„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+9.1 °C
skaidrs laiks

Rotko muzejā atklātas krājuma un glezniecības simpozija “Mark Rothko 2023” darbu izstādes

Aizvadītajā piektdienā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, kuram kopš 1. oktobra ir jauns nosaukums -- Rotko muzejs, līdzās mākslinieka Marka Rotko oriģinālu ekspozīcijai tika atklāta krājuma izstāde “Nr. 2 [Bez nosaukuma]”, kā arī Starptautiskā glezniecības simpozija “Mark Rothko 2023” darbu izstāde.

Uzrunājot klātesošos, Rotko muzeja direktors Māris Čačka uzsvēra, ka septembris Daugavpilī aizritējis Rotko zīmē, kad tiek pieminēts izcilā ģēnija veikums, pieminēts viņa izdarītais un sekots viņa nospraustajiem mērķiem. Šis ir Marka Rotko 120. dzimšanas dienas gads. Tas ir svarīgs ne tikai Daugavpilij, bet arī visai pasaules kopienai mākslā, kas seko piemin un atceras Rotko paveikto. Cienot un aktualizējot Rotko vārdu, Daugavpilī, Rotko muzejā ir izveidots izstādes projekts no krājuma “Nr. 2 [Bez nosaukuma]”.

Sniedzot plašāku ieskatu par krājuma izstādi “Nr. 2 [Bez nosaukuma]”, Rotko muzeja krājuma turētāja Zane Melāne, pastāstīja, ka tas ir ilgtermiņa mākslas izstāžu projekts, kas balstās uz desmit gadu laikā Rotko centrā mērķtiecīgi veidoto mākslas darbu krājumu un būs aplūkojams divu gadu garumā. Izstādes koncepts tuvinās Marka Rotko mākslinieciskās darbības, mākslinieciskās filozofijas pamatiem, atsakoties no konkrētām formām un apzīmējumiem, bet galveno uzmanību piešķirot krāsai.

34 Latvijas un ārvalstu mākslinieku darbos, kas aplūkojami izstādē galvenā ir pelēkā krāsa, tās daudzajās niansēs, nokrāsās un toņos. Krāsas izvēle nav nejauša. Marka Rotko pēdējo gadu dzīves laikā tapa divas mākslas darbu sērijas, kas balstītas uz pelēko krāsu.. Izstāde ir kā apliecinājums Marka Rotko nezūdošajai ietekmei un viņa nozīmei uz mākslinieku turpmāko radošo darbību. Māksla vieno un lauž robežas starp dažādām valstīm un paaudzēm un visa pasaule ir vienota mākslā, uzsvēra Zane Melāne.

Krājuma izstāde ir uzskatāms apliecinājums Rotko izcilībai un gadu desmitiem nezūdošajai ietekmei, viņam turpinot iedvesmot māksliniekus dažādās paaudzēs daudzās pasaules valstīs.

1947. gadā, pārejot uz krāsu laukumu glezniecību, abstraktā ekspresionisma pamatlicējs Marks Rotko (1903--1970) atteicās piešķirt saviem mākslas darbiem nosaukumus. Lai nošķirtu darbus citu no cita, viņš tos apzīmēja ar kārtas skaitli vai krāsām, kas dominēja jaunradītajā mākslas darbā. “Klusums ir tik precīzs,” viņš sacīja, baidīdamies, ka vārdi ietekmēs skatītāja prātu un iztēli. Nosaukums, pēc mākslinieka domām, ierobežotu mākslas darba uztveri un kavētu skatītāja domas un interpretācijas brīvību.

Rotko muzeja krājuma izstādes “Nr. 2 [Bez nosaukuma]” koncepts tuvinās Marka Rotko mākslinieciskās filozofijas pamatiem – atsakoties no konkrētām formām un simboliskiem apzīmējumiem, galveno nozīmi piešķirt krāsai un tās ietekmei uz cilvēka garīgo pasauli.

Krājuma izstādei izvēlēti mākslas darbi, kas atklāj pelēkās krāsas daudzās noskaņas Latvijas un ārvalstu mākslinieku darbos. Krāsas izvēle nav nejauša arī tādēļ, ka pēdējā dzīves gadā Marks Rotko radīja divas gleznu sērijas -- “Brūns uz pelēka” (akrils uz papīra) un “Melns uz pelēka” (akrils uz audekla), pētot pelēkās krāsas toņus un konfigurācijas. Tā dēvētais “tumšais periods” ir noslēdzošais mākslinieka radošajos meklējumos. Smagā slimība un konfrontācija ar nāvi no jauna piešķīra viņa darbiem cīņas dimensiju un emocionālu dziļumu, kā arī deva iespēju pēdējam mākslinieciskajam solim uz priekšu, nezināmajā.

Nr. 2 [Bez nosaukuma]” ir otrā pastāvīgā, Rotko muzeja krājuma kolekcijās balstītā ekspozīcija, kas tiek rādīta mākslas un kultūras institūcijā tai tik nozīmīgā laikā. Nosaukuma maiņa un valsts akreditēta muzeja statusa iegūšana apliecina Daugavpils Marka Rotko mākslas centra līdzšinējās sekmīgās darbības tālāku attīstību. Desmit gados uzkrātā pieredze, lokāli un starptautiski izvērstais sadarbības tīklojums un apjomīga, dažādos mākslas medijos balstīta mākslas krājuma izveide ir drošs pamats jaunam, daudzveidīgās sadarbības formās sakņotam izaugsmes posmam, uzsver Rotko muzejā.

Krājuma izstāde Rotko muzejā apmeklētājiem būs pieejama līdz 2026. gadam.