„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+9.9 °C
daļēji mākoņains

Daugavpilī atzīmēja Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti

Publicitātes bildes

4. decembrī Daugavpilī, Kultūras pilī, notika Starptautiskajai dienai cilvēkiem ar invaliditāti veltīts koncerts. Klātesošie baudīja gan jauno, gan pieaugušo mākslinieku, tostarp operas dīvas Ilonas Bageles priekšnesumus. Koncertā uzstājās arī Daugavpils invalīdu biedrību pārstāvji. Lai gan Starptautiskā diena cilvēkiem ar invaliditāti tiek atzīmēta 3. decembrī, taču, tā kā šogad šis datums iekrita svētdienā, kad daudzi labprātāk atpūšas kopā ar ģimeni, tika nolemts pasākumu pārcelt uz nākamo dienu.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas oficiālajiem datiem, 15% pasaules iedzīvotāju saskaras ar vienu no invaliditātes veidiem. Lai iezīmētu Invalīdu desmitgades (1983–1992) beigas, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Speciālās plenārsēdes laikā 1992. gada oktobrī tika pieņemta rezolūcija, kas pasludināja katra gada 3. decembri par Starptautisko personu ar invaliditāti dienu. Pirms 14 gadiem tika pieņemta ANO Konvencija par personu ar invaliditāti tiesībām. Uz cilvēktiesībām balstīta pieeja invaliditātei kļuvusi par atskaites punktu visā pasaulē. Latvija pievienojās Konvencijai pirms desmit gadiem.

Šīs dienas mērķis ir veicināt cilvēku ar īpašām vajadzībām tiesības visās sabiedriskās dzīves jomās, kā arī piesaistīt plašākas sabiedrības uzmanību problēmām, ar kurām ikdienā saskaras iedzīvotāji ar invaliditāti. Vēlāk ANO Ģenerālā asambleja aicināja ANO dalībvalstis rīkot ikgadējus pasākumus šajā dienā, lai vēl vairāk integrētu cilvēkus ar invaliditāti sabiedrībā.

Daugavpilī 2021. gada 7. februārī tika izveidota pilsētas invalīdu biedrību padome “Mēs varam vairāk”, ko vada Anna Stankeviča. Tajā iesaistījās visu vietējo invalīdu organizāciju pārstāvji un kopā strādā gandrīz trīs gadus. Arī 4. decembrī notikušais koncerts bija kopīga darba rezultāts. "Mēs nolēmām, ka ir jāriskē. Pirms neilga laika invalīdu biedrība „Ilgas” svinēja 20 gadu jubileju, pasākums notika Kultūras pils zālē. Mums patika šī zāle, patika uzstāties publikas priekšā. Un tāpēc nolēmām pamēģināt sarīkot koncertu Starptautiskajai personu ar invaliditāti dienai. Lielākā daļa cilvēku, kas uzstājās uz skatuves, bija pilsētu invalīdu biedrību pārstāvji, ļoti talantīgi cilvēki,” laikrakstam „Latgales Laiks” pastāstīja Anna Stankeviča.

“Mums, invalīdiem, šādi pasākumi ir ļoti svarīgi, jo tas nozīmē, ka mūs atceras. Un es gribu atzīmēt, ka mēs vēlētos, lai mūs atceras katru dienu, nevis tikai 3. decembrī. Cilvēki ar īpašām vajadzībām ikdienā saskaras ar dažādām problēmām, tostarp apkārtējo vienaldzību. Un mums ir svarīgi, lai šīs problēmas tiktu risinātas, un mēs to varam paveikt tikai kopā,” savu viedokli pauda invalīdu biedrības „Solis” vadītājs Mihails Jermolajevs.

Arī Anna Stankeviča uzsvēra, ka cilvēki ar īpašām vajadzībām ikdienā saskaras ar dažādām problēmām. Galvenā no tām ir līdzekļu trūkums. Invaliditātes pensijas Latvijā ir niecīgas. Ļoti daudzi saņem līdz 300 eiro mēnesī un ar šo naudu normāli iztikt nav iespējams. Jo, papildu komunālajiem maksājumiem un pārtikai, regulāri jāpērk zāles, turklāt tās ir dārgas. Problēmas ir arī ar darba atrašanu, jo uzņēmumos nevēlas pieņemt darbā cilvēkus ar invaliditāti. Agrāk bija subsidētās vietas, bet šogad tādu vairs nebija. Turklāt regulāri rodas problēmas ar vides pieejamību. Daudzas organizācijas ir nepieejamas vai slikti pieejamas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Anna Stankeviča pateicas pašvaldībai, kas sadarbojas šajā jautājumā. Un, ja ir sūdzības par vides pieejamību, speciālisti cenšas problēmu risināt. Taču tajā pašā laikā, pēc vadītāja domām, aktīvākiem jābūt arī pašiem invalīdiem.

Koncerta laikā cilvēki ar īpašām vajadzībām kārtējo reizi pievērsa sev sabiedrības uzmanību, parādot, cik talantīgi viņi ir. Cilvēku ar īpašām vajadzībām priekšnesumus ar sajūsmu klausījās Latvijas operas dīva Ilona Bagele, kura piedalījās šajā pasākumā kā goda viešņa. “Lieliski, ka cilvēki nesēž mājās, bet aktīvi piedalās pilsētas dzīvē, un šodienas koncerts tam ir pierādījums. Neskatoties uz diezgan saspringto grafiku, es atradu iespēju šodien uzstāties dzimtajā Daugavpilī, jo, manuprāt, ir ļoti svarīgi, lai mēs visi kopīgi veidotu sabiedrību, kas ir pieejama ikvienam,” sacīja I. Bagele.

Savukārt Latvijas tiesībsargs Juris Jansons pasniedza „Gada balvu” cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Šogad nominācijā “Gada palīgs” tika apbalvots daugavpilietis Nikolajs Trifonovs. Turklāt Latvijas Nacionālās bibliotēkas Pateicību saņēma biedrības “Mēs varam vairāk” padomes, pilsētas invalīdu biedrības un invalīdu biedrības “Ilgas” vadītāja Anna Stankeviča.