„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.2 °C
skaidrs laiks

Latgales medicīnas centrs: pieredzējuši speciālisti un kvalitatīvi pakalpojumi

No S.Losanes arhīva

Nesen vienai no lielākajām ārstniecības iestādēm mūsu reģionā -- Latgales medicīnas centram -- apritēja astoņi gadi. Šajā laikā no neliela doktorāta, kurā sniedza ginekologa un flebologa pakalpojumus, tas ir izaudzis par iestādi, kur tiek piedāvāts plašs kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu klāsts. Latgales medicīnas centra (LMC) direktore Svetlana Losane pastāstīja par savu mērķi un centra darbu.

"Gribēja aptieku, bet atvēra doktorātu"

Jau bērnībā Svetlana sapņoja saistīt savu dzīvi ar medicīnu. Meitene no Daugavpils iestājās Latvijas Universitātes Farmācijas nodaļā, kur bija liels konkurss, un veiksmīgi to pabeidza. Pēc tam sāka veidot savu karjeru. Svetlana kļuva par vienu no labākajiem liela starptautiska farmācijas uzņēmuma menedžeriem. Taču jaunā speciāliste sapņoja par savu aptieku.

“Latvijā likumdošana ir tāda, ka nevaram iegūt licenci aptiekas atvēršanai tik vienkārši, kā gribētos, tāpēc visiem šādiem sapņiem „aizliek kāju priekšā” mūsu realitāte. Bet man tolaik pastāvīgi jautāja: "Nu, ko, vai aptieku vēl neesi atvērusi?" Nācās atjokot, sakot: nē, neatvēru, es atvēršu doktorātu. Es visu laiku tā jokoju, bet beigās sanāca tā, ka pēc kāda laika tiešām atvēru doktorātu. Tas notika pēc otrā bērna piedzimšanas. Šajā laikā sieviete vienmēr piedzīvo kaut kādas hormonālas izmaiņas un nāk prātā trakas idejas (smejas). Es pametu farmācijas biznesu un nolēmu veidot doktorātu. Un tas vairs nebija joks,” sacīja Svetlana.

Svetlana stāsta, ka sākumā bija ļoti grūti. Tā tikai šķiet, ka nekādu problēmu nav, ja vien ir vēlēšanās. Patiesībā šāds projekts prasa ievērojamus finansiālus ieguldījumus, turklāt, lai to īstenotu, ir nepieciešami morāli spēki. Jāatrod līdzekļi, telpas, jāiegādājas iekārtas, jāpasūta nepieciešamās licences, jāatrod un jāvienojas ar ārstiem.

“Pirmos trīs gadus strādājām ar mīnusiem. Mēs neizvirzījām sev mērķi ātri gūt ienākumus, bet gan vēlējāmies īstenot vērtīgu projektu, piedāvāt saviem pacientiem kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus. Protams, apbēdina tas, ka daudzus pakalpojumus nevaram nodrošināt valsts programmu ietvaros, jo Latvijā tas ir tikpat sarežģīts process kā savas aptiekas atvēršana -- arī ir pārāk daudz zemūdens akmeņu. Kvotas un valsts finansējums jaunajiem uzņēmējiem tik vienkārši netiek piešķirts, tomēr mums izdevās piesaistīt lieliskus speciālistus. Mans galvenais mērķis ir dot iespēju pilnveidoties vietējiem ārstiem, lai viņi strādātu vietējo iedzīvotāju labā. Ārstiem, kuri nāk no Daugavpils, vēlamies radīt labus apstākļus darbam dzimtajā pilsētā,” turpina Svetlana.

Jaunā medicīnas centra pirmie soļi

Svetlana Losāne atceras, ka viss sākās ar divām jomām: fleboloģiju un ginekoloģiju. Izdevās vienoties ar ļoti labiem Latgales speciālistiem, kuri sāka pieņemt vietējos pacientus.

