„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+9.7 °C
skaidrs laiks

Miķeļdiena, Ielu svētki un Zemessardze

Anatolijs Krilovs

Augšdaugavas novada Skrudalienas pagasta Silenes ciemā iedibināta jauka tradīcija -- ik rudeni svinēt Miķeļdienu -- ražas svētkus, un reizē arī Ielas vai pat vairāku ielu dienu vienlaikus. Arī šis gads nebija izņēmums. Taču, atšķirībā no ierastā scenārija, šoreiz svētkus papildināja un ieviesa dažādību Zemessardzes 34. kājnieku bataljona klātbūtne.

Trūkst masveidības

Apsteidzot notikumus, jāteic, ka svētki bija lieliski: gan to organizācija, gan apmeklētāju noskaņojums, gan pasākumu un sporta sacensību daudzveidība, izņemot vienu -- trūka masveidības, tas ir, izklaidēties un atpūsties gribošu cilvēku. Tas ir paradokss... Jo, šķiet, atpūsties vienmēr ir labāk nekā strādāt.

Bet tas ir izskaidrojams, balstoties uz mūsdienu realitātēm, it īpaši laukos: kur lai rod masveidību, ja cilvēku tikpat kā nav?

Piemēram, Ceriņu ielā, kur dzīvo pensionārs Zenons Dunda, pēc viņa teiktā, pašlaik palikuši vien pieci cilvēki, lai gan kādreiz te bijuši pat 17 iemītnieki: “Vieni nomirst, citi, pārsvarā jaunieši, neredzot savu nākotni laukos, aizbrauc uz citām Eiropas valstīm. Manā ielā ir mājas, bet kāda jēga, ja tās ir tukšas, bez cilvēkiem.”

Zenonam patīk svētki un viņš priecājas par tiem, turklāt uzskata, ka šādus pasākumus vajadzētu rīkot biežāk, jo cilvēkiem jau tāpat maz prieka: “Paldies pagasta vadībai par radīto noskaņu. Agrāk, kad kājas klausīja, Miķeļdienu un Ielas dienu apmeklēju katru gadu, bet tagad, cik nu iespējams, knapi kustos ar kruķi.”

Andrejs Ivanovs ar sievu Jekaterinu dzīvo viensētā „Odi”, kas atrodas starp Skrudalienas un Kumbuļu ciemu. Abi strādā pagastā sabiedriskajos darbos. “No rīta mēs gatavojām laukumu iepretim pagastmājai svētkiem, kas mums ļoti patīk. Šķiet, ka visu paveicām, kā nākas. Pašlaik sagatavojam malku pagastam -- jau ir 40 kubikmetri. Jāpasteidzas, jo ziema vairs nav aiz kalniem,” stāsta Andrejs.

Miķeļdiena un Ielas dienas svētki vienmēr noris pēc ierasta un labi zināma scenārija, tomēr katru gadu tiek ieviestas dažādas izmaiņas. Šoreiz tika svinēta triju -- Baznīcas, Dīķu un Mazās ielas diena.

Kad skan mūzika, ir jautrāk

Kā parasti, Skrudalienas pagasta zemnieku un piemājas saimniecību īpašnieki piedāvāja savas preces -- medu, sulas, piena un citus produktus. Piemēram, Tatjana Lapkovska un viņas dēls Pāvels, Irina Griškjāne (SIA „Alexxx”) un citi. Klātesošie labprāt iegādājās vietējās garšīgās un kvalitatīvās preces.

Bērniem tika rīkoti konkursi un viktorīnas, Skrudalienas pagasta pārvaldes vadītāja Betija Ivanova apbalvoja cienījamus Baznīcas, Dīķu un Mazās ielas iedzīvotājus: ģimenes un jubilārus, ilgdzīvotājus, jaunās ģimenes, kuras apmetušās uz dzīvi šajās ielās. Pasākuma vadītāji pastāstīja ielu vēsturi.

Pārsteigumu svētku viesiem sagādāja impozanti tērpušos mūziķu -- Naujenes Mūzikas un mākslas skolas instrumentālā ansambļa -- piedalīšanās. Kolektīva virtuozais priekšnesums radīja brīnišķīgu noskaņojumu un īpašu gaisotni. Mūzikas pavadījumā notika dažādi konkursi un turnīri, to uzvarētāji uzreiz saņēma balvas. Svētkos uzstājās arī citi radošie kolektīvi. Vārdu sakot, viss noritēja pēc plāna.

Bet... Netālu no pagasta pārvaldes ēkas Zemessardzes 34. kājnieku bataljona zemessargi bija organizējuši militārās tehnikas izstādi, kurā varēja apskatīt jaudīgus kvadraciklus un citu tehniku. Cilvēki nāca, tostarp ar bērniem, un ar interesi aplūkoja novada aizstāvju tehnisko arsenālu. Savukārt zemessargi ne tikai stāstīja par tehniku, bet arī piedāvāja iejusties četrriteņu monstru pavēlnieka lomā. Īpaši interesanti tas bija bērniem. Starp citu, arī man piedāvāja sēsties spēcīgā kaujas zirga mugurā, uzvilka ķiveri un pat nofotografēja.

Un, visbeidzot, par to, bez kā senajam teicienam “Tautai vajag maizi un izklaides” nebūtu jēgas. Viesi, gana izklaidējušies svētku raibajā virpulī, varēja nobaudīt un sasildīties diezgan vēsajā laikā ar gardu gaļas sautējumu, kuru, kā allaž, pagatavoja vietējās pavāres Aļona Sokolova un Tatjana Drusse.

Savukārt Betija Ivanova sacīja, ka šādus iedzīvotājiem patīkamus pasākumus vajadzētu rīkot biežāk, taču to ne vienmēr ļauj galvenokārt jau finansiālās iespējas: „Miķeļdienas un Ielas svētku rīkošanai līdzekļi būs. Turklāt ir ielas, kuras mēs vēl neesam godinājuši. Protams, gribētos, lai pagasta iedzīvotāji izrāda lielāku aktivitāti, taču daudziem ir savas problēmas.”