„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+7.1 °C
daļēji mākoņains

Dialogs kā problēmu risināšanas līdzeklis

Jeļena Bobkova

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma (DTTT) studentiem trūkst prakses, bet kafejnīcu un restorānu īpašniekiem – kvalificētu speciālistu. Šī problēma Daugavpilī pastāv jau vairākus gadus, un tas ir pamatots iemesls sēsties pie sarunu galda. Līdz šim organizēt šādas tikšanās nekādi neizdevās, bet nesen dialogs ir sācies, un tas ir tikai pirmais solis ceļā uz sadarbību.

Ne tik sen Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā, kas tika izveidots pēc Daugavpils tehnikuma un Tirdzniecības skolas apvienošanas, nodibināts Konvents. Par tā vadītāju iecelts Daugavpils domes deputāts, Pilsētas saimniecības un attīstības komitejas priekšsēdētājs Igors Aleksejevs. Jau pirmajā Konventa sēdē viņš uzzināja, ar kādām problēmām tehnikums regulāri saskaras, par to, ka trūkst prakses vietu. Turklāt I. Aleksejevs pašvaldībā ir atbildīgs par attīstības jomu, tāpēc regulāri komunicē ar vietējiem uzņēmējiem, tostarp ēdināšanas iestāžu un viesnīcu īpašniekiem. Vienā no tikšanās reizēm tika runāts par speciālistu trūkumu šajā nozarē un izteikta vēlme dialoga uzsākšanai sarīkot abpusēju tikšanos. Igors Aleksejevs organizēja šo dialogu, uz kuru ieradās daudzu Daugavpils un Latgales kafejnīcu un restorānu pārstāvji.

Divas stundas risinājās spraiga diskusija, kurā brīžiem izskanēja savstarpēji apvainojumi. Daži kafejnīcu un restorānu īpašnieki runāja par studentu vājo sagatavotību, kuri pamanās sabojāt biezpiena plācenīšu partiju, un apvainojas, ja viņiem tiek lūgts nomizot kartupeļus. Savukārt tehnikuma mācībspēki un vadība apgalvoja, ka mācību iestādes absolventu vairākums ir labi speciālisti, taču viņiem nav jāpārzina praksē “molekulārā virtuve”.

Un tomēr pēc diezgan emocionālas sarunas izdevās rast kopsaucēju -- puses vienojās par sadarbību.

“Turpinām darbu pie tiltu veidošanas starp Daugavpils izglītības iestādēm un Latgales uzņēmējiem. Kopā ar DTTT vadību tikāmies ar sabiedriskās ēdināšanas nozares pārstāvjiem. Tāpat kā līdz šim, galvenais šādu sanāksmju mērķis ir panākt, lai tie, kas nodrošina darbu, un tie, kas apmāca personālu, strādātu saskaņoti. Tikšanās laikā kopīgi tika risināts jautājums, kā pareizi organizēt mācību procesu restorānu un viesnīcu biznesa vajadzībām: vai uzņēmēji piekrīt organizēt ekskursijas un rīkot Ēnu dienas; kādas prasmes mūsdienās ir nepieciešamas, strādājot ēdināšanas un viesmīlības jomā; kurā kursā vislabāk iziet praksi utt.

Strādājot sabiedriskās ēdināšanas jomā, tam, ko cilvēks dara, ir patiesi jāpatīk, pretējā gadījumā sasniegt labu rezultātu neizdosies. Tāpēc, popularizējot šo profesiju, ir jāsniedz maksimāls priekšstats par visām tās niansēm. Vēlos pateikties visiem uzņēmējiem (diskusijā piedalījās ap 15 uzņēmēji), kuri atrada laiku dialogam, un ceru uz turpmāku sadarbību,” tikšanos rezumēja Igors Aleksejevs.

Protams, vienā tikšanās reizē visas problēmas nav iespējams atrisināt. Tā drīzāk kļuva par tiltu, kas tagad savieno pilsētas sabiedriskās ēdināšanas iestādes un to galveno “kadru kalvi”. Tika nolemts, ka turpmāk šādas tikšanās būs regulāras, un, pateicoties izveidotajam dialogam, abas puses kopīgi meklēs problēmu risinājumus.