“Viņi bija gana pieredzējuši speciālisti. Mēs sākām savu ceļu kopā ar šiem ārstiem, par ko esmu viņiem bezgala pateicīga. Viņi nekavējoties atsaucās manam aicinājumam. Tajā laikā šiem dakteriem jau bija pacienti Daugavpilī, un viņi gribēja sniegt cilvēkiem veselības aprūpes pakalpojumus uz vietas,” atceras Latgales medicīnas centra direktore.

Bija jāiegulda lieli līdzekļi reklāmā, jāiegādājas dārgas iekārtas. Saprotot, ka tolaik ārsti nevarēja atļauties papildu darbiniekus -- reģistratorus, Svetlanai pašai nācās sēdēt līdz vēlam vakaram, pieņemt zvanus, reģistrēt pacientus, noformēt kartītes un darīt citus darbus. Pirmie trīs gadi bija īpaši sarežģīti. Un tikai pēc septiņiem gadiem Svetlana saprata, ka nu jau var elpot brīvi.

“Patiesībā pirmajos gados mums nācās daudz ko piedzīvot. Protams, bija konkurenti, un bija nepatīkamas sarunas ar konkurentiem. Tad sākās Covid-19 pandēmija, kuras laikā bija aizliegts klātienē apmeklēt dažādas, tostarp medicīnas iestādes. Es atceros, ka cilvēki tieši no ielas nāca pie mums ar sāpēm krūtīs. Uztaisījām kardiogrammu, un, ak Dievs, izrādās, ka cilvēkam ir infarkts, bet viņš nevar tikt pie sava ģimenes ārsta. Tas bija briesmīgs, ļoti smags laiks. Taču mēs izdzīvojām,” stāsta Svetlana.

Ģimenes ārstes prakse – jauns izaicinājums

Pēc Latgales medicīnas centra atvēršanas visai drīz šeit darbu sāka jaunā terapeite Anna Sivačova, kurai drīz vien tika atvērta ģimenes ārstes prakse. Svetlana stāsta, ka arī šis nav bijis viegls uzdevums.

„Anna Sivačova strādā pie mums kopš 2015. gada, taču tolaik viņa sāka kā terapeite, sniedzot mūsu iedzīvotājiem tikai maksas pakalpojumus. Bet jau 2017. gadā tika atvērta ģimenes ārstes prakse. Mēs izpētījām likumdošanu, cenšoties saprast, cik reāli ir atvērt šādu praksi. Diemžēl likumdošana ir tik viltīgi izveidota, ka jaunajiem speciālistiem un organizācijām ir ļoti grūti kaut ko saņemt no valsts. Sazvanījāmies ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) un jautājām, kādi ir varianti. Un tad vienā jaukā dienā pie mums vērsās NVD speciālisti un teica, ka viena daktere ir nolēmusi iet pensijā, bet neviens negribot pārņemt viņas iecirkni. NVD piedāvāja mums pārņemt šo praksi. (Mēs bijām pirmie Latgalē, kas pārņēma ģimenes ārsta praksi.) Godīgi sakot, tas bija briesmīgs process, jo neviens to nekontrolēja. Mēs nezinājām, kā pareizi saņemt pacientu kartītes, jo tie ir personu dati, bet ārste strādāja pēdējo dienu. Tas bija nepatīkami -- mums vienkārši atdeva kārbu ar pacientu kartītēm, nemaz nepajautājot cilvēkiem, vai viņš vēlas pāriet pie jaunās ārstes. Nolēmām, ka šajā situācijā jārīkojas likumīgi, veltot uzmanību un izrādot cieņu pacientiem. Divu dienu laikā apzvanījām visus pacientus -- vairāk nekā tūkstoti cilvēku. Tiem, kurus neizdevās sazvanīt, nosūtījām vēstuli ar informāciju par ģimenes ārsta maiņu, uzsverot, ka esam priecīgi uzņemt pacientu savā praksē. Ja cilvēks būtu paziņojis, ka nevēlas tikt pierakstīts pie jaunās ārstes, mēs ņemtu vērā viņa vēlmi un laistu prom, taču nesaņēmām nevienu atteikumu. Visi, neskatoties uz mūsu piedāvāto izvēli, bija ar mieru pāriet pie jaunās dakteres,” turpina stāstījumu Svetlana Losane.

