. "Šie bērni ir malači. Viņi labprāt apgūst valsts valodu un nebaidās to lietot. Viņiem patīk ekskursijas, kas tiek rīkotas šī projekta ietvaros, patīk uzzināt kaut ko jaunu. Esmu ļoti pateicīga mūsu brīvprātīgajiem, kuri aktīvi palīdz,” sacīja Tatjana.

Projekta ietvaros nodarbībās jāiesaista 112 bērni. Daudzi jau apmeklējuši dažādas aktivitātes, ko bērniem organizēja gan Latvijas Sarkanā Krusta brīvprātīgie, gan Daugavpils Izglītības pārvaldes speciālisti. Psiholoģe Jeļena Lipska aktīvi piedalās šī projekta īstenošanā. Divus vasaras mēnešus viņa vadīja interešu pulciņus, palīdzot sagatavot tematiskas ballītes, braucienus, ekskursijas un dažādas aktivitātes ukraiņu jauniešiem. Viņa turpina to darīt arī tagad.

“Šajā gadījumā runa ir par neformālo izglītību. Mēs, skolotāji, pārdomājam dažādas aktivitātes, piemēram, saliedēšanas un attīstības spēles, lai bērniem būtu interesanti. Ļoti bieži rīkojam izbraukuma pasākumus un ekskursijas. Viens no garākajiem, iespējams, bija brauciens uz Jūrmalu. Aizbraucām arī uz Zarasiem. Apmeklējām vietējos apskates objektus -- pabijām zoodārzos, Inovāciju centrā. Jauniešiem ir ļoti piesātināta programma. Pastiprinātu uzmanību pievēršam latviešu valodas apguvei, turklāt nodarbības notiek rotaļīgā veidā, lai bērniem būtu vieglāk to apgūt. Tā nav latviešu valodas stunda, tā ir spēle, kuras laikā bērni mācās latviešu valodu.”

Pasākumos piedalās bērni no dažādām Ukrainas vietām: Kijivas, Harkivas, Vinnicas, Zaporižjes, Ļvivas, Kahovas, Krivijrihas un citām pilsētām un reģioniem. Viņi visi ir bēgļi, kuri nereti kopā ar māti, brāļiem un māsām pēc 2022. gada 24. februāra bija spiesti pamest savas mājas, jo Ukrainā sākās karš, kas vēl joprojām turpinās. Šiem bērniem un jauniešiem nav viegli, viņi nokļuvuši svešā zemē, daudziem no viņiem tēvs, vecmāmiņas, vectētiņi, draugi un radi palikuši mājās, Ukrainā. Viņi atbraukuši uz svešu valsti, taču, neskatoties uz psiholoģisko traumu, cenšas radīt savu jauno pasauli. Un, raugoties uz viņiem, neviļus izlaužas nopūta: "Paldies Dievam, ka tas nav noticis ar mūsu bērniem." Mūsu dēli un meitas nezina, kas ir bombardēšana, šāviņu sprādzieni, sirēnas, bumbu patvertnes, ko nozīmē steidzīgi paķert līdzi pašu nepieciešamāko un doties garā ceļā uz svešu zemi, nezinot, kas tevi sagaida, vai kādreiz vēl redzēsi savas mājas, tuvus un mīļus cilvēkus.

Taču, pateicoties Sarkanā Krusta brīvprātīgo labestībai un atsaucībai, tostarp arī psiholoģiskajai palīdzībai, ukraiņu bērni spēja sākt jaunu dzīvi. Un tagad viņi ar lepnumu stāsta par saviem panākumiem latviešu valodas apguvē, par to, cik jautri pavada vasaru, tostarp projekta nodarbībās.

“Es atbraucu no Ļvivas, mēs šeit ieradāmies pagājušajā gadā. Un jau 2022. gada septembrī sāku iet skolā Daugavpilī. Mēs vasarā mācījāmies šeit, interešu pulciņos. Te ir lieliski, spēlējamies un mācāmies latviešu valodu. Piemēram, šodien izgatavojām plakātu, zīmējām savu roku un es pats uzrakstīju 30 latviešu valodas vārdus. Plakātu aplīmējām ar uzlīmēm. Lūk, pirmais vārds, ko uzrakstīju -- “spēle”. Vasarā, protams, ir jauki, var atpūsties, bet jau gribas atgriezties skolā. Man tur ir draugi, ar kuriem spēlējamies,” ļvivietis Deniss pastāstīja avīzei „Latgales Laiks”. Vienisprātis ar Denisu ir viņa draugs Oļegs, kurš kopā ar ģimeni ieradās Latvijā no gandrīz iznīcinātās Kahovkas. “Šeit ir lieliski, braucam ekskursijās, nesen apmeklējām keramikas darbnīcu. Es izveidoju šķīvi no māla. Aizbraucām arī uz Lietuvu, uz Zarasiem. Mēs tur pastaigājāmies, spēlējāmies, tad devāmies apskatīt ezeru.”

Deniss 1. septembrī sāka iet bijušās 12. vidusskolas ceturtajā klasē, bet Oļegs -- bijušās 10. vidusskolas piektajā klasē. Abiem zēniem šis būs otrais mācību gads Daugavpils izglītības iestādēs. Zēni labprāt mācās latviešu valodu un stāsta, ka viņiem patīk dzīvot Latvijā -- Latgalē.

Šis nav vienīgais projekts Ukrainas bēgļu atbalstam, ko īsteno Latvijas Sarkanā Krusta Daugavpils komiteja.

Jāuzsver, ka psiholoģiskā palīdzība nepieciešama ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Tāpēc jau vairākus mēnešus ar viņiem strādā psihologs, palīdzot pārvarēt visas šausmas, ar kurām šie cilvēki saskārušies kopš kara sākuma, kā arī pielāgoties dzīvei svešā zemē.

“Strādājam tandēmā ar fizioterapeitu. Reizi nedēļā katrai grupai rīkojam tikšanos atbalsta grupas formātā. Mēs organizējam dažādas apmācības atkarībā no cilvēku noskaņojuma un vajadzībām, kuri vēršas pie mums pēc palīdzības, es tagad runāju par cilvēkiem no Ukrainas, kuri ir piedzīvojuši un joprojām pārdzīvo visas kara šausmas. Pēc nodarbībām ar viņiem strādā arī fizioterapeits. Tā ir vispārēja stiprinoša, relaksējoša fizioterapija. Visas šīs nodarbības ir bezmaksas,” pastāstīja Jeļena Lipska.

Šāda palīdzība tiks sniegta arī turpmāk. Un, ja saprotat, ka arī jums ir nepieciešama šī palīdzība, zvaniet LSK Daugavpils komitejas direktorei Helēnai Soldatjonokai uz tālruni 29477790. Viņa pastāstīs, kā kļūt par bezmaksas psiholoģiskās palīdzības programmas dalībnieku, kā arī par citiem Latvijas Sarkanā Krusta īstenotajiem projektiem, kas paredzēti Ukrainas bēgļiem. Tā izpaužas latgaliešu sirsnīgums. Mēs paši reizēm piedzīvojam dažādas grūtības, taču vienmēr esam gatavi palīdzēt tiem, kam nepieciešams mūsu atbalsts.

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par „LSK Daugavpils komiteja turpina atbalstīt ukraiņu bērnus "saturu atbild  ''Latgales Laiks".