„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+8.5 °C
skaidrs laiks

Tūristiem liela interese par Pirmā pasaules kara muzeju Medumos

Ivars Soikāns

Šī gada pavasarī Augšdaugavas novadā, Medumos, tika atklāts Pirmā pasaules kara muzejs. Iestāde tapusi, realizējot Latvijas--Lietuvas pierobežu sadarbības programmas projektu, un ir izpelnījusies lielu tūristu interesi. Kopš muzeja darbības sākuma 1. martā to ir apmeklējuši vairāk nekā 1300 interesenti, tai skaitā 20% jeb katrs piektais apmeklētājs ir bijis ārzemnieks.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestādes “TAKA” direktors Rolands Gradkovskis „Latgales Laikam” pastāstīja, ka muzeju apmeklējušo tūristu ģeogrāfija ir ļoti plaša, sākot no tuvākās apkaimes un Latvijas, beidzot ar ārvalstu tūristiem.

Statistikas dati liecina, ka šajā tūrisma sezonā Pirmā pasaules kara muzejā viesojušies apmeklētāji teju no visas Latvijas, tai skaitā no Rīgas, Bauskas, Jelgavas, Dobeles, Jēkabpils, Baldones, Ogres, Cēsīm, Liepājas, Līvāniem, Preiļiem, Valmieras, Jūrmalas un Ķekavas. Otra lielā daļa tūristu daļa ir bijuši kaimiņi lietuvieši. Tāpat muzejā šovasar paviesojušies tūristi no ASV, Francijas, Vācijas, Itālijas, Anglijas, Holandes, Krētas, Zviedrijas un Igaunijas.

Sākoties jaunajam mācību gadam un skolēnu ekskursiju laikam, par biežiem viesiem muzejā ir kļuvuši arī skolēni. Muzejs ir iesaistījies projektā „Skolas soma”, kurš paredz atbalstu dažādu interesantu apskates vietu apmeklēšanā.

Apmeklētāju ērtībai nedaudz izmainīts arī muzeja darba laiks. Ja līdz šim muzejs strādāja trīs dienas, tad tagad četras dienas -- trešdien, ceturtdien, piektdien un sestdien no pl. 12.00 līdz 17.00.

Vēstules no frontes līnijas ar tintes spalvu

Muzeja apmeklējuma gaitā skolēniem ir iespēja ne tikai iepazīties ar muzeja ekspozīciju atraktīva gida pavadībā, bet arī uzrakstīt vēstuli uz mājām no frontes līnijas. Līdzīgi kā Pirmā pasaules kara laikā, vēstules tiek rakstītas ar tintes spalvu.

Kopš muzeja atklāšanas tā kolekciju ir papildinājuši vairāki jauni eksponāti. Tie tiek demonstrēti ar dažādām atraktīvām metodēm, kas dod iespēju izjust padziļinātu emocionālu pārdzīvojumu par kara šausmām.

Papildu Pirmā pasaules kara muzeja apskatei visiem interesentiem tiek piedāvāta iespēja apmeklēt arī labiekārtoto Pirmā pasaules kara laiku vācu virsnieku bunkuru Ēģiptē.

Medumos visi viesi ir laipni aicināti apmeklēt arī Stikānu ģimenes muzeju, papildinot savas zināšanas un redzesloku. Artefaktu un apskates objektu šajā muzejā ir pat vairāk nekā jaunizveidotajā Pirmā pasaules kara muzejā. Patlaban Stikānu ģimenes muzejs paplašinās -- tam blakus tiek būvēta vēl viena ēka, kur apskatei plānots izvietot eksponātus.

Muzeja misija -- nepieļaut kara atkārtošanos

Rolands Gradkovskis norāda, ka viens no galvenajiem Pirmā pasaules kara muzejs mērķiem ir piesaistīt tūristus, tādējādi sekmējot uzņēmējdarbības attīstību Latvijas un Lietuvas pierobežas teritorijās.

Īstenojot projektu, ar katru uzieto jauno artefaktu, ar katru jaunizveidoto stendu projekta īstenotājiem radās aizvien lielāka pārliecība, ka tā nav vienkārši izklaide vai hobijs, ka tas nav vienkāršs laika pavadīšanas veids, bet gan cenšanās atgādināt par sāpīgiem notikumiem, kuru atkārtošanos nedrīkst pieļaut.