Šodien Annas Sivačovas ģimenes ārstes praksē ir trīs tūkstoši pacientu, un katru dienu zvana tie, kas vēlas pierakstīties pie jaunās speciālistes. Šo trīs tūkstošu vidū ir 800 dažāda vecuma bērnu, ar kuriem strādā arī divas pediatres: pieredzes bagātā Elita Grunda, kā arī jaunā ārste Jeļena Jakovļeva.

“Mums ir bērnu ārsta paraugprakse. Pie mums nāk Daugavpils reģionālās slimnīcas konsultanti un stāsta, ka, piemēram, pagājušajā nedēļā pasaulē nākuši astoņi mazuļi, un visi pierakstīti pie dakteres Sivačovas. Protams, šādas ziņas mūs priecē, jo tas nozīmē, ka topošās māmiņas mums uzticas. Mūsu bērnu prakse strauji aug. Un es ļoti priecājos, ka šeit strādā divi konsultanti -- pediatri, kuri rūpējas par bērniem un ļoti labi dara savu darbu. Nesen pie mums bija zēns, kurš pēc vizītes, ejot pa gaiteni, pilnā balsī sauca: "Uz redzēšanos, mana jaukā poliklīnika, tagad es pie jums nākšu tikai pēc mēneša," stāsta Svetlana.

Latgales medicīnas centrs turpina attīstību

Kopš Latgales medicīnas centra atklāšanas pagājuši astoņi gadi. Gadu gaitā ir daudz sasniegts. Un šodien medicīnas iestādē jau piedāvā pakalpojumus apmēram divdesmit medicīnas virzienos, tostarp radioloģijā, ķirurģijā u.c.

“Šomēnes darbu uzsāka uztura speciāliste, mēs pievēršam uzmanību svara problēmai, tā korekcijai, svara samazināšanai. Klāt nākusi bērnu ķirurģija. Pie mums tiek sniegti Latgalei unikāli medicīnas pakalpojumi -- estētiskā un plastiskā ķirurģija, lai gan varētu šķist, kāda gan Daugavpilī var būt plastiskā ķirurģija. Taču novembrī mums jau ir divpadsmit operācijas. Pacienti brauc no visas Latgales, daži no Rīgas un pat no kaimiņvalsts Lietuvas. Mēs pret saviem pacientiem izturamies ļoti saudzīgi, veltot viņiem maksimālu uzmanību un sniedzot patiesi kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus,” sacīja LMC direktore.

Svetlanai ir tālejoši plāni iestādes darbības uzlabošanai, lai piedāvātu plašāku medicīnas pakalpojumu klāstu, tostarp budžeta programmas.

“Cīnāmies visiem spēkiem, kur vien iespējams, piedalāmies visos konkursos. Mēs vēlētos saviem pacientiem piedāvāt plašāku valsts apmaksātu programmu klāstu, jo īpaši tāpēc, ka mums ir resursi. Papildus tam, ka pie mums valsts programmā strādā ģimenes ārste, esam panākuši, ka LMC tiek sniegta arī valsts apmaksāta psiholoģiskā palīdzība. Tā tikai šķiet, ka šāds pakalpojums nav nepieciešams. Tas tiešām ir pieprasīts, pie mums jau tagad ir aizņemtas visas pieņemšanas dienas. Šobrīd piedalāmies konkursā par mājas aprūpes nodrošināšanu. Ceru, ka mums izdosies tajā uzvarēt,” saka Svetlana.

Jaunajai uzņēmējai ir grandiozi plāni, un ļoti gribas cerēt, ka viņai izdosies tos īstenot. Protams, ja Svetlana būtu viena pati, daudz kas būtu jāupurē. Taču četru zēnu māmiņai palīdz uzticamais kolektīvs un ģimene -- mamma, bērni un vīrs, kas ir īsts atbalsts sievai.

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Latgales medicīnas centrs: pieredzējuši speciālisti un kvalitatīvi pakalpojumi" saturu atbild  ''Latgales Laiks'".