Ja sākotnēji, veidojot ekspozīciju, bija doma raisīt emocijas, cik tas ir interesanti un skaisti, tad darba gaitā šīs domas mainījās un radās pārliecība, ka ar šo muzeju maksimāli ir jācenšas parādīt kara šausmas, to, cik karš ir bezjēdzīgs un ka nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut tā atkārtošanos.

Tiklīdz par karu tiek aizmirsts, tā atkārtošanās iespēja strauji pieaug. Īpaši svarīgi to ir neaizmirst tagad, kad Krievija ir uzsākusi agresīvo karu Ukrainā.

Turpina uziet kara laika liecības

Pirmā pasaules kara laikā Latvijas un Lietuvas teritorijā vairākus gadus atradās frontes „Dzīvības un Nāves” līnija. Tās abās pusēs tika būvēta sarežģīta nocietinājumu sistēma ar ierakumiem, tranšejām un bunkuriem. Tūkstošiem karavīru te cīnījās un krita sīvās kaujās, par ko liecina neskaitāmie kritušo karavīru apbedījumi.

Augšdaugavas novadā, Demenes, Sventes un Medumu pagasta mežos līdz mūsdienām ir saglabājušies ļoti daudzi vācu karavīru veidotie betona bunkuri, iespaidīgas lielgabalu un munīcijas novietnes, nebeidzamie ierakumu līkloči. Šeit joprojām regulāri tiek atrasti kara laiku lādiņi un dažādi citi artefakti.

Kara sākumā vācu armijai, strauji uzbrūkot izdevās ieņemt lielas teritorijas. Bet pie Medumiem tās uzbrukuma potenciāls bija izsīcis. Spēka vērienīgam pretuzbrukumam nebija arī krievu armijai.

Tādēļ, tuvojaties ziemai, armijas sāka veidot ierakumus, kas pamatā sastāvēja no trim aizsardzības līnijām -- pirmās, rezerves un aizmugures līnijas. Pirmā aizsardzības līnija gāja pa Medumu, Sventes un Ilūkstes teritoriju. Attālums starp karojošo pušu pirmajām līnijām, kuras bija nostiprinātas ar trim dzeloņdrāšu rindām, vietumis sasniedza tikai 200--300 metrus.

Pirmajā līnijā bija izvietotas ložmetēju ligzdas, zemnīcas un slēptuves karavīriem, kur viņi varēja atpūsties, paslēpties no lietus. Aptuveni trīs kilometru attālumā bija rezerves līnija, kur bija izvietoti dažādi štābi. Štābu vajadzībām nereti izmantoja pamestas muižu ēkas vai arī zemnieku pamestas mājas. Rezerves līnijā strādāja arī remontdarbnīcas.

Nogāzē pie Smelines ezera Ēģiptes luterāņu baznīcas tuvumā vācu 77. divīzija bija izbūvējusi veselu pazemes pilsētiņu ar karavīri slēptuvēm. 1916. gadā šeit sākās pamatīga bunkuru celtniecība no vāciešu puses. Daudz šādu bunkuru ir saglabājies gan Latvijas, gan Lietuvas pusē līdz mūsdienām. Apskatīt tos var, izejot speciāli izveidotu tūrisma taku.

Izveidots arī velomaršruts

Projekta “Pirmā pasaules kara mantojuma un ekspozīcijas izveide ar mērķi piesaistīt apmeklētājus pierobežā” gaitā ir izveidots un nomarķēts arī maršruts “Pa Pirmā pasaules kara pēdām”.

Izbraucot maršrutu, var aplūkot vairākus bunkurus Latvijas un Lietuvas teritorijā. Tā kā objekti atrodas diezgan tālu viens no otra, apmeklētāju ērtībai projektā ir iegādāti arī 20 velosipēdi un desmit elektrovelosipēdi, kas piemēroti cilvēkiem ar atšķirīgiem fiziskās sagatavotības līmeņiem.

Kā papildu pakalpojumu ir iespēja pasūtīt karalauka apstākļiem pietuvinātas pusdienas.